x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Medalia de aur a venit cu barca

Medalia de aur a venit cu barca

de Vlad Ionescu    |    17 Aug 2008   •   00:00
Medalia de aur  a venit cu barca

CANOTAJ ● Andrunache – Susanu, campioane la dublu rame
Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu şi-au apărat cu succes titlul cucerit la Atena, aducînd României a doua medalie de aur la actuala ediţie a JO. 



CANOTAJ ● Andrunache – Susanu, campioane la dublu rame
Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu şi-au apărat cu succes titlul cucerit la Atena, aducînd României a doua medalie de aur la actuala ediţie a JO.  

Proba de dublu rame fără cîrmaci a devenit o specialitate românească. În 2000, la Sydney, Georgeta Andrunache şi Doina Ignat cîştigau medalia de aur, patru ani mai tîrziu, la Atena, prima dintre ele repeta isprava cu o altă parteneră, Viorica Susanu. Acum, la Beijing, aceleaşi canotoare şi-au trecut în palmares încă o victorie de răsunet.

CURSA. Tribunele bazei nautice Shunyi Park erau ieri arhipline. Linia de start este aproape invizibilă, aceasta aflîndu-se la 2.000 de metri depărtare, însă monitoarele micşorează distanţele, permiţînu-ne se vedem încordarea de pe chipul sportivelor şi primele zvîcniri ale ramelor. La 500 de metri Geta şi Viorica sînt în poziţia a treia, după Germania şi Belarus, dar diferenţele sînt mici. La jumătatea cursei, România este deja în frunte, iar la 1.500 de metri avansul faţă de Belarus este de aproape o lungime de barcă. Pe malul opus, antrenorul Mircea Roman, călare pe bicicletă, pedalează de zor în acelaşi ritm cu sportivele. La un moment dat, cineva îi taie calea, iar tehnicianul cade. Se ridică din nou în şa şi ajunge la timp la finiş, pentru a-şi vedea elevele trecînd primele printre balizele care marchează sosirea. La tribuna oficială, preşedintele federaţiei, Ion Dospinescu, ridică pumnul în semn de victorie. "Cînd am văzut că au o barcă avans am ştiut că vom cîştiga. Pe ultima parte nu mi-a fost frică decît să nu se întîmple ceva, să nu prindă un "rac" sau un "fluture", sau să li se agaţe vreo buruiană de barcă. Este prima medalie aur, iar la 8+1 o vom lua şi pe a doua", a zis Dospinescu.

SUPERSTIŢIE. Fetele ajung la ponton şi au răgaz cîteva minute să-şi tragă sufletul, înaintea festivităţii de premiere. "A fost cea mai bună cursă din viaţa noastră. Înainte de plecare ne-am spus că şi dacă va fi cea mai proastă, să fie tot de aur. Startul s-a amînat cu 3 minute, care este numărul nostru norocos, şi s-a dat la şi 13 minute, alt număr norocos", a spus Viorica Susanu, care şi-a trecut în palmares al patrulea titlu olimpic. Colega ei a completat-o: "Nu a fost o cursă tactică. Am vrut să dominăm de la început. Cînd am văzut că sîntem în frunte, mi-am dat seama că nu putem să pierdem". Georgetei îi tremură un pic vocea cînd vorbeşte despre fiul ei, Ştefan: "Are trei ani şi face galerie. Strigă: «Hai mami, hai Suzi, hai România!». Am vorbit cu el la telefon înainte de cursă şi mi-a spus că îmi va face semn cu mîna la televizor. Sper ca peste ani să înţeleagă de ce mama lui a fost plecată atît de mult de acasă".

Andrunache şi Susanu au adus României cea de-a doua medalie de aur la Beijing, după titlul olimpic obţinut de judoka Alina Dumitru, acum o săptămînă, la categoria 48 kg. România mai are încă trei medalii la JO-2008, una de argint (Ana Maria Brânză la spadă) şi două de bronz (echipa feminină de gimnastică şi sabrerul Mihai Covaliu).

×
Subiecte în articol: jo 2008