x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Chinuiţi de caniculă

Chinuiţi de caniculă

de Sorin Anghel    |    14 Iul 2010   •   00:00
Chinuiţi de caniculă
Sursa foto: /Reuters

Corespondenţă din Gap - Franţa



După ce ieri au trecut de Col de la Madeleine, cea mai grea căţărare din Alpi, rutierii au avut de înfruntat astăzi temperaturi chinuitoare. La nivelul asfaltului au fost 56°C. Etapa a 10-a a fost câştigată, la "foto-finish", de Sergio Paulinho, de la RadioShack.

Francezii sunt uneori atât de naivi încât te ia durerea de cap dacă stai să te gândeşti la ce le trece prin minte. Nici nu ştii dacă e cazul să râzi de ei sau să le apreciezi optimismul atunci când, de ziua Franţei, îşi doresc ca un "cocoş" să câştige etapa din Marea Buclă. Pe site-ul oficial al competiţiei chiar a fost demarat un sondaj pe această temă. Anul acestea le-a mers tare bine gazdelor. Sylvian Chavanel a fost de două ori purtătorul tricoului galben, iar Sandy Casar a câştigat etapa încheiată la Saint Jean de Maurinne.

Astăzi, de la Chambray până la Gap, s-a pedalat în ritm anost. Parcă s-a simţ oboseala de ieri, când s-a urcat la 2.000 de metri altitudine, pe Col de la Madeleine. Andy Schleck şi Alberto Contador au mers în acelaşi grup şi nu au părut nici un moment interesaţi de o evadare. Au lăsat acest lucru pe seama unor anonimi precum Sergio Paulinho, Maxime Bouet, Mario Aerts, Dries Devenyns sau Vasil Kiryienka. Principalul adversar al rutierilor nu a fost traseul, ci canicula. Temperatura aerului a urcat până la 33°C, numai că la nivelul asfaltului pe care s-a pedalat s-au înregistrat şi 56°C. Primul care a trecut linia de sosire după cei 179 de kilometri a fost portughezul Sergio Paulinho. Acesta a câştigat etapa în urma sprintului din final, atunci când s-a duelat cu bielorusul Vasil Kiryienka.

Practic, a fost o schimbare de climă. S-a trecut de la răcoarea din zona Albertville - Chambery - Annecy la aerul torid de pe partea sudică a Alpilor, acolo unde se găseşte Gap. Oraşul este un loc ideal pentru practicarea sporturilor montane în tot timpul anului. La 10 minute de centru, pe un platou înalt, se află un circuit de schi fond care vara este transformat în teren de golf. Înconjurat de câteva masive stâncoase, Gap este la mare căutare în rândul amatorilor de parapantă şi căţărare.

  Clasament etapă
  1. Sergio Paulinho (Radioshack) 5h10'56"
  2. Vasil Kirienka (Caisse d'Epargne) +00"
  3. Dries Devenyns (Quick Step) +01'29"
  4. Pierre Rolland (Bouygues Telecom) +01'29"
  5. Mario Aerts (Omega Pharma) +01'33"
  6. Maxime Bouet (AG2R) +03'20"
  7. Nicolas Roche (AG2R) +12'58"
  8. Remi Pauriol (Cofidis) +13'57"
  9. Mark Cavendish (Columbia) +14'19"
10. Alessandro Petacchi (Lampre) +14'19"

  Clasament general
  1. Andy Schleck (Saxo Bank) 49h00'56"
  2. Alberto Contador (Astana) +41"
  3. Samuel Sanchez (Euskaltel) +02'45"
  4. Denis Menchov (Rabobank) +02'58"
  5. Jurgen van den Broeck (Omega Pharma) +03'31"  
  6. Levi Leipheimer (Radioshack) +03'59"
  7. Robert Gesink (Rabobank) +4'22"
  8. Luis Sanchez (Caisse d'Epargne) +04'41"
  9. Joaquin Rodriguez (Katusha) +05'08"
10. Ivan Basso (Liquigas) +05'09"

×
Subiecte în articol: turul frantei