x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Djokovic, eliberat din detenție, dar ar putea rata Australian Open

Djokovic, eliberat din detenție, dar ar putea rata Australian Open

10 Ian 2022   •   08:47
Djokovic, eliberat din detenție, dar ar putea rata Australian Open
Sursa foto: Hepta

Audierea în instanță a lui Novak Djokovic este încă în desfășurare, dar acesta a fost eliberat temporar din detenție. Urmează a fi luată hotărâre privind soarta vizei sale și șansa de a-și apăra titlul de la Australian Open.

UPDATE 2 Novak Djokovic a publicat o fotografie și un mesaj pe contul personal de Twitter.

„Sunt mulțumit și recunoscător că judecătorul a întors decizia de anulare a vizei. În ciuda a tot ce s-a întâmplat, vreau să rămân și să încerc să concurez la Australian Open. Rămân concentrat pe asta. Am zburat aici pentru a juca la unul dintre cele mai importante evenimente pe care le avem, în fața unor fani uimitori. 

Pentru moment nu pot spune mai multe, dar MULȚUMESC pentru că ați fost alături de mine în toate acestea și că m-ați încurajat să rămân puternic”, a scris Djokovic.

 

 

UPDATE 1 Guvernul australian a fost de acord să revoce anularea vizei lui Novak Djokovic de săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că viza cu care a venit în Australia rămâne valabilă. Acesta a fost eliberat din detenție și și-a primit înapoi pașaportul și efectele personale. Cum a motivat judecătorul decizia.

Motivul pentru care anularea vizei a fost revocată este că guvernul a recunoscut că nu i-a acordat suficient timp lui Djokovic, după ce l-a notificat cu privire la intenția de a-i anula viza, pentru a vorbi cu alte persoane și a oferi un răspuns pe deplin documentat.

În ciuda acestui fapt, ministrul imigrației, Alex Hawke, poate acum să intervină personal și să decidă să îi anuleze oricum viza pe motive complet noi.

Dacă acest lucru se va întâmpla, ar putea ajunge din nou în instanță, deoarece Djokovic riscă să i se interzică accesul în Australia timp de trei ani, dacă ministrul decide să anuleze viza.

În minuta citittă de judecătorul Anthony Kelly se menționează că Djokovic a avut timp până la ora 8.30, oră până la care a fost reținut inițial, pentru a răspunde la notificarea de anulare a vizei sale, însă decizia a fost luată la ora 7.42.

Anthony Kelly a constatat că, dacă Djokovic ar fi avut mai mult timp, ar fi putut să se consulte mai larg și să răspundă mai mult decât a putut până în momentul luării deciziei de anulare.

La final, în momentul în care a ordonat anularea deciziei, Kelly a spus:

„Cu toții jucăm după aceleași reguli. Motivul pentru care acest ministru al afacerilor interne în această procedură a fost de acord ca decizia delegaților să fie anulată este pentru motivele expuse în notificare. În alți termeni: aceste reguli nu au fost respectate.”

Ulterior, în timp ce fanii lui Novak Djokovic sărbătoreau eliberarea sa din detenție, avocatul guvernului ar fi afirmat, conform The Guardian, că ministrul imigrației va lua în considerare folosirea unei puteri separate pentru a-i anula viza.

În temeiul acestei puteri, secțiunea 133C(3) din Legea privind migrația, îi permite lui Alex Hawke să anuleze viza, motivele fiind presupusa amenințare la adresa sănătății publice, deoarece sârbul nu este vaccinat sau pur și simplu „titularul vizei nu îl convinge pe ministru că motivul anulării vizei nu există", în consecință acesta poate decide că anularea ei ar fi în interesul public.

De remarcat că această decizie nu este supusă regulilor de justiție naturală, legislația australiană privind imigrația fiind într-adevăr atât de dură.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Decizia a fost luată după ore de audieri în instanță, în care avocații lui Djokovic și-au prezentat cazul în fața judecătorului, dar și a guvernului. A existat o diferență considerabilă de timp în prezentare argumentelor, deoarece guvernul a avut nevoie de doar 30 de minute, în timp ce avocații au continuat timp de peste 3 ore.

Judecătorul Anthony Kelly a decis ca Djokovic să fie eliberat din detenția pentru imigranți în termen de 30 de minute. El a declarat că decizia de anulare a vizei va fi anulată, iar guvernul va trebui să îi plătească cheltuielile de judecată.

Procesul nu s-a încheiat încă

Consilierul guvernamental Christopher Tran a declarat că ministrul imigrației, Alex Hawke, va analiza dacă își va exercita o putere personală de anulare a vizei.

Aceasta înseamnă că, odată ce decizia este revocată, Hawke ar putea să o anuleze din nou, așa cum a fost semnalat mai devreme în cursul zilei.

Kelly notează că, dacă ministrul ia decizia de a o retrage, atunci Djokovic nu se poate întoarce timp de trei ani, iar decizia ar putea fi atacată.

"Din acest punct de punct de vedere, miza a crescut mai degrabă decât a scăzut", a spus el, citat de The Guardian.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Novak Djokovic