x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi JO Paris 2024. Componența lotului României de canoe

JO Paris 2024. Componența lotului României de canoe

de Redacția Jurnalul    |    09 Iul 2024   •   15:00
JO Paris 2024. Componența lotului României de canoe

Reprezentanții României în competițiile de canoe la Olimpiada de la Paris vor fi Cătălin Chirilă, în proba de canoe simplu pe distanța de 1000 m, și Oleg Nuță și Ilie Sprincean, în proba de canoe dublu pe distanța de 500 m.

Cei trei sportivi vor fi însoțiți la competiție de antrenorul Florin Popescu, anunță Agenția Națională pentru Sport.

Pentru Cătălin Chirilă, care va intra în concurs pe 7 august, este a doua participare la Jocurile Olimpice, după Tokyo 2020. În acest ciclu olimpic, Cătălin Chirilă a dominat întrecerile mondiale și europene pe distanța olimpică. Are două titluri europene consecutive, un aur și un argint mondial, ceea ce ne dă mari speranțe la o medalie strălucitoare.

Pentru echipajul Oleg Nuță - Ilie Sprincean, care va concura în serii pe 6 august, Paris 2024 reprezintă debutul la Jocurile Olimpice.

Competițiile de canoe se vor desfășura între 6-10 august, la Vaires-sur-Marne Nautical Stadium, prima bază olimpică nou dezvoltată pentru Paris 2024. După finalizarea Jocurilor Olimpice, baza de pe malul Marnei, va permite publicului să participe la evenimente sportive de agrement.

În total, în istoria participărilor sale la Jocurile Olimpice, România a strâns 34 medalii la Kaiac-Canoe: 10 aur – 10 argint – 14 bronz, 18 la Canoe: 8 aur, 6 argint, 4 bronz, și 16 la Kaiac: 2 aur, 4 argint, 10 bronz.

Florin Popescu și Mitică Pricop sunt ultimii români pentru care a cântat imnul la Jocuri. De 24 de ani, canoiștii români nu au mai câștigat nici o medalie la Jocurile Olimpice, deși istoria este plină de nume mari: dubla de aur a lui Leon Rotman de la Antipozi este și azi record pentru România, iar Ivan Patzaichin este o adevărată legendă, fiind cel mai medaliat canoist român la Jocurile Olimpice. La Munchen 1972, cucerea aurul după ce, în serii, vâslise cu pagaea ruptă. Sergei Covaliov și Toma Simionov sunt si ei parte din povestea de succes a acestui sport.

Acum, Cătălin Chirilă, elevul antrenorului Florin Popescu, are statutul de favorit la Jocuri, după ce în acest ciclu olimpic a devenit campion mondial și european în proba olimpică de 1000 m. În plus, în 2023 cucerea argintul mondial în această probă. Lângă el vor concura și cei doi tricolori din canoea de dublu, Ilie Sprincean și Oleg Nuță.

×
Subiecte în articol: jo paris 2024 canoe