x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Evans, fractură la cot!

Evans, fractură la cot!

de Sorin Anghel    |    14 Iul 2010   •   00:00
Evans, fractură la cot!
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Corespondenţă din Chambery - Franţa



După Lance Armstrong, Cadel Evans este al doilea nume mare care clachează în Le Tour 2010. Rutierul de la BMC a purtat numai o etapă tricoul galben, de la Morzine - Avoriaz până la Saint Jean de Maurinne. Australianul a cedat în cel mai greu moment de până acum al Marii Buclă, căţărarea infernală spre Col de la Madeleine - 2.000 de metri altitudine. Motivul nu îl reprezintă însă dificultatea traseului, ci o fractură la cotul stâng pe care campionul mondial a suferit-o în etapa a opta.

Atunci, la kilometrul şase, "cangurul" a fost implicat într-o ambuscadă din care nu a lipsit nici Andy Schleck, cel care i-a luat tricoul galben după cursa de marţi. Australianul a continuat să pedaleze, primind îngrijiri medicale din mers, la fel ca ceilalţi rutieri. A mers până la Morzine - Avoriaz alături de Contador. Abia când a ajuns la hotel a început să simtă primele dureri. Luni a plecat la o plimbare pe role împreună cu echipa, dar a ieşit brusc din program şi a plecat la spitalul din Morzine, unde i s-a depistat o fractură la cotul stâng. Nu le-a spus nimic colegilor săi, crezând că va putea continua Turul Franţei fără probleme. S-a mizat foarte mult pe mecanici, care i-au ridicat ghidonul de la bicicletă pentru a nu simţi prea mult durerile de la cot. A fost în zadar!

În etapa a 9-a, chinurile au fost atât de mari încât Evans a văzut negru în faţa ochilor. A cedat când mai avea jumătate din Col de la Madeleine, într-un moment în care Saxo Bank şi Astana dictau ritmul în plutonul favoriţilor. "Am avut un accident cu adevărat rău duminică. Acest lucru m-a făcut să pierd multă energie. De asemenea, am devenit vulnerabil pentru că eram în tricoul galben. Întreaga echipă mergea fantastic, dar eu am fost singurul care nu şi-a mai putut face treaba. N-am fost la nivelul meu. În mod normal, era o etapă în care aveam şanse mari să câştig. Sunt foarte convins că nu mai am nici o şansă anul acesta", a spus rutierul de la BMC, care a concurat cu braţul stâng protejat de o fizio-peliculă.

A ajuns la Saint Jean de Maurinne cu o întârziere de 8 minute şi 9 secunde, iar în momentul în care şi-a dat seama că toate şansele ca el să mai poată câştiga Marea Buclă s-au spulberat, a început să plângă. Temându-se de o cădere psihică, directorul sportiv, Jim Ochowicz, l-a dat pe australian în grija unui psiholog. Retragerea lui Evans din Le Tour ar produce mari probleme la echipa care se află la prima participare în această competiţie. BMC, care dă numele "team-ului" american, este un producător elveţian de biciclete ce urmăreşte să cucerească piaţa din Australia şi Noua Zeelandă, acolo unde campionul mondial este o vedetă în toată puterea cuvântului.

Miercuri, de ziua Franţei, s-a mers de la Chambery la Gap. Traseul nu a conţinut decât o căţărare pe gradul întâi. Renault Koleos s-a distrat pe cei 179 de kilometri graţie asistenţei la urcare în pantă şi distanţei mici de frânare. Joi are loc etapa a 11-a, cu plecarea din Sisteron şi sosirea la Bourg les Valence.

×
Subiecte în articol: turul frantei