x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi „Să fim cu gândul la Olimpiadă”

„Să fim cu gândul la Olimpiadă”

de Dragos Stoica    |    12 Apr 2011   •   21:33
„Să fim cu gândul la Olimpiadă”
Sursa foto: Cristi Preda/Intact Images/Gazeta Sporturilor

160884-intact-imagesgazeta-sporturilorcristi-preda20101011143600002.jpgRevenirea lui Octavian Bellu la lotul feminin de gimnastică s-a concretizat în cucerirea a patru medalii la Campionatele Europene: două de aur, una de argint şi una de bronz. Totuşi, antrenorul coordonator al gimnastelor noastre spune că am bifat doar prima etapă din lungul drum al ciclului olimpic care va culmina cu Londra 2012.

• Jurnalul Naţional: Cum aţi carac­teriza performanţele de la Berlin?

Octavian Bellu: Rezultatele obţinute de fete sunt mulţumitoare. Ele ştiu exact cât anume au făcut la aceste Campionate Europene şi ce anume mai au de făcut pe viitor. Toate campionatele europene şi mondiale nu sunt altceva decât pregătire pentru Jocurile Olimpice. Unele fete s-au comportat bine, au răspuns aşa cum ne aşteptam, dar altele n-au făcut-o de data asta, aşa că le aşteptăm pe viitor.

• La cine vă referiţi?

Aş fi vrut mult mai mult de la Ana Porgras, de exemplu. Ştiu că şi Amelia Racea poate avea randament mai mare. Desigur, e bine că a luat bronz la individual compus, dar posi­bilităţile ei sunt mai mari şi pe viitor tre­buie să urce. Aceste lucruri sunt va­labile pentru mai toate fetele. Acum, însă, atât cele care au avut re­zultate, cât şi cele care n-au avut, tre­buie să uite cât mai rapid de Campio­natele Europene şi să mergem mai de­parte.


• Sandra Izbaşa?

Sandra este o gimnastă matură, cu care am avut un permanent dialog constructiv. Aşa am convenit să insiste pe sărituri, după ce a înţeles că gimnastele care fac acest aparat cu succes sunt cele cu talie, cu o greutate mare, care pot pune în valoare elasticitatea trambulinei. Ea are şi umeri puternici şi s-a convins de faptul că nu o împing să facă ceva pentru care nu ar avea abilităţi.

• Nivelul competiţiei cum vi s-a părut?

Pentru mine este limpede că în gimnastica feminină nu mai există senatoare de drept. Valorile s-au apropiat foarte mult. Acum nu mai generăm emoţii speciale doar pentru că suntem din România sau din Rusia, deoarece ţări precum  Elveţia, Italia sau Marea Britanie, care până nu demult nu visau la medalii, deja ne suflă în ceafă. Au vrut să ajungă la acest nivel şi au reuşit. Şi-au luat antrenori străini, i-au şcolit şi pe cei proprii şi progresul a venit.

 

„Nu s-a schimbat nimic în condiţia sportului românesc!”
Octavian Bellu s-a arătat dezamăgit de faptul că activitatea sportivă din România este în continuare văduvită de sprijin la nivel guvernamental. „Nu pot decât să remarc că lucrurile stau cu totul altfel în ţările civilizate, unde există o tradiţie în a privi sportul ca o activitate de importanţă naţională. Nouă ni se tot spune că nu este o prioritate pe timp de criză, dar adevărul este că noi nu suntem în stare să facem un salt la nivelul ma­nagementului sportului românesc. Acum se încearcă o descentralizare, o privatizare în parteneriat public-privat ca la Federaţia Română de Tir, unde sunt nesocotite o sumedenie de acte în cazul poligonului din pădurea Băneasa. În timp ce în Europa se vorbeşte despre trecerea bazelor sportive la federaţii, la noi e tocmai invers!”, a spus Bellu.

×
Subiecte în articol: gimnastica sporturi octavian bellu