Vremea se va menţine călduroasă cel puţin încă o săptămână.
Veştile sunt cât se poate de proaste. Câmpia Română, Muntenia, sudul Moldovei şi Dobrogea nu scapă de caniculă în următoarele şapte zile. Temperaturile maxime vor ajunge până la 35°C, dar nu vor atinge valori de 40 sau chiar 45°C, aşa cum s-a vehiculat la începutul acestei săptămâni. În regiunile mai sus menţionate nu se întrevede nici o răcorire a vremii şi nu sunt nici şanse să plouă. Asta din cauza faptului că în ţara noastră nu există în acest moment nici un aport de masă de aer polar. În jumătatea de vest a ţării, acolo unde azi s-au înregistrat averse cu caracter torenţial, vremea va continua să fie instabilă.
Până la sfârşitul acestei săptămâni, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi jumătatea nordică a Olteniei vor fi înnorări, averse care pot avea caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp. La munte, instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales mâine, dar este posibil să avem parte de căderi de grindină, descărcări electrice şi intensificări de vânt şi în week-end. Pe Litoral, vremea se va menţine călduroasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat. În aceste condiţii, medicii vă recomandă să mergeţi la plajă doar dimineaţa şi seara, atunci când pericolul reprezentat de radiaţiile ultraviolete este mic.
Ieşirile la ştrand nu reprezintă singura soluţie pentru a evita canicula în această perioadă. La Cavnic, în judeţul Maramureş, a fost amenajată o pârtie artificială de schi. Suprafaţa de alunecare a fost adusă din Italia, iar urcarea, pentru care trebuie să plătiţi 60 de lei pe 3 ore, este asigurată de o bandă transportoare. Pista de schi are o lungime de 100 de metri. Echipamentul folosit este identic cu cel utilizat iarna. La sfârşitul acestei săptămâni, staţiunea maramureşeană va fi gazda unui concurs de schi destinat celor cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani. Oraşul Cavnic, unul cu profil minier până la căderea comunismului, este situat la 40 de kilometri est de Baia Mare. Site-ul www.jurnalul.ro transmite imagini live de pe pârtia de vară din Maramureş.
Meteorologii dau asigurări că vremea caniculară din această perioadă nu are nici o legătură cu "tsunamiul solar" înregistrat zilele trecute. Pământul a fost afectat, astăzi, de o furtună geomagnetică majoră, cauzată de o ejecţie solară de masă. "Cauza o reprezintă ruperea unui filament în regiunea activă 11092 a Soarelui, care este situată mai aproape de ecuatorul acestuia şi care este posibil să mai dea în zilele următoare alte ejecţii de masă care pot afecta Pământul, deoarece va trece la meridianul central solar în ziua de 5 august", a explicat, pentru Agerpress, Cristiana Dumitrache, şeful Secţiei de astrofizică de la Observatorul Astronomic al Academiei Române. Dumitrache a spus că asistăm la furtuni geomagnetice majore, cu efecte industriale asupra cablurilor de curent electric aşa cum au avut loc în Canada în 1981, asupra conductelor de petrol şi a mijloacelor de comunicaţie, cu urmări neplăcute şi asupra organismului fiinţelor vii, atunci când indicele KP al câmpului magnetic terestru depăşeşte 5, ieri înregistrându-se un indice de 6. "S-a constatat că furtunile mici şi medii sunt stimulative pentru creierul oamenilor. De asemenea, studii recente arată că furtunile acţionează asupra hipotalamusului şi că modifică proporţia elementelor componente din sânge. Poţi fi sănătos, iar aceste modificări tot au loc", a spus Cristiana Dumitrache.
Citește pe Antena3.ro