x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Rusia, aur pe echipe la patinaj artistic – Valieva, prima patinatoare care face o cvadruplă la Jocuri

Rusia, aur pe echipe la patinaj artistic – Valieva, prima patinatoare care face o cvadruplă la Jocuri

07 Feb 2022   •   11:10
Rusia, aur pe echipe la patinaj artistic – Valieva, prima patinatoare care face o cvadruplă la Jocuri

Patinatorii artistici ruși au cucerit luni medalia de aur pe echipe la Jocurile Olimpice de la Beijing, iar Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a reușit primele sărituri cvadruple ale unei patinatoare în competițiile olimpice. Statele Unite au luat argintul, în timp ce Japonia a obținut bronzul.

Favorită înaintea competiției, Rusia și-a asigurat aurul încă dinainte de componenta feminină de patinaj simplu liber, iar Valieva a încununat în stil mare competiția zilei.

Purtând mănuși roșii izbitoare și patinând pe clasicul „Bolero" al lui Maurice Ravel, ea a reușit un Salchow cvadruplu la începutul programului său și un toeloop cvadruplu în combinație, înainte de a cădea la o nouă încercare de toeloop cvadruplu.

În ciuda greșelii, ea a terminat cu ușurință pe primul loc, cu un scor de 178,92 puncte, în fața japonezei Kaori Sakamoto (148,66), a doua clasată.

„Sunt foarte fericită că am reușit două sărituri cvadruple și un triplu Axel", a declarat Valieva reporterilor, citată de Reuters.

„Al doilea meu toeloop (cvadruplu) nu a funcționat, dar voi lucra la el. Este un sentiment incredibil să patinezi în primul tău sezon de seniorat și oamenii vorbesc deja despre tine. Am această responsabilitate, dar cred că mă pot descurca cu ea".

Deși revoluționară, performanța ei a fost la o oarecare distanță de recordul ei mondial de 185,29 la patinaj liber, de la Cupa Rostelecom, de la Sochi, în noiembrie.

Stanislav Pozdnyakov, președintele Comitetului Olimpic Rus (ROC), a aplaudat patinajul lui Valieva, în timp ce coechipierele ei au încurajat-o din loja lor.

„Sperăm să nu repete și în celelalte probe căderile care au avut loc astăzi în proba de patinaj liber", a declarat Pozdnyakov.

„Kamila atrage întotdeauna o atenție deosebită din partea spectatorilor din țară și din străinătate. Ea are întotdeauna mai multă responsabilitate".

ROC a terminat cu un total de 74 de puncte, o victorie categorică în fața Statelor Unite (65) și a Japoniei (63).

A fost al doilea titlu olimpic pe echipe la patinaj artistic câștigat de patinatorii ruși, care concurează la Beijing ca reprezentanți ai Comitetului Olimpic Rus (ROC) și nu ai națiunii lor de origine, din cauza sancțiunilor pentru dopaj.

Rusia a câștigat primul titlu pe echipe la debutul său din 2014, la Soci, în timp ce rușii care au concurat sub un steag olimpic neutru la Pyeongchang au luat argintul în urmă cu patru ani.

Duo-ul rusesc Aleksandr Galliamov și Anastasia Mishina au terminat luni pe primul loc la perechi, în ciuda unei căderi surprinzătoare pe gheață cu câteva secunde înainte de finalul probei de patinaj liber.

Galliamov și-a pierdut echilibrul la ultima ridicare, suferind o deducere, dar scorul lor de 145,20 a fost mult peste cel al japonezilor Riku Miura și Ryuichi Kihara (139,60), clasați pe locul al doilea.

„Pur și simplu mi-am pierdut echilibrul, nu am putut să mă țin", a declarat Galliamov reporterilor.

Mishina a spus că lipsa de somn ar fi putut fi de vină.

„Am avut un antrenament la ora 6 dimineața, asta s-a întâmplat", a spus ea. „Îmi place să mă trezesc devreme, dar nu la 4 dimineața".

Perechea americană Madison Chock și Evan Bates a produs un dans liber uimitor pe un medley "Daft Punk" pentru a câștiga componenta de dans pe gheață, cu 129,07 puncte, devansându-i pe rușii Victoria Sinitsina și Nikita Katsalapov (128,17).

Chock a jucat rolul unui extraterestru, iar Bates pe cel al unui astronaut, evoluția asigurând echipei Statelor Unite medalia de argint, în defavoarea Japoniei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: patinaj artistic