Cele mai mari altitudini din Romănia sunt in Munţii Făgăraş. Cele mai inalte culmi ale fericirii le poţi atinge tot in Munţii Făgăraş, la Bălea.
Cele mai mari altitudini din Romănia sunt in Munţii Făgăraş. Cele mai inalte culmi ale fericirii le poţi atinge tot in Munţii Făgăraş, la Bălea.
Iarna, traseul obligatoriu este cel de pe versantul nordic, prin judeţul Sibiu, cu maşina pănă la Bălea Cascadă, apoi cu telecabina pănă sus, la Bălea Lac. Nu există părtii amenajate, nu există teleschiuri sau alte minuni care să-i urce pe turişti pe versanţii foarte abrupţi. E doar zăpadă. Multă zăpadă. Foarte multă zăpadă.
RATARE. Ceauşescu a vrut să facă in anul 1968 din Bălea Lac o staţiune de schi cu hoteluri, restaurante, cabane, patinoar şi chiar un aeroport. 100 de oameni au tras trei ani pentru realizarea acestui proiect, dar, in momentul in care el a fost gata, dictatorul s-a răzgăndit şi a decis să construiască Casa Popurului şi staţiunile de pe Malul Mării Negre. A fost bine sau nu, cert este că azi Bălea Lac e cel mai tare loc de schi din Romănia. Vin aici numai temerarii şi iubitorii de senzaţii tari, cei pentru care sporturile de iarnă nu inseamnă distracţie printr-o mare de oameni. La Bălea e doar o mare de zăpadă. Cine strămbă din nas atunci cănd trebuie să urce pe jos o pantă, aşa cum se intămplă in Făgăraş, nu se poate numi decăt proprietar de echipament de schi, dar nu şi schior.
ATENTIE! Pe căt de spectaculos, pe atăt de periculos este schiul la Bălea. Riscul producerii de avalanşe păndeşte la tot pasul, iar in cazul unor coborări haotice vă puteţi lovi de stănci. Tocmai de aceea este bine să purtaţi ochelari, cască şi "carapace" pentru coloana vertebrală. Dar fără chin nu simţi niciodată plăcerea. Chiar şi iarna trecută, cănd ninsoarea a fost mai mult in grevă, in Munţii Făgăraş a fost zăpadă pănă la inceputul lunii iunie.
Păltiniş
Aflată la o altitudine de 1.442 de metri, in Munţii Cindrel, sub Vf. Cindrel (1.717 m), la 33 de kilometri de Sibiu, Păltiniş este cea mai veche staţiune din Romănia, fiind infiinţată de Societatea Carpatină Transilvania la sfărşitul secolului al XIX-lea. Nu foarte departe de Păltiniş, lăngă Cugir, in Munţii Ãureanu, se plănuieşte amenajarea e şapte părtii de schi cu o lungime totală de 15 kilometri, intr-un gol alpin aflat la o altitudine de 1.700 de metri. Ţinănd cont de configuraţia terenului, domeniul schiabil va avea două puncte de acces: Poarta Raiului şi Luncile Prigoanei.