x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Prăbușirea Clubului campioanelor: Cât va mai rezista CSM "El Dorado" București

Prăbușirea Clubului campioanelor: Cât va mai rezista CSM "El Dorado" București

de ​​​​​​​Adi Munteanu    |    23 Oct 2023   •   08:40
Prăbușirea Clubului campioanelor: Cât va mai rezista CSM "El Dorado" București
Sursa foto: Hepta

Clubul înființat de fostul primar Sorin Oprescu a devenit în ultimii ani o gaură neagră tot mai mare la bugetul Bucureștiului. Uriașa performanță a echipei feminine de handbal din 2016, când a câștigat Liga Campionilor Europeni, i-a făcut pe șefii clubului să viseze chiar la o hegemonie a CSM-ului pe continent. Bugetul s-a mărit, s-au făcut transferuri cu salarii uriașe, au adus-o și pe Cristina Neagu, au creat un adevărat Dream-Team, un lot cu multe campioane mondiale și olimpice, însă performanțele la nivel european n-au mai venit.

Echipa feminină de handbal a CSM București a dezamăgit din nou în Liga Campionilor, pierzând pe teren propriu cu Brest, scor 28-30. Cristina Neagu a înscris 8 goluri, a fost golghetera meciului, dar degeaba. Echipa a fost de nerecunoscut, reducându-și mult șansele la locurile 1-2 în grupă. Publicul și-a susținut foarte zgomotos favoritele, însă degeaba. Spre final a întors placa, cerând vehement demisia antrenorului Adrian Vasile.

Secția de handbal, cel mai mare buget

Echipele de handbal, feminin și masculin, au cel mai mare buget din toate celelalte secții ale clubului. Doar echipa feminină are alocate 3,5 milioane de euro pentru acest sezon din bugetul primăriei, iar cel mai mare salariu îl are Cristina Neagu, cu aproape 18.000 de euro pe lună. Dar Cristina Neagu este vedeta care umple sălile oriunde joacă CSM-ul. Însă bugetul uriaș, cel mai mare din Europa vizavi de echipele de handbal feminin, este împărțit cu jucătoarele străine, aduse special pentru meciurile din Liga Campionilor. Salariile lor oscilează între 8.000 și 12.000 de euro. Problema este că motivul pentru care au fost aduse aceste staruri nu s-a regăsit și pe teren. CSM a suferit trei înfrângeri în grupă din cinci meciuri și singura care s-a ridicat la nivelul așteptărilor a fost tot Cristina Neagu, care a tras după ea echipa. Cât va mai reuși ea, la 35 de ani?

Viitor nesigur

Cea mai mare problemă a echipei, și chiar a întregului club, este că anul viitor, după Jocurile Olimpice de la Paris, Cristina Neagu se va retrage din activitate, când va împlini 36 de ani. „Nu mai pot. Atâtea operații, atâta efort, atâta durere... toate s-au adunat. Corpul zice «Gata! Ajunge!». Jocurile Olimpice vor fi ultima competiție la care voi participa”, a declarat ea. Ce se va întâmpla după? În primul rând va fi un șoc pentru CSM, rămas fără personajul cel mai important din club, cel care aduce publicul, simbolul echipei. Chiar în cazul în care va rămâne ca oficial sau în conducerea CSM-ului, nu va mai fi la fel. Înlocuitoarea ei de pe teren ar trebui să fie cel puțin de anvergura ei și să fie statornică, nu pentru un contract de 2-3 ani, și să fie la fel de iubită de public. Altfel, CSM va intra în anonimat.

Nicușor Dan nu a vrut clubul

Când a fost ales primar, Nicușor Dan a intenționat să taie mult din bugetul CSM-ului, însă s-a lovit de popularitatea echipei de handbal feminin. Dar a tăiat de la alte secții, de exemplu de la rugby, echipa de seniori, „Tigrii”, desființându-se în urmă cu patru ani. „Păstrăm echipele de juniori. CSM trebuie să susțină sportul juvenil și de masă”, spunea atunci primarul.

Viitorul primar va avea de gestionat un club în căutarea unei noi vedete care să atragă publicul, dar care să aducă și performanță la nivel european. Pentru asta este nevoie de mulți bani și de răbdare. Neagu a fost și un magnet pentru sponsori, mulți s-au alăturat CSM-ului pentru a-și asocia numele cu cea mai mare jucătoare de handbal din istorie. „Cu siguranță va fi o mare problemă fără Cristina. Probabil lotul CSM-ului se va destrăma după ce se va retrage ea. Cristina Neagu este totul și la CSM, și la echipa națională. Ve fi foarte greu, un mare gol”, au spus și colegele.

Avertismentul Elisabetei Lipă

Șefa Agenției Naționale pentru Sport, fostul Minister al Sportului, Elisabeta Lipă, a tras un semnal de alarmă vizavi de cheltuielile din bani publici de la handbal și lipsa performanțelor. Asta înseamnă că și bugetul CSM-ului va fi afectat. Pe de-o parte, restricțiile impuse de regulile de austeritate adoptate de guvern, dar și plecarea unor sponsori odată cu Cristina Neagu, iar cu un buget mic nu se va face față în Europa. Nu ar fi primul club din Europa care ar trece prin perioade de anonimat. Budućnost Podgorica, de exemplu, fostă câștigătoare a Ligii Campionilor, a trecut prin aceeași criză care se întrevede și la CSM. Budućnost și-a revenit, însă muntenegrenii sunt un club de mare tradiție încă de pe vremea Iugoslaviei, cu mulți suporteri statornici. CSM București nu are o asemenea tradiție, apărând în prima ligă a handbalului feminin în 2011 ca o echipă anonimă, de mijlocul clasamentului, în umbra marii echipe Oltchim Râmnicu Vâlcea. Abia după cucerirea Ligii Campionilor, în 2016, echipa a început să aibă susținători și aceștia s-au înmulțit odată cu venirea Cristinei Neagu la CSM, în 2017.

„Mult prea multe jucătoare străine”

Strategia CSM-ului, criticată de legende handbalului românesc. Cristian Gațu,  dublu campion mondial cu naționala României, a criticat felul cum decurg lucrurile la CSM. „Pe vremuri, naționalele Franței veneau în România și ne plăteau să învețe de la noi handbalul în 7. Acum e invers. Le aducem noi pe jucătoare să joace la echipele noastre, le plătim salarii foarte bune, le antrenăm și când ne întâlnim cu naționalele lor la Europene sau Mondiale ne bat la diferențe rușinoase. Le antrenăm ca să ne bată. În acest timp, jucătoarele noastre lustruiesc băncile de rezerve, pentru că la CSM, dar și la alte echipe, joacă străinele”, a declarat Gațu. Și fostul mare handbalist Radu Voina a criticat strategia CSM-ului: „CSM este un «El Dorado” al handbalului feminin. Străinele vin pe salarii uriașe. CSM plătește cele mai mari salarii din handbalul feminin. Ce trofee au cucerit pe acești bani? Româncele nu au loc în echipă de aceste mercenare. Dar suntem generoși cu străinii”, a spus acesta.

 

Retragerea Cristinei Neagu va lăsa un mare gol la CSM București, echipa primăriei putând aluneca în anonimat

 

×