Munţii Banatului beneficiază de cantităţi uriaşe de precipitaţii pe timpul sezonului rece. În lunile de iarnă, ninsorile sunt abundente, astfel că se poate schia din decembrie până în mai. Staţiunea Semenic, aflată la 40 de kilometri de Reşiţa, este cel mai cunoscut loc de schi din zonă. Din cauza ninsorilor, pe timp de iarnă drumul de acces se blochează destul de des. Dar ăsta nu este un impediment pentru cei care iubesc sporturile de iarnă.
NĂMEŢI. Perla Banatului este însă Muntele Mic, staţiune aflată în Munţii Tarcu, la 20 de kilometri de Caransebeş. Accesul în staţiune se face numai cu telescaunul. O călătorie durează 45 de minute.
Peisajul este fantastic, asemănător cu ceea ce vezi la Sinaia, în Valea Dorului. În următorii ani locul se va schimba complet, astfel că bănăţenii se vor putea mândri cu cea mai importantă staţiune de schi din România. Aici iarna ţine cam 6 luni, iar grosimea medie a stratului de zăpadă este de un metru. Din acest motiv, în clipa de faţă nu este nevoie de instalaţii care să producă zăpadă artificială.
La fel ca la Straja sau la Buşteni, la Muntele Mic există o Cruce a Eroilor. Acest monument a fost ridicat pe Cleanful Găina în memoria grănicerilor bănăţeni şi la început a fost compus din opt brazi. Noua cruce esre ridicată din structuri metalice şi este luminată pe timpul nopţii, putând fi observată chiar şi de la Timişoara.
STAŢIUNE ÎN RENOVARE. Graţie ninsorilor de aici, Muntele Mic este foarte căutat de către timişoreni. Unii dintre ei au decis să investească în staţiune. Hotelul Sebeş, care în clipa de faţă este în paragină, a fost cumpărat de un investitor care îl va transforma până în 2010 într-un stabiliment de patru stele.
Şi lucrurile nu se opresc aici. Romeo Dunca, devenit celebru în România pentru participările sale la raliul Paris – Dakar, va investi în zonă. Practic, el va construi o staţiune nouă, cu un domeniu schiabil care va ajunge la 2.000 de metri altitudine. Ca o dovadă a faptului că investiţia este cât se poate de serioasă, la sfârşitul lunii trecute a sosit din Austria o parte din instalaţia de transport pe cablu.
Pe lânga telegondola second hand, cumpărată cu 500 000 de euro din Italia, vor fi încă 11 teleschiuri. Investiţia totală se ridică la 40 de milioane de euro, iar dacă proiectul va reuşi va fi construită încă o telegondolă, care să facă legătura cu Muntele Mic.
Noua staţiune va avea locurile de cazare la baza muntelui, se va numi Poiana Mărului şi îşi propune să dobândească statului de "Perla Banatului". Practic, gazda noului domeniu schiabil va fi Masivul Nedeea, cu multe pante către nord.
Citește pe Antena3.ro