x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Victorie franţuzească

Victorie franţuzească

de Sorin Anghel    |    18 Iul 2010   •   00:00
Victorie franţuzească
Sursa foto: /Reuters

Corespondenţă din Ax 3 Domaines - Franţa



În Pirinei, Alberto Contador se simte ca peştele în apă. Spania e peste munţi, iar lucrul acesta se simte din plin. Ax 3 Domaines face parte din Hexagon, dar aici se vorbeşte mai mult în spaniolă. Staţiunea, aflată la 1.300 de metri altitudine, este, de fapt, zona rezidenţială a orăşelului Ax-les-Thermes, situat în vale, la 770 de metri altitudine. Între cele două locuri este cam acelaşi raport existent la noi în ţară între Braşov şi Poiana Braşov. Publicul de pe traseu s-a îmbrăcat în steagul Spaniei. Şi cine n-a avut aşa ceva, a purtat pe umeri drapelul Cataluniei sau al Ţării Bascilor. Semne clare că Alberto Contador a avut sprijinul spectatorilor adunaţi ciorchine pe ultima căţărare a etapei. Nu a lipsit nici măcar "Didi - le Diable", un bătrânel care urmăreşte Le Tour etapă cu etapă de ani de zile. Se deghizează în diavol şi se fotografiază cu ceilalţi fani ai Marii Bucle. Are chiar şi o maşină branduită cu chipul său.

Lupta pentru tricoul galben a devenit una de echipă, semn că la Saxo Bank şi Astana nu există bisericuţe. Pentru că victoria liderului este foarte importantă, nimeni nu îşi mai permite acum evadări rebele şi timpurii. Astana şi Contador au prima şansă, dar oamenii lui Schleck nu vor să intre în jocul adversarilor.

Primă căţărare a etapei de astăzi, cea de la Port de Pailheres, a fost una cu grad maxim de dificultate. Evident, urcarea până la 2.001 metri altitudine a animat cursa, acolo apărând primele probleme serioase pentru rutieri. Plutonul nu a mai mers grupat, ci s-a spart în grupuri mici. Astana s-a pus în frunte din dorinţa de a dicta ritmul pedalării. În astfel de momente, spectacolul nu aparţine doar nebunilor de pe margine, care aleargă în pielea goală după caravană, ci şi rutierilor. Pedalează într-un ritm necontrolat, cu pieptul dezgolit şi casca desfăcută. Căţărările precum Port de Pailheres sunt dureroase, dar nu poţi să scapi decât ajungând în vârf. Transpiră atât de abundent încât dacă unul dintre ei ar plânge, nu i s-ar putea observa lacrimile.

Înainte de sosire a mai fost o bucată de traseu, căţărarea spre Ax 3 Domaines fiind ca o finală pentru fiecare rutier. Schleck a pedalat lângă Contador, spaniolul avându-i ca "iepuri" pe Vinokourov şi Navarro. Au stat mereu ridicaţi din şa, nefiind interesaţi de victoria de etapă, ci doar de lupta pentru tricoul galben. Spaniolul a avut câteva zvâcniri rapide, ca de şarpe, dar rutierul de la Saxo Bank l-a urmat de fiecare dată. Şi-au zâmbit mişeleşte unul altuia, ca doi mari rivali. Schleck a avut şi el ocazia să accelereze, dar a evitat să o facă. Până la urmă au trecut linia de sosire împreună, astfel că nu s-a modificat nimic prin părţile esenţiale ale clasamentul general. Primul la finish a ajuns francezul Christophe Riblon, de la Ag2r la Mondiale, care a evadat imediat ce s-a plecat din Revel. A făcut o cursă excepţională, astfel că tot Hexagonul îi stă acum la picioare.

  Clasament etapă
  1. Cristophe Riblon (AG2R) 4h 52' 42"
  2. Denis Menchov (Rabobank) + 00' 54"
  3. Samuel Sanchez (Euskaltel) + 00' 54"
  4. Andy Schleck (Saxo Bank) + 01' 08"
  5. Joaquin Olivier Rodriguez (Katusha) + 01' 08"
  6. Robert Gesink (Rabobank) + 01' 08"
  7. Alberto Contador (Astana) + 01' 08"
  8. Jurgen van den Broek (Omega Pharma) + 01' 08"
  9. Damian Cunego (Lampre) + 01' 49"
10. Carlos Sastre (Cervelo) + 01' 49"


  Clasament general
  1. Andy Schleck (Saxo Bank) 68h 02' 30"
  2. Alberto Contador (Astana) + 00' 31"
  3. Samuel Sanchez (Euskaltel) + 02' 31"
  4. Denis Menchov (Rabobank) + 02' 44"
  5. Jurgen van den Broek (Omega Pharma) + 03' 31"
  6. Robert Gesink (Rabobank) + 04' 27"
  7. Levi Leipheimer (Radioshack) + 04' 51"
  8. Joaquin Olivier Rodriguez (Katusha) + 04' 58"
  9. Luis Sanchez (Caisse d'Epargne) + 05' 56"
10. Ivan Basso (Liquigas) + 06' 52"

×
Subiecte în articol: turul frantei