x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Japonia îşi perfecţionează sistemul de prognoză a ploilor torenţiale înaintea Jocurile Olimpice din 2020

Japonia îşi perfecţionează sistemul de prognoză a ploilor torenţiale înaintea Jocurile Olimpice din 2020

18 Feb 2019   •   20:20
Japonia îşi perfecţionează sistemul de prognoză a ploilor torenţiale înaintea Jocurile Olimpice din 2020

O echipă de cercetători japonezi lucrează la o nouă metodă care poate prognoza ploile torenţiale cu 30 de minute înainte ca acestea să se producă şi speră ca sistemul să poată fi folosit la Jocurile Olimpice de la Tokyo-2020, potrivit AFP.

Cercetătorii au construit un radar foarte complex care poate concepe un plan tridimensional al unui nor de ploaie într-un interval cuprins între 30 şi 60 de secunde. În prezent, este nevoie de cinci minute, potrivit acestora, pentru evaluarea parţială a fenomenului. 

În afara acestui radar, instalat anul trecut la Universitatea din Saitama (la nord de Tokyo), echipa a utilizat unde radio pentru a estima cantitatea de vapori de apă din aer. 

Sistemul permite prognoze mai precise, a explicat luni pentru AFP Katsuhiro Nakagawa, directorul laboratorului care conduce proiectul, în cadrul Institutului Naţional de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (NICT).

Japonia, afectată frecvent de dezastre naturale devastatoare (seisme, inundaţii, alunecări de teren), a reuşit să dezvolte tehnologii pentru identificare şi alertare. 

Ploile diluviene localizate, dacă se produc pe neanunţate, pot inunda şosele şi creşte nivelului apelor.

Organizatorii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo, din vara lui 2020, şi cei care organizează, cu câteva luni înainte, Campionatul Mondial de Rugby, şi-au făcut cunoscute îngrijorările referitoare la fenomenele meteo extreme care ar putea compromite competiţiile.

"Au loc multe averse violente, în special pe timpul verii", a subliniat Nakagawa. "Credem că tehnologia noastră ar putea furniza informaţii utile astfel încât concursurile în aer liber să se desfăşoare în condiţii de securitate". 

Cercetătorul speră că, pe viitor, acest sistem va permite emiterea unei avertizări chiar şi mai rapide decât jumătate de oră preconizate în prezent.

AGERPRES

×