x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Veselie in Valea Dorului

Veselie in Valea Dorului

de Sorin Anghel    |    05 Dec 2005   •   00:00
Veselie in Valea Dorului

Zapada cazuta in Bucegi i-a atras ca un magnet pe schiori. Daca la Bucuresti ziua de ieri a fost una normala, de inceput de decembrie, in Valea Dorului, schiorii si-au facut de cap.

Zapada cazuta in Bucegi i-a atras ca un magnet pe schiori. Partiile de la Sinaia au fost pline, chiar daca sezonul de iarna nu este decat la inceput.

Daca la Bucuresti ziua de ieri a fost una normala, ca la inceput de decembrie, pe Valea Prahovei schiorii si-au facut de cap. Punctul de atractie al week-end-ului ce tocmai s-a incheiat a fost reprezentat de partiile care se gasesc in Valea Dorului.

ASCENSIUNE. Ca sa ajungi acolo, trebuie sa pornesti din Sinaia catre Cota 1.400. Pentru asta ai doua variante. Fie sa urci cu masina pe un drum unde zapada domina asfaltul, fie sa apelezi la telecabina, dar asta implica sa stai la o coada ce te poate tine pe loc chiar si un ceas. Mai sunt unii excentrici care prefera sa o ia la pas, dar nu sunt schiori, ci doar amatori de drumetii. Odata ajuns la "1.400", iti incalti claparii, tragi bine fermoarul la geaca, iti pui schiurile in spate si te inscrii la coada ce s-a format la telecabina care te urca la Cota 2.000. Acolo este paradisul amatorilor de sporturi de iarna. Alta varianta pentru a ajunge sus nu exista, asa ca esti nevoit sa astepti. Nu dureaza mult si te vezi in telecabina. Care cu placa de snowboard, care cu schiurile, toti vor sa ajunga in Valea Dorului. Pana acolo, pe sub instalatia telecabinei este partia Carp. E foarte dificila, astfel ca nimeni nu se incumeta sa coboare pe aici.

PREGATIRE. Barul din cabana de la Cota 2.000 este un fel de vestiar. Miroase a vin fiert, dar toata lumea se pregateste sa infrunte vantul de afara. Pe la ferestre se aude un vajait care te sperie. "Nu bate rau", isi face curaj un tanar in timp ce isi strange claparii, impreuna cu prietena sa. Instalatia de transport pe cablu lucreaza la capacitate maxima, astfel ca schiorii curg spre Valea Dorului. Exista trei variante de coborare: pe Valea Soarelui, pe sub instalatia de telescaun, si pe Drumul de Vara, acesta din urma fiind chiar marcat cu indicatoare fosforescente. Jos, in vale, vantul dispare. E chiar bine. Poti sa te mai desfaci la geaca si sa bei un vin fiert pe terasa din fata cabanei. Mesele sunt aproape ocupate si toata lumea se minuneaza de cat de bine se prezinta partiile.

METEO. "Sambata a fost foarte frumos. A batut soarele toata ziua si au fost unii care au schiat chiar si in tricou", spune unul dintre cei care lucreaza la instalatia de telescaun. Ieri a fost innorat, iar de pe la 12 a inceput sa ninga puternic, partea superioara a partiilor inecandu-se in ceata. Asta nu ii impiedica pe schiori sa-si faca de cap. Printre ei si un neamt care coboara cu snowboardul impreuna cu cativa prieteni din Bucuresti. "Imi place foarte mult aici, in Valea Dorului. E bine ca aici sunt mai multe partii la un loc. Daca te dai de mai multe ori prin acelasi loc se poate intampla sa te plictisesti. Aici pot sa ma dau pe unde vreau. Nu ma asteptam sa gasesc un loc asa de frumos in Romania. Sunt de un an de zile in tara voastra si vin pentru prima oara la schi. De acum inainte o sa vin mereu sa schiez la Sinaia. Este foarte liniste si poti face doua lucruri in acelasi timp, te distrezi si te odihnesti. Imi place sa fac snowboard pentru ca este un pic mai excentric", spune Carsten, care lucreaza ca inginer-constructor la Bucuresti.

AVANTAJ. Senzatia coborarii bate coada
ADRENALINA. Snowboardul, pentru cei mai excentrici

INCHISA
Partia Oncesti din statiunea sibiana Paltinis a fost inchisa ieri de inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, pentru ca prezinta grave deficiente care determina nesiguranta schiorilor. O echipa de inspectori OPC din Sibiu, condusa de directorul institutiei, a vizitat statiunea Paltinis si a constatat ca partia de schi nu prezinta siguranta pentru cei care o folosesc.

"Ieri (n.r. - sambata) am fost si eu la schiat in Paltinis. Am fost uimit sa constat ca la jumatatea partiei exista un drum de camioane. Mi s-a spus ca pe acolo inca circula camioane care trasporta lemne. S-au format adevarate santuri pe care, venind cu viteza de pe panta, este greu sa le ocolesti. Copiii sau cei cu mai putina experienta sunt clar in pericol aici", a declarat pentru corespondentul Mediafax directorul OPC Sibiu, Ilie Mitea.

Dupa ce au verificat si actele, inspectorii OPC au constatat ca partia nici macar nu a fost omologata de Ministerul Turismului si, teoretic, nu ar fi trebuit deschisa.

FAMILIE
Sporturile de iarna nu reprezinta o atractie doar pentru tinerii excentrici. Ieri, pe Valea Dorului, si-au facut de cap sotii Emil si Roxana Bituleanu. Nu au venit singuri de la Bucuresti, ci impreuna cu cele doua fetite ale lor, Sanziana, 6 ani, si Maria, 5 ani. O familie de schiori care a plecat inapoi spre Sinaia abia atunci cand a inceput sa se intunece. "Mergem la munte in fiecare week-end. Nu avem un loc preferat. Schiem la Sinaia, Busteni, Predeal, Poiana Brasov", spune doamna Bituleanu, in vreme ce copiii ard de nerabdare sa urce din nou in telescaun pentru a putea ajunge sus. "Amandoua au invatat la Predeal, la tabara de schi «Fulg de Nea». Cand am suit-o pe Maria prima oara pe schiuri inca mai purta scutec", spune Roxana, moment in care fiica sa tipa: "Mami, ti-am zis sa nu mai spui asta". Sotii Bituleanu s-au cunoscut chiar in Valea Dorului. "Ne stiam de mult timp, de la schi, dar aici s-a produs «lipeala»", se destainuie doamna.
×
Subiecte în articol: ski express valea valea dorului