Într-un clasament întocmit pe baza celor mai slabe clasări în concursurile desfăşurate la Jocurile Olimpice, România este lider în faţa unor ţări fără munţi.
Am trecut de jumătatea ediţiei din acest an a Jocurilor Olimpice de la Soci şI se impune o analiză asupra rezultatelor înregistrate de către cei 24 de sportivi români. În condiţiile în care nu putem raporta o “Producţie de medalii” ca la întrecerile de vară, se cuvine să ne îndreptăm atenţia asupra poziţiilor din subsolul clasamentelor, acolo unde românii sunt destul de prezenţi. Lucru deloc întâmplător dacă ţinem cont că în ţara noastră investiţiile au vizat doar bazele sportive, nu şI latura umană, menită să crească aria de selecţie şI să sporească productivitatea.
Sportul este cel mai bun ambasador al unei ţări, se ştie foarte bine acest lucru, însă la noi în ţară nici o persoană cu putere de decizie nu a priceput până acum că sutele de săli de sport şI cele câteva stadioane apărute în ultimii ani nu îşi vor dovedi vreodată utilitatea dacă de la nivel central nu se va pune în aplicare un program prin care aria de selecţie şI valoarea antrenorilor să crească. Mulţi tehnicieni folosesc aceleaşi metode ca acum 30 de ani, deşi mentalitatea este cu totul alta acum, şI îşi închipuie că se poate face recuperare după efort obligându-i pe sportivi să hrănească cu ceafă de porc şI cartofi prăjiţi.
România a “reuşit” patru clasări pe ultimul loc la Jocurile Olimpice de la Soci. Se putea şI mai “bine” dacă Achirloaie şI Caill nu ar fi abandonat la schi alpin sau dacă echipajul format din Tomescu şI Şovăială ar fi primit acceptul de a concura în concursul de sanie. Asemena “performanţe” nu au mai fost atinse de nici o naţiune dintre cele prezente acum la competiţia din Rusia. Supremaţia ne este ameninţă de către Ungaria şI Estonia. Practic, rezultatele sportivilor din Carpaţi, care este cel mai lung lanţ muntos din Europa, sunt mai slabe decât ale celor din Câmpia Panonică. Spre deosebire de noi, maghiarii nu doar că nu s-au făcut de râs la Soci, ba chiar au reuşit să ne facă o “aroganţă” prin faptul că românca Edit Mikloş, care concurează acum pentru Ungaria, s-a clasat pe locul şapte în cursa de Coborâre de la schi alpin.
Românii care “ne-au umplut de glorie” sunt Raluca Strămăturaru, la sanie, Ania Caill, la schi alpin, Maria Mazilu, la skeleton, şI Iulian Pîtea, la sărituri cu schiurile. Ei, la fel ca ceilalţi sportivi cu rezultate modeste, poartă o singură vina, aceea că s-au născut în România, o ţară în care sportul este trecut la categoria “Diverse”, În ierarhia întocmită pe baza locurilor codaşe din clasamentele competiţiilor desfăşurate la Soci, Jurnalul Naţional a acordat câte trei puncte pentru ultimul loc, două puncte pentru penultimul loc şI un punct pentru ultimul loc. Am întors clasamentele reale şI a reieşit că suntem primii. Mai este o săptămână până la finalul Jocurilor Olimpice, timp în care avem speranţa că vom scăpa de “Lingura de lemn”.
Renault susţine curajul, dedicarea, spiritul de echipă ce fac parte din lotul naţional la Jocurile Olimpice de Iarnă. Renault România duce astfel mai departe valorile olimpice, fiind sponsorul principal al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Suporter al delegaţiei române la Olimpiada de iarnă, Renault doreşte să transmită sentimentul de mândrie şi pasiune publicului de acasă, să educe gustul acestuia pentru competiţiile destinate sezonului rece şi consideră că sportivii care participă la această competiţie trebuie să se bucure de susţinerea tuturor românilor.
Renault Romania îşi doreşte să popularizeze sporturile de iarnă în rândul publicului român şi a pregătit Micul Ghid Ilustrat al Jocurilor Olimpice, ce cuprinde cele 15 competiţii destinate sezonului rece.