Concursul de free-ride “Ecoul Mălinului”, desfăşurat în week-end la Buşteni, în Masivul Bucegi, a consfinţit închiderea sezonului de schi în Romînia. Radu Savin, comentator la Eurosport România, a participat la competiţia de pe Valea Mălinului, clasîndu-se pe locul al treilea în proba de schi.
Concursul de free-ride “Ecoul Mălinului”, desfăşurat în week-end la Buşteni, în Masivul Bucegi, a consfinţit închiderea sezonului de schi în Romînia. Radu Savin, comentator la Eurosport România, a participat la competiţia de pe Valea Mălinului, clasîndu-se pe locul al treilea în proba de schi. Tot el scrie pentru “Jurnalul Online” întreaga poveste a celui mai important concurs de free-ride din România.
Visul
Iată că a am ajuns şi la a 10-a ediţie a concursului de pe Valea Mălinului. La prima ediţie nici nu exista conceptul de free-ride. Lumea ştia de schi extrem, iar termenul era asociat cu Glen Plake, schiorul cu creastă care a încîntat în anii ’90. Totul a început cu un vis. După ce am comentat la Eurosport România un concurs de schi extrem din Austria, am visat că participăm la un astfel de concurs în România. Cum nu era nici unul la ora aceea, am creat unul, împreună cu cei de la Clubul Alpin Ecoul Bucureşti.
Accidente
Iniţial, concursul a fost dedicat celor care iubeau zborul pe zăpadă, fără să bănuiască însă frumuseţea din afara pîrtiei. Aşa a crescut concursul, a căpătat forţă suficientă cît să împrumute entuziasm şi altor organizatori, apoi şi-a găsit locul în rîndul concursurilor de free-ride. A 10 ediţie a fost plină de evenimente. Am avut sărituri de senzaţie, linii incredibile, căderi spectaculoase, ba chiar şi cîteva accidentări mai serioase.
M-a impresionat un băiat din Braşov, Titus Vlaicu, cîştigător în urmă cu cîţiva ani. Cum concurenţa a crescut la snowboard în ultimii ani, era nevoie de ceva deosebit pentru a-i impresiona pe arbitrii, aşa că Titus a ales o linie foarte dificilă. A parcurs-o în control, apoi a revenit în culoarul principal cu viteză mare. Un ultim obstacol, o stîncă, îl despărţea de culoarul ceva mai uşor. Ei bine, chiar înainte de stîncă Titus se dezechibrează, cade şi se rostogoleşte la vale precum o păpuşă fără control. Din fericire, fără urmări grave.
Nu la fel de norocoşi au fost alţi participanţi. Andrei, fiu de salvamontist din Buşteni, şi el fost premiant al concursului, a sărit şi a aterizat prea lung. Urmarea? O mînă ruptă. O fată şi-a sucit genunchiul, iar un coleg de ture de vară, Cătălin Pobega, a căzut într-o rimaie şi şi-a spart arcada. A scăpat uşor, luînd în considerare profunzimea găurilor căscate de topirea zăpezii lîngă stînci.
Cîştigătorul
Spre finalul concursului cîţiva băieţi se înghesuiau deasupra unei stînci ce domină Valea precum un străjer de piatră. Porneşte unul dintre ei, sare frumos, apoi se întinde pe zăpadă precum o elice decapitată de avion, alunecînd în rotaţia sa printr-un culoar îngust între stînci. Iarăşi emoţii, însă riderul, un fost competitor din Miercurea Ciuc, se ridică şi merge mai departe în aplauzele celor de sus.
Urmează Istvan Bojthe, un alt tînăr, şi el tot schior de perfomanţă din Miercurea Ciuc. Îl remarcasem anul acesta la Campionatele Naţionale de Juniori, însă nu ştiam că are astfel de pasiuni. Sincer, dacă aş fi ştiut l-aş fi descurajat. La cît de puţine talente avem în schiul alpin, încă o accidentare mai lipseşte.
Ei bine, Istvan a sărit stănca fără nici o ezitare, apoi a luat-o la goană spre capătul văii în timp ce cu toţii, organizatori şi spectatori, ne întrebam cine este băiatul acesta. Nu mica a fost surpriza cînd Oana ne-a spus numele lui adăugînd: “Are doar 16 ani!”. M-am bucurat în momentul în care arbitrii au anunţat cîstigătorii şi am aflat că este cel mai bine punctat.
Toţi am fost cîştigători
Valea Mălinului este situată în plin abrupt al Bucegilor. Concursul nu se termină pentru participanţi decît după ce ajung la Gura Diham. Pentru asta trebuie să cobori ultimele săritori, apoi să urci o faţă înclinată ţinîndu-te precum pisica pe acoperiş de o coardă ce parcă ai vrea să fie mai groasă, apoi, dacă ai noroc şi găseşti vreun cunoscător, cobori prin pădurea abruptă pe o poteca ce te scoate direct la cabană. De acolo mai ai vreo oră de mers cu schiurile în spate. Norocul meu a fost să cobor cu doi băieţi din Braşov, Răzvan şi Sergiu. Nu participaseră la concurs pentru că nu au avut curaj să se înscrie. « Nu ştiam valea, nu mai fusesem pe ea niciodată şi nu ştiam la ce să ne aşteptăm », mi-a spus Sergiu. “Valea este însă superbă şi ne dorim foarte mult să revenim la anul în postura de concurenţi", a adăugat el.
Într-adevăr, Valea Mălinului, cu turnurile sale, este de o frumuseţe deosebită. Cu toţii suntem cîstigători, cei care am fost acolo, participanţi sau nu.
Clasament
Baieti schi:
Istvan Bojthe
Mihai Staicu
Radu Savin – Vali Dobre
Fete schi:
Luciana Neacşu
Cristina Popa
Andrada Ghiţescu, Raluca Zăgănescu
Baieţi snowboard :
Viorel Corbu
Dodo Gabor
Sebastian Gusu
Fete snowboard :
Cristina Vlădescu
Alina Trofin
Diana Mandache
SPONSORI:
• SIEMENS • GRAVITY • SPORT VIRUS • SOLITAIRE • NORTHLAND • PROTEST • MORMOTALAND • BESTARD • MUND • MONTREK SPORT
PARTENERI MEDIA:
• JURNALUL NATIONAL • KNOX • ALPINET.ORG • DOR DE DUCA •FREESTYLEDESIGN.RO • DINCOLO DE USA