Aproape 20% dintre jucătorii care vor participa la Cupa Mondială de rugby din Anglia, mai precis 19,5%, adică 121 din 620 de jucători, vor evolua pentru altă echipă decât cea a ţării în care s-au născut, scrie site-ul frr.ro citând un studiu al 'America Rugby News', care a luat în calcul naţionalităţile tuturor jucătorilor înscrişi la competiţie.
''În ceea ce priveşte locurile de naştere ale jucătorilor dintr-o singură echipă, cea mai mare diversitate se găseşte în cea a statului Samoa. Nu mai puţin de 13 jucători sunt născuţi în Noua Zeelandă, ceea ce înseamnă mai mult de 40% din lotul pentru Cupa Mondială. Ei sunt eligibili pentru această ţară pentru că cel puţin unul dintre părinţii lor sunt samoani, în plus concurenţa acerbă care este în echipa All Blacks i-a făcut să renunţe la visul de a îmbrăca tricoul negru cu frunza de ferigă. Situaţia este identică în ce priveşte ultimul adversar al României înainte de plecarea la Cupa Mondială, Tonga. 12 dintre jucătorii tongani sunt născuţi în afara graniţelor statului, dintre care 8 chiar în Noua Zeelandă'', menţionează site-ul Federaţiei.
Conform sursei, campioana mondială en titre, Noua Zeelandă are şi ea în lot cinci jucători care nu sunt născuţi în patria All Blacks. Astfel, Ben Francks este născut în Australia, Jerome Kaino în Samoa de Est, Tawera Kerr-Barlow în Australia, Malakai Fekito în Tonga iar Waisake Naholo în Fiji.
Pe de altă parte, rivalitatea de tradiţie dintre Anglia şi Ţara Galilor a luat, în ultima perioadă, o altă turnură pentru că unii dintre cei mai buni jucători ai galezilor sunt născuţi în Anglia. Astfel, Luke Charteris, Dan Lydiate, Alex Cuthbert şi George North ar fi putut îmbrăca tricoul cu trandafirul roşu, notează frr.ro.
La rândul său, echipa Scoţiei are în componenţă jucători care nu provin din ţările cu un rugby puternic: astfel, în linia a treia, David Denton este născut în Zimbabwe, Sam Hidalgo-Clyne în Spania, iar Tommy Seymour în Statele Unite, dar toţi din părinţi scoţieni. Nu la fel se întâmplă şi în cazul lui Tim Visser, care este 100% olandez şi care a devenit eligibil pentru că s-a stabilit la Edinburgh din 2013.
Totodată, studiul precizează că 7 jucători din echipa Franţei, vicecampioana mondială, sunt născuţi în Africa. Astfel, Rory Kockott, Bernard Le Roux şi Scott Spedding sunt sud-africani, Fulgence Ouedraogo este născut în Burkina Faso, căpitanul Thierry Dusautoir vine din Coasta de Fildeş, Yannick Nyanga din Republica Democratică Congo şi Sofiane Guitoune din Algeria.
''În premieră, la această ediţie a Cupei Mondiale, România se va baza şi pe jucători naturalizaţi. Aceştia sunt Otar Turaşvili, născut in Georgia, Johannes Van Heerden din Africa de Sud, Michael Wiringi din Noua Zeelandă şi Paula Kinikinilau, născut în Tonga. Astfel, rugbyul românesc se aliniază tendinţei generale de a folosi jucători eligibili, care pot creşte valoarea jocului'', se arată în studiul respectiv.
La polul opus echipelor care au în componenţă jucători naturalizaţi se află Argentina, echipa aflată pe locul 8 în lume. ''Pumele'' au în componenţă doar jucători născuţi în Argentina, dar interesant este că jucători de origine argentiniană evoluează pentru Italia, precum Martin Castrogiovani sau Sergio Parisse.
În altă ordine de idei, naţionala României a susţinut, joi dimineaţa, primul antrenament, pe Dulwich College, iar în cursul serii a participat la festivitatea de bun venit, la Christ Church Spitalfields.
Conform acesteia, la sosirea în Anglia, căpitanul ''stejarilor'', Mihai Macovei, şi Lynn Howells, antrenorul principal al echipei au dat câteva declaraţii presei.
''Sper să reuşim să ne îmbunătăţim nivelul jocului de la meci la meci pentru că eu consider ca această ediţie de Cupă Mondială va fi cea mai bună de până acum'', a spus Macovei, potrivit frr.ro. Întrebat ce înseamnă pentru el meciul cu Franţa, Macovei a spus: ''Franţa este o echipă foarte bună, va fi un meci greu pentru noi, dar vom da totul pe teren. Avem mulţi jucători care evoluează în Franţa şi cunosc rugbyul francez, asta ne va ajuta, iar faptul că avem ocazia să jucăm pe un stadion de o aşa capacitate va fi o bună oportunitate pentru jucători''.
La rândul său, Lynn Howells a susţinut că este mulţumit de cantonamentele efectuate, iar experienţa din Scoţia şi Anglia i-a ajutat pe jucători să se adapteze. Despre meciul cu Franţa, galezul a spus: ''Consider că va fi o bună experienţă pentru majoritatea jucătorilor care nu au avut până acum ocazia să joace pe un stadion atât de mare. Nu ne vom schimba stilul de joc, dar vom face tot posibilul să îl îmbunătăţim. Experienţa jucătorilor care evoluează în Franţa şi cunosc stilul lor de joc ne va ajuta. Cred că vom avea parte de susţinere consistentă în Anglia''.
România face parte din grupa D şi va întâlni, pe 23 septembrie, reprezentativa Franţei, vicecampioana mondială, pe Olympic Stadium din Londra, pe 27 septembrie, pe Wembley, naţionala Irlandei, deţinătoarea trofeului Six Nations, pe 6 octombrie, la Leicester, echipa Canadei, ultimul meci din grupă urmând să-l susţină pe 11 octombrie, la Exeter, contra Italiei.
''Stejarii'' au participat la toate cele şapte ediţii ale Cupei Mondiale de până acum, cea din Anglia fiind ediţia cu numărul 8. Tricolorii s-au calificat direct la Cupa Mondială, după ce au terminat pe locul secund în Rugby Europe Championship.
Primele meciuri din grupa României vor avea loc pe 19 septembrie, între Irlanda şi Canada, respectiv între Franţa şi Italia.
Deschiderea CM va avea loc vineri, 18 septembrie, de la 22,00 (ora României), pe Twickenham Stadium urmând să se confrunte Anglia şi Fiji, meci contând pentru grupa A. Finala va avea loc pe acelaşi stadion, pe data de 31 octombrie. Deţinătoarea trofeului este Noua Zeelandă.