x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Confederația Europeană de Scrimă interzice toți sportivii ruși și belaruși

Confederația Europeană de Scrimă interzice toți sportivii ruși și belaruși

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2023   •   07:20
Confederația Europeană de Scrimă interzice toți sportivii ruși și belaruși
Sursa foto: Hepta

Toți sportivii și oficialii ruși și belaruși au fost interziși de către Confederația Europeană de Scrimă (EFC). Decizia a fost luată sâmbătă în cadrul Congresului organismului din orașul polonez Cracovia, care găzduiește în prezent Jocurile Europene.

Delegații au luat în considerare două propuneri făcute de președintele Federației ucrainene de scrimă, Mihail Ilyashev, care au fost adoptate cu 23 de voturi pentru și 10 împotrivă din partea celor 43 de federații membre.

"Federația ucraineană de scrimă înaintează propunerile pentru Congresul ordinar al Confederației Europene de Scrimă (EFC), desemnat pe 24 iunie 2023 la Cracovia", se arată în scrisoarea lui Ilyashev, citată de insidethegames, adresată președintelui EFC, Giorgio Scarso, și secretarului general Jacek Slupski.

"1. Să nu permită sportivilor, antrenorilor, oficialilor, care dețin cetățenie rusă sau belarusă și licențe, înregistrate de Federația Rusă de Scrimă și/sau Federația Belarusă de Scrimă, să participe la competițiile EFC.

"2. Să suspende calitatea de membru al CEF a Federației ruse de scrimă și a Federației belaruse de scrimă în legătură cu încălcarea grosolană a principiilor etice de demnitate, integritate și relații cu țările, a regulilor de conduită și a principiilor generale ale justiției sportive de către Federația rusă de scrimă și Federația belarusă de scrimă."

Moțiunile CEF înseamnă că rușii și belarușii nu pot face parte din Comitetul Executiv sau din comisiile organizației.

Reprezentanții celor doă țări nu vor putea intra în competițiile sub 23 de ani și în circuitul cadeților.

Cu toate acestea, Rusia și Belarus vor putea concura în continuare în competițiile continentale de seniori, deoarece acestea sunt operate sub egida Federației Internaționale de Scrimă (FIE).

Decizia este considerată o declarație morală din partea CEF și o obiecție la acțiunile recente ale FIE, care au favorizat cele două țări.

Conform insidethegames, deși a fost un vot secret, una dintre federațiile naționale care s-a opus vocal interdicției în cadrul Congresului a fost cea a Bulgariei.

Țara a găzduit recent Campionatele Europene de la Plovdiv, care au contat pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și la care au participat Rusia și Belarus.

Acest lucru a avut loc după ce FIE nu a dat dreptul competiției de la Cracovia-Małopolska 2023 să constituie platformă de calificare olimpică pentru competițiile individuale.

În schimb, doar competiția pe echipe din Polonia este valabilă pentru punctele de calificare olimpică.

Decizia FIE din martie, conform căreia scrimerii ruși și bieloruși ar putea reveni în competiția sa ca neutri, s-a dovedit a provoca diviziune și a dus la anularea mai multor evenimente din Europa.

Organizatorii competițiilor de Cupa Mondială de la Bonn și Tauberbischofsheim din Germania, Poznań din Polonia și Saint-Maur-des-Fossés din Franța au decis să renunțe la găzduirea competiției ca răspuns la readmiterea scrimerilor din Rusia și Belarus.

Președintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdnyakov, de patru ori campion olimpic, a fost înlăturat din funcția de președinte al CEF anul trecut, în urma invaziei din Ucraina.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: scrimă interzis rusi belarusi