x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Şoc în ciclism! Lance Armstrong pierde cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei şi este suspendat pe viaţă

Şoc în ciclism! Lance Armstrong pierde cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei şi este suspendat pe viaţă

24 Aug 2012   •   07:21
Şoc în ciclism! Lance Armstrong pierde cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei şi este suspendat pe viaţă

Unul dintre cei mai mari ciclisti din istorie, americanul Lance Armstrong a ales sa renunte la lupta judiciara cu Agentia Americana Antidoping (USADA), care il acuza de dopaj in perioada 1999-2005. In urma acestei decizii, USADA a anuntat ca ii retrage cele 7 titluri cucerite in Turul Frantei si ca il suspenda pe viata din sportul profesionist.

Directorul general al USADA, Travis Tygart, a declarat pentru AFP ca Armstrong va fi deposedat de toate rezultatele inregistrate incepand cu 1 august 1998.

"Stiu cine a cistigat acele 7 Tururi, cel mai tare eveniment sportiv, in care cel mai tare castiga. Dar vine un moment in viata fiecaruia dintre noi cand trebuie sa spui: E destul! Acum este acel moment pentru mine. A trebuit sa lupt cu acuzatiile de dopaj din 1999, de la primul meu Tur cistigat, iar in ultimii doi ani am facut fata la doua investigatii federale si aceasta vinatoare de vrajitoare. Acest lucru mi-a afectat familia, munca, fundatia de lupta impotriva cancerului", a explicat Lance Armstrong intr-un comunicat de presa, citat de AFP.

Care sunt acuzatiile aduse de USADA rutierului american:
"Lance Armstrong
(1) A folosit substante interzise precum EPO (eritropoetina), transfuzii sangvine, testosteron, corticosteroizi si agenti care mascheaza consumul;
(2) A avut in posesie substante si metode de consum pentru EPO si perfuzii sangvine. De asemenea, a detinut echipamentul necesar (ace, pungi de singe, containere de stocare si alte echipemente necesare masurarii parametrilor din singele folosit). Posesie de testosteron, corticosteroizi si agenti care mascheaza consumul;
(3) Trafic de EPO, testosteron si corticosteroizi;
(4) A administrat altora EPO, testosteron si cortizon;
(5) A asistat, a incurajat, a ascuns si alte activitati de complicitate care au violat regulamentele anti-doping;
(6) Circumstante agravante, avind in vedere perioada indelungata de timp in care a desfasurat aceste activitati."

Patru ciclisti participanti la editia 2012 a Turului Frantei, fosti coechipieri ai lui Lance Armstrong, au recunsocut ca s-au dopat si vor fi suspendati incepand de la finalul sezonului de USADA. Americanii George Hincapie (BMC), Levi Leipheimer (Omega Pharma), Christian Vande Velde si David Zabriskie (ambii de la Garmin) vor fi suspendati sase luni incepand cu finalul sezonului, dupa ce recunoscut ca s-au dopat si au depus marturie impotriva septuplului castigator al Turul Frantei, Lance Armstrong.

Armstrong a castigat fiecare editie a Turului Frantei intre 1999 si 2005, data primei sale retrageri din activitate. El a revenit in competitii in 2009, iar in debutul anului 2011 s-a retras din nou.

Dupa renuntarea la ciclism, Armstrong se dedicase practicarii triatlonului.

×