x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi NBA a anulat toate meciurile de pregătire. Se prevede şi anularea primelor săptămâni din sezon!

NBA a anulat toate meciurile de pregătire. Se prevede şi anularea primelor săptămâni din sezon!

05 Oct 2011   •   07:10

Liga profesionista nord-americana de baschet (NBA) a anulat toate meciurilor de pregatire din presezon si se indreapta spre anularea primelor saptamani din sezonul regulat, dupa ce, marti, negocierile intre proprietarii echipelor si sindicatul jucatorilor au esuat, informeaza AFP.

"Nu avem alta alternativa decat sa anulam primele doua saptamani din sezonul regulat daca nu se va gasi o solutie pana luni. Nu am fost in masura sa inaintam in negocieri, asa cum ar fi trebuit", a declarat presedintele NBA, David Stern.

Discutiile de patru ore s-au incheiat marti cu anularea a 71 de meciuri din perioada de pregatire de dinaintea sezonului regulat care ramasesera in program, dupa ce, pe 23 septembrie, s-a decis anularea primelor 43 de astfel de intalniri.

Sezonul regulat era programat sa inceapa pe data de 1 noiembrie. Astfel, exista riscul anularii unor meciuri din sezonul regulat pentru prima data din 1998-1999, cand sezonul a fost redus la 50 de meciuri (din 82) per echipa, tot din cauza unei greve.

"Perspectiva care ni se ofera este de pierdere a unor meciuri din sezonul regulat, ceea ce ar fi o lovitura dura atat pentru proprietari, cat si pentru jucatori", a declarat Stern.

Cele doua parti aflate in conflict nu au ajuns la un acord privind continuarea negocierilor, seful sindicatului jucatorilor (NBAPA), Billy Hunter, lasand sa se inteleaga ca nu va mai exista o intalnire in urmatoarea luna sau chiar doua luni, ceea ce va insemna ca sezonul regulat nu va putea sa inceapa inainte de debutul anului 2012.

"Jucatorii sunt pregatiti sa piarda meciuri", a declarat Hunter dupa intalnirea de marti, la care au participat si vedete precum Kobe Bryant (Lakers), Paul Pierce si Kevin Garnett (Celtics).

Potrivit lui Stern, discutiile au luat sfarsit in momentul in care jucatorii nu au acceptat propunerea proprietarilor de cluburi de a se imparti in procente egale veniturile generate de NBA (estimate la 3,8 miliarde de dolari in sezonul 2010/2011). Potrivit precedentului acord, jucatorii primeau 57 la suta din aceste venituri si nu acceptau acum sa scada sub 53 la suta.

Un alt punct asupra caruia nu s-a ajuns la un acord il reprezinta propunerea privind impunerea unui plafon salarial fix jucatorilor. Argumentand ca doar opt din cele 30 de echipe din NBA au inregistrat castiguri in sezonul trecut, in timp ce celelalte au avut pierderi de 300 milioane dolari, proprietarii au cerut un plafon salarial fix, nemaiacceptand exceptiile existente in plafonul flexibil - "soft salary cap" - din precedentul acord.

Proprietarii echipelor din NBA au intrat in greva in luna iunie, de atunci existand mai multe runde de negocieri.

×