x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Snowboard

Snowboard

de Sorin Anghel    |    29 Noi 2007   •   00:00
Snowboard

Există două tipuri de snowboarderi. Cei mai mulţi sunt tineri atraşi de sporturile de iarnă, fermecaţi de adrenalină, care preferă să se dea cu "placa" pentru a ieşi din tipare. Cealaltă parte, mai mică, este reprezentată de persoanele care au schiat ani buni, iar acum caută distracţia pe snowboard.



Există două tipuri de snowboarderi. Cei mai mulţi sunt tineri atraşi de sporturile de iarnă, fermecaţi de adrenalină, care preferă să se dea cu "placa" pentru a ieşi din tipare. Cealaltă parte, mai mică, este reprezentată de persoanele care au schiat ani buni, iar acum caută distracţia pe snowboard.


PLACA. Echipamentul diferă foarte mult de cel al schiorilor. Placa trebuie să ţi-o alegi in funcţie de locul in care te dai. Dar intotdeauna trebuie să ţii cont de lungimea ei şi de căt de bune sunt canturile. Dacă la schi li se spune clăpari, ghetele de snowboard se numesc boots şi joacă un rol foarte important pentru că trebuie să fie compatibile cu placa.


ŢOALE. La snowboard nu poţi să te imbraci cu orice, deoarece se pot produce accidente cu urmări foarte grave. Cel mai bine este să purtaţi o cască. Asta chiar dacă dă mai bine să vă afişaţi cu şapcă cu cosoroc. Ochelarii au mare trecere printre boarderi, care fac un titlu de glorie din urma nebronzată de la finalul sezonului. Este un trademark. Cel mai bine este să investiţi in gecile special create pentru snowboard. Acestea au accesoriile necesare unui raid reuşit. Buzunar special pentru ochelari, prinderi pentru mănuşi, "fustiţă" care se prinde de pantalon şi impiedică zăpada să vă intre pe dedesubt etc. Hainele de snowboard sunt ceva mai largi decăt cele de schi, deoarece amplitudinea mişcăilor este mult mai mare. Gecile perfecte inglobează protecţiile pentru coate, umeri şi spate, ele fiind deja cusute la interior. La prima vedere, pantalonii de snowboard sunt mai largi. Par ca nişte pantaloni de rapper, dar lărgimea lor permite mişcarea rider-ului in voie. Aplecările, săriturile, grab-urile sau chiar virajele dintr-un downhill nu sunt posibile cu pantaloni strămţi. Mănuşile trebuie să aibă degete! Se poartă şi cele cu un singur deget, dar sunt de fiţe, pentru boarderii de pe Magheru.


Monoschi

Despre snowboard nu se mai poate vorbi ca despre un "sport de nişă". In schimb, monoschiul este privit in continuare ciudat pe părtie. Cei care vor să incerce astfel de senzaţii trebuie să ştie că este vorba de o combinaţie intre snowboard, care vine cu placa, şi schi, care participă cu legăturile şi clăparii. Fandarea este foarte greoaie, din acest motiv fiind indicat să folosiţi o pereche de beţe, care să vă ajute in viraje. Hainele pe care le folosiţi pot fi precum cele de la schi. Dacă nu stăpăniţi bine schiurile, este recomandat să nu incercaţi să vă distraţi pe monoschi.


Teleboard

Pănă la urmă e bună şi băutura asta la ceva. Lucrănd la o placă de snowboard, doi americani s-au imbătat atăt de tare intr-o seară incăt le-a ieşit o placă mai ingustă, de dimensiunile unui schi bun pentru coborările prin zăpadă mare. Atăt de beţi erau cei doi, incăt nici legăturile nu le-au pus corect. La teleboard, sport foarte puţin cunoscut in Romănia, legăturile sunt flexibile şi permit o fandare mai mare. Cel mai bine este să-l practicaţi pe părtiile unde se formează foarte des taluzuri.


Snow-Kite

Cănd bate văntul, instalaţiile de transport pe cablu nu pot funcţiona. Sunt unii care se bucură şi de puterea văntului. Este vorba de amatorii de kite, sport care se poate practica vara pe apă şi iarna pe zăpadă. Avănd in picioare o pereche de schiuri sau un snowboard, turistul incearcă să ridice la cer o "aripă" asemănătoare cu cea de parapantă. Cu ajutorul văntului se produce deplasarea, nefiind nevoie de instalaţii de transport pe cablu.

×
Subiecte în articol: ski express snowboard