x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi „Homeless Euro 2024", fotbal pentru oamenii fără adăpost. Campionatul se desfășoară în paralel cu CE 2024

„Homeless Euro 2024", fotbal pentru oamenii fără adăpost. Campionatul se desfășoară în paralel cu CE 2024

de Redacția Jurnalul    |    18 Iun 2024   •   00:40
„Homeless Euro 2024", fotbal pentru oamenii fără adăpost. Campionatul se desfășoară în paralel cu CE 2024
Sursa foto: X

Persoane defavorizate din opt națiuni au început luni să se întreacă într-un turneu denumit „Homeless Euro 2024". Acesta se desfășoară în paralel cu campionatul principal și are ca scop împărtășirea bucuriilor fotbalului cu cei care au suferit pe stradă.

„Uniți prin fotbal" este motto-ul oficial al UEFA EURO 2024, care are loc în Germania în perioada 14 iunie - 14 iulie. În paralel cu Campionatul European, Homeless EURO 2024 Hamburg, un turneu de fotbal de stradă pentru persoanele fără adăpost, va are loc la Hamburg în perioada 17 iunie - 21 iunie 2024, în Arena de Fotbal din Fan Zone Hamburg. Homeless EURO 2024 Hamburg este organizat de asociația non-profit "Anstoß e.V.".

Echipe din Belgia, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Suedia și Ungaria au defilat în zona fanilor din Hamburg la începutul evenimentului de o săptămână.

„Fotbalul mi-a oferit o a doua șansă", a declarat Mario La Torre, în vârstă de 24 de ani, povestind despre anii de infracționalitate și de consum de droguri din Stockholm înainte de a-și schimba viața.

„Uitați-vă la mine: acum trag în mingi, dar înainte trăgeam alte lucruri".

Fără strălucirea și farmecul principalului Euro 2024, versiunea alternativă a început în fața unei mulțimi de oameni pe un teren mic din interiorul zonei fanilor. Echipe de patru persoane, atât bărbați cât și femei, au jucat meciuri cu reprize de șapte minute.

Johan Grasshoff, unul dintre organizatorii evenimentului împreună cu organizația caritabilă Anstoss (Kickoff), a declarat că a fost important să se evidențieze problema persoanelor fără adăpost în fața celor care nu o înțeleg.

„Oamenii spun adesea că este vina lor dacă oamenii sunt fără adăpost, dar nu este adevărat. Factorul principal este lipsa de locuințe și costul ridicat al chiriei", a spus el, citat de Reuters.

„Vrem să atragem atenția societății asupra acestui aspect. Iar pentru câteva zile, toți jucătorii pot uita de problemele lor, se pot distra și pot câștiga puțină putere pentru viitor."

Unii dintre participanți au mai luat parte la „Homeless World Cup", a cărei ultimă ediție a avut loc în SUA.

„Este ca și cum ar fi a doua mea familie", a declarat cu optimism jucătorul polonez Patryk Bialek, în vârstă de 24 de ani. El a povestit că a consumat droguri timp de opt ani și a dormit sub un pod înainte de a merge la reabilitare, de a-și reface viața și de a-și redescoperi dragostea din copilărie pentru fotbal.

„Nu-mi vine să cred că joc din nou - și aici!", a spus el, la o zi după ce naționala Poloniei a jucat și ea la Hamburg.

Toți participanții trăiesc în țările lor de origine în condiții foarte dificile, dar performanța lor ca echipă angajată și entuziastă poate sensibiliza publicul cu privire la problemele legate de sărăcie, lipsa de adăpost și sport într-un mod pozitiv.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Homeless Euro 2024