x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Marele Garry Kasparov trebuie să învingă un om RĂPIT DE EXTRATEREŞTRI, ca să revină în lumea şahului

Marele Garry Kasparov trebuie să învingă un om RĂPIT DE EXTRATEREŞTRI, ca să revină în lumea şahului

19 Noi 2013   •   18:35
Marele Garry Kasparov trebuie să învingă un om RĂPIT DE EXTRATEREŞTRI, ca să revină în lumea şahului
Sursa foto: wikipedia.org

Fostul mare campion Garry Kasparov, retras din activitate în 2005, se pregăteşte să revină în lumea şahului, dar adversarul lui pare cel mai teribil şi mai ciudat pe care l-a înfruntat vreodată - scrie New York Times.

Kasparov a anunţat recent că va candida pentru preşedinţia Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), condusă de 18 ani de Kirsan Ilyumzhinov. Alegerile vor avea loc în august anul viitor, în timpul Olimiadei de Şah de la Tromso, Norvegia.

Ilyumzhinov, în vârstă de 51 de ani, este un om de afaceri din Kalmykia - o republică rusă "improvizată", după cum o califică NY Times. El s-a îmbogăţit după dezmembrarea Uniunii Sovietice, dar nimeni nu ştie cum şi câtă avere a strâns. Între 1993 şi 2010, Ilyumzhinov a fost chiar preşedintele acestei republici de la Marea Caspică.

Deşi nu a fost faimos ca jucător, devotamentul pentru şah al lui Ilyumzhinov pare autentic - spun jurnaliştii americani - dar la fel sunt şi excentricităţile lui. El a declarat că şahul a fost inventat de extratereştri şi a pretins că pe 17 septembrie 1997 el însuşi a fost răpit de extratereştri în costume spaţiale galbene. Ilyumzhinov a construit un Oraş al Şahului - un uriaş dom de sticlă - în obscura capitală a Kalmykiei, Elista, şi a pus Federaţia Internaţională să organizeze aici un turneu al campionilor. În 2011, în plin război civil din Libia, Ilyumzhinov l-a vizitat la Tripoli pe vechiul său prieten Muammar Gadaffi, aparent pentru a discuta despre dezvoltarea unor programe de şah, şi a jucat o partidă cu acesta, în faţa camerelor de luat vederi. A fost ultima apariţie în public a lui Gadaffi, înainte să fie capturat şi ucis, patru luni mai târziu. În 2012, Ilyumzhinov l-a vizitat şi pe preşedintele Bashar al-Assad, declarând ulterior: "Şahul nu înseamnă politică. Eu nu sunt comunist, nu sunt socialist, nu sunt democrat. Sunt pacifist".

Cu toate ciudăţeniile sale, Kirsan Ilyumzhinov l-a învins în 2010, la alegerile pentru preşedinţia FIDE, chiar pe Anatoly Karpov, celebrul adversar al lui Kasparov, cu 95 de voturi la 55. Una dintre explicaţii este regulamentul Federaţiei, care acordă tuturor ţărilor membre un singur vot, indiferent de mărime. Astfel, deşi Ilyumzhinov nu se bucură de susţinerea ţărilor occidentale, el este sprijinit de multe ţări mici, care nu reprezintă o forţă în şah.

Duelul declaraţiilor Kasparov-Ilyumzhinov este legat, deocamdată, de bani. Kasparov l-a acuzat pe actualul preşedinte că nu este capabil să atragă sponsorizări de la marile firme, pentru că „Oricine caută FIDE pe Google vede că are de-a face cu un unul răpit de extratereştri şi care a jucat şah cu Gadaffi”. Ziariştii de la NY Times spun că, în chestiunile financiare, marele campion rus se bazează pe „buzunarele adânci” ale lui Rex Sinquefield – un om de afaceri din St. Louis care sprijină de câţiva ani Campionatul Statelor Unite şi pe care Kasparov la nominalizat pentru conducerea federaţiei în emisfera vestică. Ilyumzhinov s-a apărat, afirmând că susţine şahul atât din banii săi, cât şi din cei atraşi de la corporaţii, printre care gigantul energetic Rosneft. El a explicat amuzant că şahul este „greu de vândut” sponsorilor, comparativ cu sporturile de „de acţiune”: La un turneu de şah, „nu poţi striga hai! hai! Bună mutare! (...) Oamenii vor emoţie. Şahul este o artă, nu un sport pentru spectatori”.

×
Subiecte în articol: Garry Kasparov