x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Sinaia: Drumul spre Cota 1.400 este blocat

Sinaia: Drumul spre Cota 1.400 este blocat

de Sorin Anghel    |    22 Ian 2010   •   00:00

Drumul care face legãtura între Sinaia şi Cota 1.400 este impracticabil în acest week-end din cauza zãpezii, turiştii care vor sã ajungã pe munte având ca alternativã telecabina sau telegondola.

Ca şi anul trecut, Primãria Sinaia, care are în administrare acest drum, nu l-a deszãpezit.  Potrivit purtãtorului de cuvânt al Primãriei Sinaia, Mãdãlina Roşu, unul dintre motivele pentru care drumul nu a fost deszãpezit este legat de costul mare.

"Deszãpezirea acestui drum costã cât deszãpezirea a jumãtate din strãzile din Sinaia. În plus, la scurt timp dupã ce utilajele de deszãpezire trec, de cele mai multe ori carosabilul se acoperã imediat cu zãpadã viscolitã", a spus Mãdãlina Roşu.


PROBLEME CU NATURA
Conform sursei citate, din cauza schimbãrilor bruşte de temperaturã de pe munte materialele antiderapante care ar fi împrãştiate pe acest tronson ar putea sã nu aibã efect, iar în aceastã situaţie primãria nu îşi asumã riscurile care ar decurge din faptul cã ar anunţa cã drumul este practicabil. Administraţia localã din Sinaia mai susţine cã parcarea de la Cota 1.400 este micã, acolo neputând încãpea numãrul mare de maşini care urcã pe munte în special în week-end şi, în plus, aceste maşini polueazã zona, iar drumul face parte din Parcul Natural Bucegi.


COSTURI LA TELEFERICE
Turiştii care vor sã urce la Cota 1.400 por folosi telegondola sau telecabina. Preţul unui bilet la telecabinã este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copiii cu vârste între 5 şi 12 ani, iar copiii mai mici de 5 ani au gratuitate. Pentru cãlãtoriile dus - întors preţurile sunt mai mici.

 Anii trecuţi, Primãria Sinaia a decis, de asemenea, sã nu deszãpezeascã drumul, invocând costurile mari şi poluarea provocatã de maşini în parcul natural. Mai mult, iarna trecutã a avut loc un adevãrat scandal între şoferi şi poliţiştii comunitari mobilizaţi de primãrie la intrarea pe drum. La acea datã, primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, afirma cã va propune amplasarea unor bariere şi instituirea unei taxe de acces pe drum, similare celei de la intrarea în staţiunea Mamaia, însã aceastã propunere nu s-a concretizat pânã în prezent.

×
Subiecte în articol: jurnalul de schi