x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Covaliu, sabie de bronz

Covaliu, sabie de bronz

de Vlad Ionescu    |    13 Aug 2008   •   00:00
Covaliu, sabie de bronz
Sursa foto: Philippe Desmazes/

SCRIMĂ ● Sabrerul braşovean a adus României o nouă medalie
Campion la Sydney în urmă cu opt ani, Mihai Covaliu a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului în proba de sabie. El a devenit primul scrimer român din istorie care reuşeşte să cucerească două medalii olimpice la individual.



SCRIMĂ ● Sabrerul braşovean a adus României o nouă medalie
Campion la Sydney în urmă cu opt ani, Mihai Covaliu a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului în proba de sabie. El a devenit primul scrimer român din istorie care reuşeşte să cucerească două medalii olimpice la individual.

"Este cea mai muncită medalie din cariera mea, pe care o dedic fetiţei mele de doar 4 luni, Elena Amalia. Dacă în 2005, cînd am devenit campion mondial, i-am dedicat acel succes fiului meu, Vlad Gabriel, care abia se născuse, acum sînt obligat să-i dau şi ei o medalie", a spus transfigurat de efort, dar şi fericit, Mihai Covaliu, la puţin timp după victoria cu 15-11 obţinută în finala mică în faţa francezului Julien Pillet. De altfel, la festivitatea de premiere, Mihai a venit avînd scrise pe fiecare palmă numele copiilor săi.

REGRET. Cu mai multă atenţie, Covaliu ar fi putut schimba bronzul cu un trofeu dintr-un metal mai preţios. În semifinale, el l-a condus cu 11-7 şi 13-12 pe un alt reprezentant al Hexagonului, Nicolas Lopez, scăpînd printre degete o victorie de care a fost atît de aproape. "Îl cunosc bine pe Lopez, sîntem din aceeaşi generaţie. Ne-am întîlnit de multe ori şi nu m-a bătut niciodată. A făcut-o acum, pentru că eu am greşit. Am tras tare la început şi asta m-a obosit, iar el a fost mai proaspăt pe final. La asaltul pentru locul al treilea am schimbat tactica, conservîndu-mi forţele pentru final. Asta a fost cartea cîştigătoare”, a spus cu o undă de regret Covaliu.

BUCURIE. Prima care l-a felicitat pe Mihai a fost Ana Pascu, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă şi, totodată, vicepreşedinte al forului internaţional de specialitate. "Am o satisfacţie extraordinară. Este un rezultat foarte bun, pentru că l-am simţit că nu este în cea mai bună formă fizică. A dat tot ce a putut, dar l-am văzut că se chinuieşte. În pauza dinainte de finala mică, cînd era afectat de înfrîngerea suferită în faţa lui Lopez, i-am spus că îl iubim şi că nu se întîmplă nimic dacă pierde. A zîmbit şi atunci mi-am dat seama că va cîştiga", a declarat Ana Pascu. Din inima galeriei, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, răguşit de atîta strigat, abia a mai putut rosti cîteva cuvinte: "Această medalie încununează o carieră excepţională, comparabilă doar cu cea a Laurei Badea. Acum îmi dau seama că a lucra în sport este un privilegiu, pentru că îţi dă posibilitatea să cunoşti oameni de o asemenea calitate".

UNICAT
"Am trăit emoţiile concursului la maximum din tribună. Este o superperformanţă, pentru că nici un român pînă la el nu a obţinut
două medalii olimpice la individual"

Laura Badea, fostă campioană olimpică

ÎNCÎNTAT

"Este extraordinar ceea ce a reuşit Mihai Covaliu. Lumea bună se uită la tine cu totul altfel atunci cînd obţii medalii. Este o medalie foarte muncită şi ne bucurăm toţi pentru ea"
Octavian Morariu, preşedinte COSR

×
Subiecte în articol: covaliu jo 2008