x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Eşec fără precedent în gimnastică

Eşec fără precedent în gimnastică

19 Apr 2016   •   09:16
Eşec fără precedent în gimnastică
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Echipa feminină de gimnastică artistică a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, de anul acesta, după ce s-a clasat pe locul şapte la turneul preolimpic. Este pentru prima dată din 1968 când echipa feminină nu participă la o Olimpiadă, atunci motivul nefiind calificarea, ci retragerea voluntară decisă de autorităţile sportive. Baza foarte mică de selecţie este motivul invocat pentru eşec.

Necalificarea la Jocurile Olimpice este un eşec fără precedent pentru un sport în care ţara noastră se obişnuise să exceleze. Echipa României a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice în 1956, la Melbourne, când a cucerit medalia de bronz. Singura sa neparticipare a fost în 1968, în Mexic, atunci când forurile de conducere au considerat că România nu dispune de o echipă de valoare şi a au refuzat participarea. De atunci, echipa feminină a participat la toate olimpiadele, iar începând cu 1976 a obţinut la fiecare ediţie câte o medalie. Palmaresul include trei medalii de aur în 1984, 2000 şi 2004, patru medalii de argint în 1976, 1980, 1988, 1992 şi cinci medalii de bronz 1956, 1960, 1996, 2008 şi 2012.

 

Lipsa bazei de selecţie

Antrenorii voluntari ai lotului feminin, Mariana Bitang şi Octavian Bellu, au declarat după ratarea calificării că eşecul era unul previzibil, dat fiind că baza de selecţie a tinerelor gimnaste s-a redus drastic în ultimii ani. "Nu putem la infinit să organizăm un lot sau un grup care să se pregătească pentru competiţii de mare anvergură numai pe criteriul vârstei. Vezi Doamne, sunt la lot pentru că au vârsta pentru Olimpiadă. Trebuie să fie la lot selectate dintr-un grup mai mare de copii şi să fie concurenţă, dar noi nu avem acel grup mare din care să selectăm. Lucrurile acestea ţin de ani de zile. Spuneam după rezultatele de la Sydney şi de la Atena că lucrurile nu puteau merge la infinit datorită exploziei individuale a unei Andreea Răducan, Simona Amânar sau Cătălina Ponor, care reuşeau să acumuleze valoare într-un timp foarte scurt", a declarat Octavian Bellu.

 

Federaţia trebuie să aleagă

Bellu a adăugat că, pe lângă problema bazei de selecţie, echipa a avut şi ghinionul accidentărilor. Ţara noastră va putea trimite o singură gimnastă la Rio, la probele de individual compus. Aceasta va fi desemnată de Federaţia de Gimnastică. "Desemnarea se va face în funcţie de starea de sănătate. Probabil se va face o selecţie din grupul acesta mic de sportive şi cea care va avea un potenţial deosebit pe fiecare aparat", a mai spus Bellu.

Este pentru prima dată când echipa feminină de gimnastică artistică ratează calificarea la Jocurile Olimpice din cauza unui eşec în probele preolimpice

×