Într-o vreme în care interesul spectatorilor şi al sponsorilor se îndreaptă spre fotbal, mai sunt şi oameni care investesc în sporturile mai puţin mediatizate. În Banat, prinde contur un proiect interesant, UVT Agroland Timişoara, care îşi propune pe parcursul câtorva ani să aibă atât o reprezenzatare decentă în cupele europene, cât să construiască o echipă care să formeze scheletul echipei naţionale de volei a României. E ambiţia preşedintelui echipei, Horia Cardoş.
Jurnalul Naţional: De ce aţi ales să investiţi în volei, sport mai puţin popular în România zilelor noastre?
Horia Cardoş: Tocmai pentru că nu sunt foarte multe echipe. Este relativ uşor ca după înfiinţare să începi să joci în a 2-a ligă valorică naţională, urmând ca după o investiţie relativ mică (dacă este să ne comparăm cu alte sporturi), un club să poată să evolueze în divizia A1.
Ce însemană un transfer internaţional pentru o echipă din eşalonul secund (n.r. - UVT a transferat-o recent pe muntenegreanca Andrea Lakovic)?
Înseamnă că noi ne luam în serios obiectivul pe termen scurt şi anume promovarea în prima liga. Evident, înseamnă un plus de valoare adus competiţiei.
Mizaţi pe jucătoare cu experienţă sau încercaţi să creşteţi tinere talente?
Credem că un mix este cea mai bună cale. Am încercat timp de 2 ani să promovam cu jucătoare talentate, dar foarte tinere, şi nu am reuşit. Cele tinere au nevoie de modele lângă care să evolueze atat din punct de vedere sportiv, cât şi uman. Oricum, obiectivul pe termen lung este ca aceste tinere talente să joace împreună şi să formeze pe viitor scheletul echipei naţionale.
Care sunt ambiţiile acestei echipe nou-venite în lumea voleiului românesc?
Ne dorim ca maxim în al doilea sezon din prima ligă să ne batem pentru primele 4 locuri, cele care asigură evoluţia în cupele europene.
Va mai ajută cineva la finanţarea echipei?
Începand cu acest an avem şi sprijinul autorităţilor locale. Odată cu promovarea de la sfârşitul acestui sezon, mizăm şi pe sprijinul altor parteneri comerciali.
Ce buget lunar se cheltuieşte pentru o echipă de volei din România?
În prima liga, între 25.000 şi 100.000 euro/lună. În liga a 2-a, între 4.000 şi 15.000 euro/lună.
Cum sunt meciurile cu rivalii de la Poli?
Este o frumoasă rivalitate sportivă, care face ca meciurile să aibă un număr de spectatori mult superior majorităţii meciurilor din divizia A1.
© Emanuel Titus Iliesi
titusemanuel.ro