x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Se dă startul Jocurilor Paralimpice de la Londra! Celebrul fizician Stephen Hawking participă la ceremonia de deschidere

Se dă startul Jocurilor Paralimpice de la Londra! Celebrul fizician Stephen Hawking participă la ceremonia de deschidere

29 Aug 2012   •   12:03
Se dă startul Jocurilor Paralimpice de la Londra! Celebrul fizician Stephen Hawking participă la ceremonia de deschidere

Editia a XIV-a a Jocurilor Paralimpice ia startul in aceasta seara, la Londra. Competitia, la care participa concurenti din 166 de tari, se va incheia pe 9 septembrie. ceremonia de deschidere va debuta la ora locala 20:30, in prezenta reginei Elisabeta a II-a si in fata a 80.000 de spectatori.

Potrivit Jakarta Globe, la ceremonia de deschidere va participa si Stephen Hawking, "cel mai cunoscut om de stiinta britanic in viata".

Hawking este un fizician, teoretician al originii universului si unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani. La varsta de 21 de ani, Hawking a fost diagnosticat cu o boala progresiva de neuron motor, afectiune cunoscuta sub numele de scleroza laterala amiotrofica.

In prezent este profesor la Cambridge, avand titlul de profesor “Lucasian' in matematica – titlu pe care nu l-a mai detinut decat Isaac Newton.

In 1985, pentru a putea respira a fost nevoit sa suporte o operatie, in urma careia nu-si mai poate folosi corzile vocale. Din acel moment comunica cu ceilalti oameni prin intermediul unui computer. Deoarece nu poate folosi o tastatura obisnuita, calculatorul afiseaza pe ecran liste de cuvinte, dintre care, cu ajutorul unui comutator Hawking le selecteaza pe cele cu care doreste sa se exprime.

Sase romani la Jocurile Paralimpice

Intrecerile paralimpice de la Londra vor avea loc pe aceleasi baze si instalatii care au gazduit si Jocurile Olimpice 2012, la doar 2 saptamani de la inchiderea acestora. Programul oficial al Jocurilor Paralimpice include 20 de sporturi, urmand sa fie puse in joc 503 de medalii de aur, pentru care se vor lupta sportivi cu handicap vizual, fizic, paralizati cerebral si mintal.

Dintre cei 4200 de sportivi care vor participa la editia de la Londra a Jocurilor Paralimpice, sase vor reprezenta Romania si vor fi prezenti si la ceremonia de deschidere. Cei sase sportivi romani sunt atletul Florin Cojoc, campion european la saritura in lungime, ciclistii Eduard Novak – campion mondial si olimpic la velodrom si proba rutiera – si Imre Torok, inotatorii Samuel Ciorap si Naomi Ciorap, care se situeaza in acest moment pe pozitiile 5 si 7 la nivel european, si jucatorul de tenis de masa Dacian Makszin.

Flacara Jocurilor Paralimpice a sosit in aceasta dimineata la Londra unde va trece prin mai multe locuri emblematice din capitala britanica, inainte a intra pe Stadionul olimpic pentru ceremonia de deschidere.

×