Pentru români, Borsec înseamnă în primul rând apă minerală. De altfel, Borsec a fost ales cel mai puternic brand românesc. Staţiunea din judeţul Harghita, situată la 900 de metri altitudine şi având o populaţie de nici 3.000 de locuitori, a suferit după Revoluţie o cumplită degradare. O spun chiar localnicii, care se gândesc cu nostalgie la perioada în care turiştii aveau nevoie de pile pentru a prinde un loc la tratament în staţiunea înconjurată de Munţii Bistriţei, Călimani, Gurghiu şi Masivul Ceahlău.
Din această iarnă a început să se discute din nou despre Borsec în turismul românesc. Iar acest lucru este posibil datorită pârtiilor care au fost amenajate în staţiunea harghiteană. Investiţia a fost realizată din fonduri guvernamentale şi s-a concretizat într-un moment în care nici măcar autorităţile locale nu sperau că vor avea parte de sprijin. Asta şi pentru că cei care conduc destinele orăşelului îşi doreau un centru balneoclimateric. Elena Udrea l-a întrebat pe primarul Mik Jozsef dacă există vreun studiu pentru baza de tratament, edilul i-a spus că nu, astfel că ministrul i-a cerut să discute despre un proiect asupra căruia există şi un studiu de fezabilitate. Cum la acea vreme aşa ceva exista doar pentru o pistă de schi, Mik Jozsef i-a pus în braţe Elenei Udrea proiectul legat de Pârtia Speranţa, iar acesta a fost aprobat.
Diferenţa dintre staţiune şi zona domeniul schiabil este una contrastantă. O problemă care este întâlnită cam peste tot în România. Dacă ai ghinionul să pleci la munte şi să nu poţi schia din cauza condiţiilor meteorologice, alte posibilităţi de distracţie nu sunt. Încă nu există unităţi de cazare care să se ridice la nivelul pârtiei. Despre un cinema, o piscină sau centru de recreere nici nu poate fi vorba. Parcare generoasă, zăpadă artificială, trei variante de coborâre, teleschi monopost, nocturnă, lac de acumulare pentru zăpadă artificială şi un restaurant foarte elegant, acestea sunt „ingredientele” care au transformat oraşul Borsec în cea mai importantă staţiune de schi din estul Transilvaniei. Turiştii vin, în general, de la Tg. Mureş şi Gheorgheni şi fac parte dintre cei care până acum preferau să meargă la Topliţa.
În această perioadă, stratul de zăpadă de pe Pârtia Speranţa depăşeşte un metru grosime, iar acest lucru se datorează instalaţiei de zăpadă artificială. Aceasta a funcţionat fără încetare în zilele geroase şi a remontat din handicapul cauzat de faptul că ninsorile au ocolit Staţiunea Borsec în această iarnă. Zona pârtiei de schi pare decupată din Alpi.
Pentru localinici, sporturile de iarnă se fac din inimă. Când pe pârtie mai apare câte un nebun care schiază inconştient, te gândeşti că este doar un tip necalculat, care acţionează exact ca iubirea.