Casa Olimpică din Bucureşti va fi punctul de start al manifestărilor care premerg deschiderea Festivalului Olimpic al Tineretului European. Aici, pe 3 februarie, va fi aprinsă Torţa olimpică a FOTE şi de aici va pleca pe 9 februarie spre punctul de destinaţie – Braşov. După închiderea acestor jocuri – cea mai mare manifestare sportivă găzduită de România –, personalităţile sportului se vor reuni pe 28 februarie pentru alegerea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. FOTE şi Casa Olimpică sunt de fapt puncte de vârf în realizările lui Octavian Morariu, care şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un nou mandat în fruntea COSR.
Sunt desigur şi alte puncte forte care susţin candidatura lui Morariu. Ciclul olimpic încheiat la JO de la Londra a fost desfăşurat în condiţii economice foarte dificile, care şi-au pus amprenta şi pe activitatea sportivă. Printr-un management adecvat, COSR a reuşit să atragă importanţi sponsori pentru loturile olimpice, sportivii de performanţă având asigurate condiţii normale de pregătire pentru marile competiţii. Echipa României a avut o prezenţă notabilă la Londra, cu 103 sportivi, reuşind să cucerească acelaşi număr de medalii ca la JO de la Beijing. Morariu şi echipa de la COSR au reuşit nu doar administrarea Centrelor de pregătire şi antrenament, ci şi dezvoltarea Complexului de la Izvorani la un înalt standard de dotare. Între investiţiile de marcă ale COSR se află şi Casa Olimpică, devenită în scurt timp un reper arhitectonic de prestigiu în Capitală şi centrul unei puternice zone a sportului într-un spaţiu generos.
Candidatura lui Octavian Morariu pentru un nou mandat se bazează pe un program clar şi coerent de acţiune, încadrat într-o strategie de plasare a fenomenului sportiv în ansamblul social şi adaptat schimbărilor economice rapide şi drastice în finanţarea performanţei.
Preşedintele COSR este excelent conectat la nivelul de vârf al reprezentării în CIO şi al organismelor olimpice continentale. Prestigiul de care se bucură şi aportul la impunerea principiilor olimpismului îl recomandă drept un candidat cu şanse pentru a fi ales şi în Comitetul Internaţional Olimpic. Cariera profesională de excepţie, probată în campanii multinaţionale în străinătate, dar şi performanţa sportivă recunoscută în rugby au fost principalele calităţi care au recomandat, în argumentarea lui Ion Ţiriac, prima alegere, în 2004, a lui Octavian Morariu la COSR. Acum, pledează pentru un nou mandat rezultatele şi moralitatea neştirbită de o lume complicată şi conflictuală.