x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Primul pas, şcoala de schi

Primul pas, şcoala de schi

27 Noi 2008   •   00:00
Primul pas, şcoala de schi

În mod normal, totul se învaţă într-o şcoală de schi. Cei care au prins singuri sunt destul de puţini. Şi regretă, pentru că au făcut greşeli încă de la început şi acum nu şi le mai pot corecta. Aşa că cine vrea să ştie cum se schiază corect trebuie neaparat să apeleze la o persoană avizată.



Dacă ai un copil dornic să schieze şi nu vrei să îl dai pe mâna unui mo­nitor care te jupoaie de bani, cel mai bine este să îţi trimiţi odrasla într-o tabără de schi. Oferte sunt destule. Aproape că nu există staţiune unde să nu se facă tabere de schi.

VALEA JIULUI. De obicei, preţurile cele mai mici sunt în staţiunile de pe Valea Jiului. În Parâng încă se mai fac tabere clasice, ca pe vremuri, în care copiii sunt cazaţi în camere cu paturi suprapuse. Atmosferă plăcută, amintiri de neuitat pentru cei mici. Dincolo, la Straja, lucrurile sunt ceva mai evoluate. "O tabără de schi durează o săptămână şi începe, de obicei, duminica după-a­miaza, când are loc cazarea şi se împarte echipamentul.

Luni, când pârtiile nu sunt aglomerate, au loc primele lecţii de schi. Copiii stau pe zăpadă cam şase ore pe zi, dar cu pauze pentru mese. Dacă vor să iasă şi seara, pe nocturnă, noi îi scoatem. Fiecare monitor primeşte un grup de opt copii. Înainte de culcare facem jocuri de cabană pentru a-i ajuta pe cei mici să se cunoască mai bine. La sfârşitul taberei organizăm un concurs şi fiecare participant primeşte o diplomă de absolvire a cursului de schi", explică Angela Hudă, una dintre persoanele care organizează tabere de schi în staţiunea hunedoreană.

CELEBRITATE. Şcoala de schi Ana din Poiana Braşov este cea mai cunoscută din ţară şi primeşte an de an un premiu pentru cea mai bună şcoală din toată lumea. Cei mai mulţi dintre cursanţi sunt străini care plătesc cam 600 de lire sterline pentru a învăţa să schieze în Masivul Postăvaru. Dar şi românii pot apela la serviciile acestei şcoli de schi care are peste 100 de mo­nitori. Practic, aceştia sunt oamenii care întreţin atmosfera pe pârtie.

Instructori sunt în fiecare staţiune din ţară, dar cei mai scumpi sunt cei de pe Valea Prahovei. În clipa de faţă este la modă să te dai cu placa de snowboard, dar foarte puţină lume apelează la un monitor. Nu doar preţurile mari practicate de mo­nitori îi descurajează pe turişti, ci şi faptul că acest sport pare că se învaţă mult mai uşor decât schiul. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Dacă te hazardezi pe pârtie fără să poţi controla echipamentul rişti să îţi continui vacanţa la ortopedie.

×
Subiecte în articol: schi schi&snowboard