Eroul ultimei zile de la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Braşov se numeşte Cătălin Ştefan Dimitrescu. Acesta a reuşit un nesperat loc cinci în concursul de patinaj artistic, stârnind admiraţia celor care s-au adunat în “balonul” din Poiana Braşov. Sportivul de sub Tâmpa este pregătit de către Marius Negrea. “A mers bine în ultimele competiţii. Progresele sale din acest sezon sunt vizibile. O să meargă şi la campionatul mondial de juniori, acolo unde avem ca obiectiv o clasare pe una din primele 24 de poziţii. Dacă reuşeşte acest lucru, va egala performanţa obţinută de către Ghiţă Chiper în 1997. Nu excludem varianta de a participa la Jocurile Olimpice de la Soci în cazul în care Zoltan Kelemen nu va avea o formă bună. Consider totuşi că nu este momentul să nă gândim la aşa ceva deoarece ar însemna să-i cerem prea mult. Trebuie să nă bucurăm de acest loc cinci, pe care îl consider extraordinar. Are toate şansele să progreseze, mai ales că se antrenează cu mine, în Germania”, spune Marius Negrea.
Ultima zi din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European a fost una deosebit de spectaculoasă la concursurile desfăşurate pe zăpadă. La schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi schi alpin s-au desfăşurat concursurile pe echipe mixte, andrenalina atingând cote maxime. La Cheile Grădiştei, publicul a creat o atmosferă incendiară. Sportivii din ţara noastră au fost încurajaţi de cei o mie de spectatori care au urcat la 1.360 de metri altitudine pentru a fi martorii unui eveniment ce a transformat trecătoarea dintre Bucegi şi Piatra Craiului într-un adevărat vulcan.
Echipa formată din Dorottya Buzas, Renatta Racz, Hunor Gego şi Raul Demeter a terminat cursa pe locul opt. Antrenorii şi oficialii Federaţiei Române de Schi şi Biatlon nu au fost tocmai fericiţi după acest rezultat. Trebuie privită însă partea plină a paharului. România a depăşit reprezentativele similare ale unor ţări precum Slovenia, Italia, Finlanda, Cehia, Suedia sau Elveţia, naţiuni care pun mult mai mult accent decât noi pe sporturile de iarnă. În primele trei schimburi, România a avut o prestaţie bună, fiind chiar pe locul patru după schimbul trei. Raul Demeter a greşit în poligon, a clacat şi la deplasarea pe schiuri, motiv pentru care echipa noastră a încheiat pe locul 8. “Trebuie să ne bucurăm de locul obţinut pentru că suntem în prima jumătate a clasamentului. Până acum eram doar la coadă. Am fost pe locul 4 la un moment dat, dar nu trebuie să dramatizăm. Acum nu avem cum să nu progresăm, mai ales că după această competiţie rămânem cu baze sportive în care vom putea face pregătire exact ca în străinătate. Avem câţiva copii buni”, a declarat Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi şI Biatlon. Ca o consolare, trebuie menţionate câteva lucruri. La deplasarea pe schiuri, Hunor Gego a avut al doilea timp din concurs. În plus, baza sportivă de la Cheile Grădiştei arată extraordinar şi ar putea ajunge peste câţiva ani gazda unei etape de Cupa Mondială. Este nevoie de multă muncă multă până acolo, dar ceea ce s-a petrecut în această săptămână în judeţul Braşov demonstrează că România poate fi gazda oricărui eveniment sportiv. Medalia de aur a revenit Ucrainei, care a obţinut victoria pe ultima bucată a traseului, la capătul unei lupte cu Germania şi Austria.
La schi fond, acolo unde delegaţia ţării noastre avea temei să spere la o medalie dacă ne gândim la poziţia în ierarhia FIS pe care o ocupă Florin Pripici, lotul antrenat de Ioan Poponeci n-a reuşit mare lucru la FOTE. Locul 15 la Sprint este cel mai bun rezultat al fondistului din Sinaia. La echipe, România a fost pe locul 9, cu o întârziere de peste 6 minute faţă de Rusia, câştigătoarea medaliei de aur.
Despre snowboardingul românesc nu are rost să amintim mare lucru atâta timp cât au existat concurenţI din ţara noastră care au avut întârzieri de 25 de secunde pe un traseu ce a fost parcurs de câştigătorul medaliei de aur în 49 de secunde. Sperăm doar ca cei din lotul care a reprezentat România la FOTE să poată urca fără probleme cu teleschiul.
Schiul alpin rămâne în continuare o oaie neagră pentru ţara noastră. Exceptând locul 20 obţinut de către Ania Caill la Slalom Uriaş, restul rezultatelor au fost modeste, dar deloc sub aşteptări. România rămâne în continuare la coada clasamentului european, dovadă în acest sens stând şI faptul că echipa antrenată de către Florin Cristea, Andrei Burchiu şi Bianca Stan a fost nevoită să se bată cu Islanda pentru a ajunge în optimile de finală ale concursului care a avut loc în Poiana Braşov în faţa a 300 de spectatori. Din păcate, următorul adversar, Italia, a fost imposibil de învins. Ziua a fost una marcată de scandal. Andrei Cenţiu a concurat pentru ţara noastră împotriva islandezilor, dar nu a mai făcut parte din echipă contra italienilor. Tatăl sportivului, Marius Cenţiu, s-a arătat indignat de acest lucru, considerând că fiul său trebuia să rămână în concurs. “E clar că a fost o mişcare gândită împotriva lui Andrei. Tot sezonul am avut parte numai de şicane. În asemenea condiţii nu se poate face performanţă”, susţine Cenţiu – senior, aflat în conflict cu conducerea Federaţiei Române de Schi şi Biatlon de mai multe luni. Puiu Gaspar, secretarul general al FRSB, susţine că nu face altceva decât să respecte regulamentele şi crede că nemulţumirile lui Cenţiu nu sunt întemeiate. “Toţi schiorii cu care am fost la FOTE au cam aceeaşi valoare. Nu e nici unul mai răsărit. Asta e valoarea noastră în acel moment”, spune Gaspar. Florin Cristea, coordonatorul loturilor naţionale de schi alpin, a fost prezent în Poiana Braşov în ciuda unor probleme grave de sănătate şi explică care au fost motivele pentru care Andrei Cenţiu nu a schiat împotriva Italiei. “Aseară, la şedinţa cu sportivii, am stabilit un lucru. Schiorul care va obţine cel mai bun timp contra Islandei va concura şi contra Italiei, iar cel care va avea timpul mai slab va fi înlocuit. Asta am stabilit, asta am făcut. Andrei Cenţiu a avut un timp mai slab ca al lui Koppany Pap şi l-am înlocuit cu Nicolescu. Pe lângă faptul că am respectat exact ceea ce am stabilit, consider că nu am greşit deloc. Nicolescu a mers pe acelaşI traseu ca Cenţiu şI a avut un timp cu doar şapte sutimi mai slab”, se apără tehnicianul care face munca voluntară, la fel ca Burchiu şI Stan, pentru lotul naţional.
Dincolo de acest şicane, România rămâne cu amintirea faptului că toţi oamenii din lumea schiului alpin – antrenori, conducători de club, foşti sportivi, etc – au pus umărul pentru o perfectă organizare a curselor din Poiana Braşov. Puteam să-i avem pe schiuri şi pe Dan Cristea şi Gigel Vulpe în tinereţe, nu treceam de Italia nici cu maşina poliţiei.