x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Franța învinge Norvegia și e campioană mondială la handbal feminin

Franța învinge Norvegia și e campioană mondială la handbal feminin

de Redacția Jurnalul    |    17 Dec 2023   •   22:25
Franța învinge Norvegia și e campioană mondială la handbal feminin
Sursa foto: Hepta

Echipa națională a Franței s-a impus duminică în finala Campionatului Mondial de handbal feminin, învingând Norvegia în ultimul act al competiției cu 31-28 (20-17). Medaliile de bronz au revenit echipei Danemarcei.

Franța și-a adjudecat al treilea titlu la Campionatul Mondial feminin IHF, cu o prestație excelentă în fața campioanei în exercițiu, Norvegia, obținând medaliile de aur pentru a doua oară în ultimele patru ediții ale competiției.

Niciodată actul final al competiției fanion a handbalului mondial nu s-a încheiat cu atâtea goluri în timp regulamentar și nici nu s-a jucat atât de rapid. Campioana olimpică în exercițiu și campioana mondială în exercițiu au oferitduminică o finală spectacol, una despre care se va vorbi încă mulți ani de acum încolo.

Franța a câștigat titlul pentru a treia oară în istorie, la o ediție a Campionatului Mondial feminin IHF 2023 care a înregistrat cel mai mare număr de spectatori din istoria competiției.

Norvegia pleca ușor favorită, cu toate că a cedat cu 23:24 în runda principală în fața Franței, campioana mondială în exercițiu câștigând anterior trei din cele patru finale împotriva "Les Bleuses".

Dar, ca și la ediția precedentă, din Spania 2021, Franța a fost cea care a condus la pauză, 20:17, după o prestație ofensivă de excepție.

O eficiență de 80% la aruncările din acțiune a fost suficientă pentru a propulsa Franța la 20 de goluri, fiind pentru prima dată când o echipă înscrie atât de multe goluri în prima repriză a unei finale.

În repriza a doua portarii au apărat mai multe aruncări, Katrine Lunde și Hatadou Sako intrând punându-și amprenta pe joc. Lunde a avut opt parade pentru o eficiență de 42% până în minutul 48, dar Franța era încă la conducere, 26:24, însă diferența începea să fie din ce în ce mai mică, după ce la un moment dat condcea cu patru goluri.

Franța știa deja la ce să se aștepte, după ce pierduse titlul în urmă cu doi ani, după o repriză secundă aproape fără cusur din partea Norvegiei. Dar de data aceasta, formația scandinavă nu a mai reușit aceași prestație ofensivă, având prea multe greșeli și jocuri, care au redus simțitor șansele Norvegiei.

După două recuperări consecutive, Franța a profitat pe contraatac rapid și a creat un avantaj de 29:25 cu șapte minute înainte de final, ceea ce a determinat un time-out al echipei lui Hergeirsson.

Norvegia a reușit să reducă ecartul la două goluri, dar coordonatoarea Lena Grandveau, vedeta în devenire a Franței, în vârstă de 20 de ani, a fost cea care a marcat un gol decisiv și a pus mai multă presiune asupra Norvegiei, la 30:27.

Grandveau a marcat apoi pentru a stabili scorul final, 31:28, Franța terminând Campionatul Mondial feminin IHF cu nouă victorii, din nouă meciuri.
Franța a egalat acum Uniunea Sovietică și Germania ca echipe cu trei titluri mondiale, în timp ce antrenorul Olivier Krumbholz se desparte de echipa națională cu o mare bucurie, obținând a șaptea medalie - a treia de aur - la ultima sa ediție a Campionatului Mondial feminin IHF.

Pe de altă parte, Norvegia a pierdut a cincea finală din istorie, rămânând cu patru titluri, cinci medalii de argint și trei de bronz, fiind în continuare cea mai medaliată echipă de la Campionatul Mondial feminin IHF.

 

(sursa: Mediafax)

×