Pentru că nu se mai poate baza doar pe ninsoare, firma Comexim R Lupeni, cea care administrează pârtiile din staţiunea Straja, a achiziţionat trei tunuri care produc zăpadă artificială. Utilajele au fost aduse din Italia şi urmează să "muncească" pe partea de jos a pârtiei Constantinescu.
Până anul acesta, în staţiunile Straja, Semenic sau Muntele Mic stratul de zăpadă depăşea lejer un metru. Sezonul acesta s-a dovedit unul catastrofal, zăpada fiind "gonită" de pe pârtii de viscolul care a suflat din toate părţile. "Am fost în Italia şi am adus trei tunuri aproape noi. Le-am luat de la o primărie de acolo, care nu prea a avut unde să le folosească. Vrem să înzăpezim artificial partea de jos a pârtiei Constantinescu, acolo unde se topeşte zăpada cel mai repede", a declarat Emil Părău, cel care deţine Cabana Montana precum şi teleschiurile care deservesc pârtiile Constantinescu, Mutu, Canal şi Slalom. Pentru acest week-end încă mai sunt locuri libere la cabanele din Straja. "Săptămâna cealaltă, când va începe vacanţa şcolară, va fi din nou ocupat, dar tot se găsesc locuri. Un turist obişnuit care vine atunci să schieze are garanţia că vor funcţiona toate teleschiurile", a precizat Părău.
CUPA MONDIALĂ LA BUŞTENI
Şi anul acesta pârtia Kalinderu din Buşteni va fi gazda finalei Cupei Mondiale la Escaladă pe Gheaţă, ediţia 2010. Evenimentul va avea loc în perioada 4-7 februarie şi reprezintă apogeul celei mai importante şi spectaculoase competiţii de acest gen din lume. Până acum şi-au anunţat participarea peste 80 de atleţi de talie mondială din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Coreea, Croaţia, Elveţia, Franţa, Italia, Islanda, Japonia, Marea Britanie, Olanda, SUA, Suedia, România, Spania, Rusia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina. Săptămâna trecută au fost aduse la baza pârtiei Kalinderu elementele estacadei de concurs, asamblarea urmând să se încheie vineri, 22 ianuarie. Până la începerea competiţiei, vor avea loc testări, se va îngheţa suprafaţa de concurs şi vor fi alese traseele. Estacada, o construcţie elegantă formată din trei arce care în partea superioară se unesc într-o calotă sferică, este construită din oţel vopsit argintiu, are o înălţime de 20 de metri şi va permite crearea unui număr nelimitat de trasee de concurs de mare dificultate şi spectaculozitate. Zona dimprejur a fost nivelată în vederea instalării tribunelor pentru spectatori. Întreaga competiţie se va desfăşura în imediata apropiere a Snow-Park-ului amenajat în spatele staţiei de jos a telescaunului ce deserveşte pârtia Kalinderu. www.jurnalul.ro transmite live construcţia estacadei de concurs.
HAI LA SCHI
Dacă doriţi se mergeţi la Buşteni nu trebuie să aşteptaţi până luna viitoare. Iubitorii sporturilor de iarnă recunosc că în această perioadă pârtia de sub Caraiman este cea mai bună de pe Valea Prahovei. "Vine lumea să schieze la noi chiar şi în cursul săptămânii, nu doar în week-end. Ne-am făcut treaba cât a fost frig şi am produs zăpadă artificială. Acum, cu ce va mai ninge, putem spune că se va schia la noi până în luna martie", a declarat Mihai Dobre, administratorul pârtiei Kalinderu din Buşteni. La Sinaia se anunţă ninsori serioase în zilele ce urmează, fapt îmbucurător pentru cei ce-şi doresc să coboare pe Carp, cea mai grea pârtie din România. Sunt speranţe că lucrurile se vor îndrepta şi în Valea Dorului, acolo unde până acum s-a putut schia numai pe o fâşie de 10 metri.
JOCURILE OLIMPICE
Ieri, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a anunţat componenţa delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Vancouver, competiţie ce va avea loc în perioada 12-28 februarie. Reka Ferencz, Mihaela Purdea, Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Alexandra Stoian vor concura la biatlon, Edit Miklos, Ioan Nan şi Dragoş Staicu vor lua startul în probele de schi alpin, în vreme ce Monika Gyorgy, Petrica Hogiu şi Paul Pepene sunt înscrişi în cursele de schi fond. Bobul românesc va fi reprezentat de Ioan Dovalciu, Florin Crăciun, Nicolae Istrate, Ionuţ Andrei, Alina Savin, Carmen Radenovic, în vreme ce în sanie se vor urca Andrei Anghel, Cosmin Chetroiu, Paul Ifrim, Raluca Strămăturaru, Viole Strămăturaru, Mihaela Chiraş, Valentin Creţu şi Ionuţ Ţăran. La patinaj-artistic, România va fi reprezentată de Zoltan Kelemen. De menţionat este faptul că delegaţia României poate înregistra o creştere a numărului de participanţi, deoarece unii sportivi români se afla încă în cursa de calificare pentru competiţia olimpică de la Vancouver, calificare ce se va încheia la 28 ianuarie 2010. Din delegaţie nu fac parte săritorii Remus Tudor şi Szilveszter Kozma, dar nici biatlonistul Roland Gerbacea.
40 de centimetri are grosime stratul de zăpadă pe pârtiile amenajate din staţiunea Straja
-11 grade Celsius sunt astăzi la Sinaia - Cota 1500
26 de sportivi au fost desemnaţi de COSR să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Vancouver
www.jurnalul.ro
Site-ul Jurnalului Naţional transmite imagini live din cele mai importante staţiuni montane de la noi din ţară. Începând de astăzi, www.jurnalul.ro vă oferă o secţiune special dedicată sporturilor de iarnă de la noi din ţară. 36 de camere web transmit imagini în direct, cele mai spectaculoase peisaje fiind cele de la Bâlea Lac, Sinaia - Cota 2.000, Azuga, Poiana Braşov, Semenic, Piatra-Neamţ şi Vatra Dornei. În aceeaşi secţiune găsiţi informaţii despre grosimea stratului de zăpadă, prognoza meteo, cele mai recente articole din categoria "SCHI EXPRESS", precum şi corespondenţe de la Jocurile Olimpice de la Vancouver.
Citește pe Antena3.ro