x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Schleck îl sfidează pe Contador

Schleck îl sfidează pe Contador

de Sorin Anghel    |    19 Iul 2010   •   00:00
Schleck îl sfidează pe Contador

Corespondenţă din Rodez (Franţa)

Gata, a început războiul! Contador, un rutier care a câştigat tururile mari ale Europei mai ales prin lovituri psihologice, are acum un rival ce lucrează cu aceleaşi arme.

Toată lumea a căzut pe spate ieri, la Mende, la finalul etapei a 12-a, atunci când rutierul de la Astana a ajuns la sosire cu 10 secunde înaintea lui Andy Schleck. Toată lumea, mai puţin purtătorul tricoului galben, care nu s-a arătat deloc panicat. El a explicat de ce era pregătit să piardă timp în faţa lui Contador pe căţărarea de dinaintea sosirii pe aerodromul din Mende.

Anul acesta, în cursa Paris - Nice, în acelaşi loc, Schleck a pierdut un minut şi nouă secunde faţă de rutierul de la Astana. Acum e mulţumit. A întârziat doar zece secunde. "Am încercat să-l urmez pe Contador, dar nu am putut. Înaintea cursei am avut o întâlnire cu team-managerul Bjarne Riis, de la Saxo Bank, care mi-a zis să nu fiu dezamăgit dacă voi pierde timp astăzi. Evident, n-am vrut să-l las pe Contador să plece de lângă mine, dar n-am putut să-l urmez. Oricum, zece secunde nu înseamnă mult. Eu am făcut zece secunde în faţa lui în etapa a opta, atunci când am câştigat printr-un sprint la final", a declarat Schleck, care este de părere că adversarul său se află într-o situaţie disperată din moment ce a accelarat atât de mult încât nu l-a lăsat pe coechipierul său, Alexandre Vinokourov, să câştige etapa încheiată la Mende.

"Într-o situaţie de acest fel nu mai există milă. Orice secundă contează. Contador este nervos, ceea ce este un semn bun pentru mine. El ştia că eu nu pot ţine ritmul pe căţărarea de la final şi a profitat. La Mende este o căţărare frumoasă prin faptul că este foarte abruptă şi scurtă", a explicat rutierul de la Saxo Bank. Acesta a spus că vârful său de formă va fi atins în Pirinei.

După prologul de la Rotterdam, când l-a depăşit pe Schleck cu 42 de secunde, Contador a reuşit în etapa a 12-a să-l depăşească pentru a doua oară în Le Tour 2010 pe purtătorul tricoului galben. De această dată, avansul său a fost de 10 secunde. Chiar şi aşa, rutierul de la Saxo Bank a rămas cu un avans de 31 de secunde în clasamentul general. "Am demonstrat la final că pot accelera în căţărare chiar şi după ce am pedalat 210 kilometri. Am văzut că Andy Schleck nu este în cel mai bun moment şi am atacat. A fost o lovitură psihologică importantă. Mă simt foarte bine, mai ales că se apropie Pirineii. Sunt pe drumul cel bun", a spus ibericul la finalul cursei.

Rutierul de la Astana a plecat imediat către hotel cu un autoturism, în vreme ce restul rutierilor, inclusiv Andy Schleck sau Lance Armstrong, celelalte vedete ale Marii Bucle, au preferat să fac acest lucru cu autocarele echipelor.

Bătălia pentru câştigarea Marii Bucle se dă numai între Andy Schleck, încă cu tricoul galben pe el, şi Alberto Contador, învingător în 2007 şi 2009. În clasamentul echipelor, lupta se poartă între RadioShack, echipa lui Lance Armstrong, şI Caisse d'Epargne. În momentul de faţă, nici unul dintre cele două team-uri nu deţine vreun tricou de lider.

Fără să aibă în echipă un pretendent la podium, ambele echipe se orientează acum spre victoriile de etapă, astfel că rutierii din cele două team-uri se pândesc serios în fiecare zi. Clasamentul echipelor se stabileşte în funcţie de timpul primilor trei rutieri din fiecare echipă.

Premiul pentru cea mai bună echipă din Turul Franţei este doar unul de consolare. Managerii îl consideră însă o miză deoarece la Paris, pe Champs-Elysees, rutierii au ocazia să facă o fotografie istorică pentru sponsorii lor. Evident, există şi un premiu în bani oferit de către organizatori.

×
Subiecte în articol: turul frantei