Mai sunt cinci zile până la Festivalul Olimpic al Tineretului European, eveniment sportiv ce va avea loc la Braşov în perioada 17-22 februarie. Întrecerea va aduna la start circa o mie de sportivi de pe Bătrânul Continent şi nu reprezintă altceva decât o "olimpiadă" destinată juniorilor mici, cu vârsta între 14 şi 16 ani.
Ca ţară gazdă, România îşi propune, în primul rând, să nu existe lacune de ordin organizatoric, mai ales că Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, susţine că o reuşită acum ar putea aduce şi alte competiţii de anvergură în ţara noastră. Un număr de 400 de voluntari vor fi în judeţul Braşov pe toată perioada desfăşurării Festivalului Olimpic al Tineretului European, aceştia având misiunea de a acorda sprijin tuturor celor implicaţi în cel mai important eveniment sportiv găzduit vreodată de România.
Delegaţia României numără câteva zeci de sportivi, dar numai trei dintre aceştia se pot bate pentru un loc fruntaş. Ar mai fi fost şi Andrei Mihai Cenţiu, însă starea sa de sănătate nu este una tocmai bună în această perioadă. Cu toate acestea, sportivul de la CSU Braşov, cel mai bun junior de la noi din ţară la schi alpin, a promis că va da totul în proba de Slalom Uriaş. La aceeaşi probă, numai că în cursa feminină, Ania Caill, sportivă născută în Franţa, dar care concurează pentru ţara noastră datorită originilor sale, şi-a propus o clasare pe primele zece poziţii. "Voi participa doar la Slalom Uriaş. Marţi, pe 19 februarie, voi pleca în Canada, pentru a participa la Campionatul Mondial de Juniori, unde voi concura în probele de Coborâre şi Super G. Contează foarte mult starea pârtiei din Poiana Braşov, condiţiile meteo şi panta. Voi da totul şi am speranţe că voi merge bine, mai ales că la Alpe d'Huez le-am bătut pe două dintre fetele din echipa Franţei", a declarat sportiva care locuieşte în Alpii Francezi.
N-ar trebui să ne mirăm nici dacă Dana Haralambie ar da lovitura în concursul feminin de sărituri cu schiurile. "La sărituri cu schiurile este ca la loterie. Orice sportiv care poate ocupa una din primele zece poziţii poate câştiga o medalie. Eu cred că Dana Haralambie, cu puţină baftă, poate urca pe podium", este de părere antrenorul Florin Spulber.
La biatlon, speranţele României se leagă de Gego Hunor, sportiv crescut sub îndrumarea lui Marton Simon, acelasi antrenor care o pregăteşte pe Eva Tofalvi. "Ca tehnică, e mai bun ca Bjorndalen. Dacă va avea o tragere perfectă, el va lua medalie. A demonstrat lucrul acesta în luna decembrie. La vârsta lor e foarte greu să ai o tragere bună în mod constant", a precizat Marton Simon. Festivitatea de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European va avea loc duminică, 17 februarie, cu începere de la ora 19:30. Evenimentul va fi marcat de un concert susţinut de către Inna şi va fi urmărit pe viu de către 3.000 de spectatori.
Citește pe Antena3.ro