x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei 2012: Cancellara a plecat cu tricoul galben!

Turul Franţei 2012: Cancellara a plecat cu tricoul galben!

01 Iul 2012   •   15:59
Turul Franţei 2012: Cancellara a plecat cu tricoul galben!
Ultima etapa pe teritoriul Belgiei. Cursa va incepe la Vise si va incheia la Tournai.

Dupa Prologul de sambata, cand Fabian Cancellara a castigat contra-timpul individual la o diferenta de sapte secunde fata de Bradley Wiggins, ocupantul locului al doilea, Caravana Turului Frantei a pornit ieri la plimbare prin Provincia Liege. Prima etapa s-a intins pe 198 de kilometri, sosirea avand loc la Seraing, localitate situata la cateva minute de locul in care s-a dat startul. Rutierii nu au avut altceva de facut decat sa dea o tura prin localitatile situate in apropiere de Liege. Orasul unde s-a ajuns are in spate o istorie incarcata din punct de vedere economic, fiind cunoscut in lume datorita portelanurilor care se produc aici. In aceasta perioada, Seraing este in plin proces de renovare, autoritatile locale punand la bataie o suma importanta de bani pentru realizarea unui bulevard care sa traverseze orasul de la est la vest, astfel incat localitatea sa nu mai reprezinte doar o asezare industriala, ci si un punct de atractie pentru turistii care ajung in Belgia. Cele trei castele Jemeppe, biserica din centru, precum si padurea din apropiere, care se intinde pe 1.200 de hectare, sunt considerate cele mai importante atractii din Seraing, oras cu o populatie de 63.000 de locuitori.

Ritmul in care s-a pedalat ieri nu a fost tocmai alert, rutierii lasand impresia ca au iesit la plimbare printre gospodariile localnicilor din Valonia. Cursa a devenit animata abia in ultimii 25 de kilometri, cand au avut loc cateva cazaturi usoare. Castigatorul zilei a fost stabilit in urma sprintului in panta din finalul traseului. Peter Sagan, de la Liquigas, a trecut primul linia de sosire, reusind sa-i invinga pe Fabian Cancellara si Edvald Boasson Hagen. Rutierul din Slovacia este la prima victorie in Turul Frantei.

Etapa a doua are loc astazi si se intinde pe 207,5 kilometri. Startul este la Vise, linia de sosire aflandu-se la Tournai. Pe traseu exista o catarare foarte usoara, la Cote de la Citadelle de Namur, si un sprint intermediar, la Soignies. Profilul pe ultima bucata a cursei este ideal pentru un sprint ce il are ca favorit pe britanicul Mark Cavendish. Vise, orasul de unde se da startul, face parte din Provincia Liege si este la prima intalnire cu Turul Frantei. Cei 17.000 de locuitori din orasul aflat la granita cu Olanda sunt vorbitori de limba franceza. Arhitectura localitatii este dominata de cladirea Primariei, care are un turn inalt de peste 30 de metri. Temperatura maxima de pe traseul care va fi parcurs astazi va fi de 22°C. Viteza vantului la rafala va ajunge la sosire la 25 km/h.

Profit de 5 milioane euro
Numai pentru startul Marii Bucle, bugetul alocat a fost de 4.186.000 de euro. Din aceasta suma, 2,5 milioane de euro au fost platite catre ASO, societatea care patroneaza Turul Frantei, 626.000 de euro au fost alocati pentru promovare turistica, iar un milion de euro s-a cheluit pentru infrastructura si securitate. In schimb, gazduirea Prologului si a primelor doua etape a generat Belgiei incasari de 21,75 milioane de euro, dintre care 9,1 milioane euro reprezinta numai taxe si impozite care vor ajunge la bugetul statului.

×
Subiecte în articol: turul frantei 2012