x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ghinioanele se ţin lanţ

Ghinioanele se ţin lanţ

de Sorin Anghel    |    11 Ian 2010   •   00:00
Ghinioanele se ţin lanţ

Supăraţi de defecţiunile tot mai dese ale telescaunului din Valea Dorului, mulţi turişti şi-au propus să nu mai schieze la Sinaia până când nu vor fi construite noi instalaţii de transport pe cablu.



La omul sărac nici boii nu trag. După ce n-au zăpadă decât pentru poze, sinăienii sunt urmăriţi şi de ghinioane. Week-end-ul a fost groaznic din toate punctele de vedere pentru turiştii care au ales pârtiile din staţiunea prahoveană.

Vineri, înainte de prânz, când în Valea Dorului erau cam o sută de turişti, telescaunul s-a oprit. "Facem o pauză de o jumătate de oră, să se mai adune lume şi pe urmă îl pornim din nou", a fost mesajul teleferiştilor, care i-au trimis pe oameni la cârciuma de la cabană, unde un hot-dog şi un ceai costau 8 lei. Din păcate, lucrurile nu au revenit la normal în ceea ce priveşte instalaţia de transport pe cablu în acea zi. Motorul s-a ars, astfel că turiştii au fost transportaţi la Cota 2.000 cu snowmobilele Salvamontului sau cu ratrack-ul. Sâmbătă dimineaţă, totul era perfect! Soare, lume multă, muzică, veselie, pomana porcului în restaurantul de la telecabină. Atmosferă ca în vremurile bune. Din păcate, fericirea n-a avut viaţă lungă. Telescaunul s-a oprit din nou. De data aceasta a cedat panoul de comandă. Mulţi turişti au mărturisit că a fost ultima oară când au mers la Sinaia. "Am ajuns la ultima picătură a suportabilităţii mele. După ce cu o zi înainte li s-a ars motorul telescaunului din Valea Dorului, sâmbătă s-a ars tabloul de comandă. De data aceasta, eu am avut ghinionul să fiu în telescaun. După 30-40 de minute, timp în care am stat pur şi simplu în bătaia vântului, afară fiind 3°C, am fost coborâţi toţi din telescaun cu coarda. Da, cu coarda.

Personal nu m-a deranjat coborârea pe coardă, nefiind prima dată când cobor pe coardă filată sau în rapel. Ceea ce m-a deranjat cumplit este inconştienţa şi lipsa oricărui reper moral atunci când foloseşti la infinit un telescaun care era nou acum 40 ani, fără să investeşti nimic, profitând de fiecare turist, nepăsându-ţi de siguranţa şi sănătatea celor care aleg să vină la tine.

Nu-mi pot imagina ceea ce a fost în sufletul celor care s-au aflat pentru prima oară în viaţa lor într-o situaţie de genul ăsta. Trebuie totuşi să spun că atât vineri, cât şi sâmbătă mi-au fost returnaţi banii pe abonamentul de o zi, dar nu voi mai urca niciodată la Cota 2.000 dacă lucrurile nu se vor schimba radical. Toată stima băieţilor de la Salvamont, care au acţionat ca nişte profesionişti. Fiecare poate să tragă ce concluzie vrea, dar trebuie să menţionez că schiez de când am început să merg la şcoală, nu sunt un simplu alunecător pe «scânduri», aşa că ştiu foarte bine ceea ce vorbesc", a povestit, într-un comentariu pe Facebook, Traian Negrea, unul dintre turiştii care au avut proasta inspiraţie de a merge la Sinaia la sfârşit de săptămână.

TEZAUR ÎN MUNŢI
Telescaunul din Valea Dorului se află în administrarea Teleferic Prahova, societate care mai are în proprietate teleschiul de pe Scândurari, cele două tronsoane de telecabină de la Sinaia, telecabina care urcă din Buşteni până la Babele, telescaunul şi teleschiul din Predeal. Anul acesta, Primăria din Sinaia va construi un telescaun Leitner, cu patru locuri, pe Valea Soarelui, instalaţie care va provoca "pensionarea" instalaţiei din Valea Dorului. În clipa de faţă, telescaune vechi, precum cel de la Sinaia, se mai găsesc la Borşa, Mogoşa, Muntele Mic, Păltiniş, Parâng, Piatra Fântânele, Săcele, Sovata, Straja şi Vatra Dornei.


1 cm este grosimea stratului de zăpadă din staţiunea Predeal

-10 grade este temperatura care se va înregistra miercuri la Buşteni

30 de minute au stat suspendaţi turiştii în telescaunul din Valea Dorului

5493-110941-20.jpg

×
Subiecte în articol: staţiuni