x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi JO Paris 2024. Ana Maria Bărbosu câștigă la TAS medalia de bronz. Cererea Sabrinei Voinea, respinsă

JO Paris 2024. Ana Maria Bărbosu câștigă la TAS medalia de bronz. Cererea Sabrinei Voinea, respinsă

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2024   •   17:42
JO Paris 2024. Ana Maria Bărbosu câștigă la TAS medalia de bronz. Cererea Sabrinei Voinea, respinsă
Sursa foto: Hepta/ Ana Maria Bărbosu, bronz Paris 2024

În urma memoriilor făcute la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de Federația Română de Gimnastică (FRG) și de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu. Cererea Sabrinei Voinea a fost respinsă.

„Cu un ochi râdem, cu unul plângem. În urma memoriilor făcute la TAS de FRG și COSR, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu.

„Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatura specializata in dreptul sportului, Gherdan si Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speța:

FRG, Bărbosu , vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.

3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse

FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4.

Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan”, potrivit Federația Română de Gimnastică.

Decizia venită de la TAS nu este executorie! Trebuie ca Federația Internațională de Gimnastică să ia act și să anunțe noul clasament.

Înaintea ultimei zile a Jocurilor Olimpice, România are nouă medalii, trei de aur, patru de argint şi două de bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg, iar bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol.

Clasamentul finalei de la sol:
1. Rebeca Andrade (Brazilia) 14,166
2. Simone Biles (SUA) 14,133
3. Ana Maria Bărbosu (România) 13,700
4. Sabrina Maneca-Voinea (România) 13,700
5. Jordan Chiles (SUA) 13,666
6. Alice D'Amato (Italia) 13,600
7. Rina Kishi (Japonia) 13,166
8. Yushan Ou (China) 13,000
9. Manila Esposito (Italia) 12,133

Stire initiala Tribunalul de Arbitraj Sportiv a analizat, sâmbătă, contestațiile depuse de Federația Română de Gimnastică (FRG) și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) în cazul gimnastelor Sabrina Maneca Voinea și Ana Maria Bărbosu.

„Au fost șapte ore de audieri, iar verdictul îl vom avea după ora 19, în România. Două persoane au trecut prin audieri: antrenoarea sportivei americane și Donatella Sacchi, președinta Comitetului tehnic feminin și șefa Superior Jury, care judecă fiecare contestație.

Citiți și JO Paris 2024. Cătălina Axente a fost grav accidentată. Medic „Are un traumatism în zona cervicală"

Gimnastele nu au fost audiate. Au existat la mijloc foarte multe chestiuni tehnice, dar veștile sunt îmbucurătoare. Toate scenariile sunt deschise dar, după tot acest maraton, aș putea evalua că e teoretic posibil ca Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu să obțină ambele bronzul”,a declarat Sabin Gherdan, avocatul care le reprezintă pe Sabrina Maneca Voinea și pe Ana Maria Bărbosu.

Citiți și Ceremonia de încheiere a JO Paris 2024. Data spectacolului și un program plin de surprize

Sabrina Voinea Maneca a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video și foto infirmă această teorie, conform COSR. În conjunctura acordării notelor și acceptării contestațiilor, afectată a fost și Ana Barbosu, care pentru un minut și jumătate a fost pe locul 3, medaliată cu bronz.

×