x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Stranierii din "A"

Stranierii din "A"

29 Apr 2004   •   00:00

In returul acestui campionat, majoritatea gruparilor din Divizia A au in lot macar un jucator strain. FCM Bacau, Gloria, Farul, Otelul si Apulum sunt singurele echipe care au in lot doar fotbalisti romani

VICENTIU NEAGOE, IONUT PADURARU
Stranierii care joaca in Divizia A nu sunt niste nume de top, ci mai degraba ilustri anonimi. Principalele motive pentru care jucatorii straini sunt adusi in campionatul nostru sunt de natura financiara: multi dintre acestia sunt liberi de contract sau au un pret de transfer foarte mic.

AFIRMARE. Cu toate acestea, pentru unii dintre ei, Divizia A a fost o rampa de lansare spre echipele lor nationale. Este cazul portarilor Vasili Hamutovski si Adnan Guso, convocati la primele reprezentative ale Belarusului, respectiv Bosniei. De asemenea, camerunezul Njock si australienii McBreen si McKain au fost chemati la echipele olimpice ale tarilor lor.

DEFICITAR. Criza de forma a portarilor romăni i-a facut pe conducatorii de cluburi sa isi indrepte privirile si peste granita. Astfel, nu mai putin de sapte echipe (Dinamo, Steaua, Rapid, Universitatea Craiova, FC Brasov, Petrolul si FC Oradea), adica aproape jumatate din cele din primul esalon, au in componenta cate un goalkeeper strain.

INCEPUT. Primul stranier din Divizia A a fost albanezul Roland Agalliu. El a sosit imediat dupa Revolutie la Universitatea Craiova, pentru care a jucat 5 partide si a inscris 3 goluri in sezonul 1990-1991, cand oltenii au castigat eventul. Un alt albanez, Sulejman Demollari, care a castigat titlul in sezonul 1991-1992 cu Dinamo, poate fi considerat cel mai bun stranier care a evoluat vreodata in campionatul nostru.

Formatiile care au fotbalisti straini

STEAUA: Vasili Hamutovski (Belarus)

DINAMO: Vladimir Gaev (Belarus)

RAPID: Andrian Bogdan (Moldova), Emmanuel Godfroid (Belgia), Nourredine Zyiati (Maroc)

„U" CRAIOVA: Adnan Guso (Bosnia-Hertegovina), Mariko Daouda (Coasta de Fildes), Daniel McBreen (Australia), Jermie Njock (Camerun), Predrag Randjelovic (Serbia)

FC NATIONAL: John McKain (Australia), Mbemba Sylla (Guineea), Albert Duro (Albania), Rabiu Baita (Nigeria)

POLI AEK: Milan Djuric (Serbia)

FC BRASOV: Ibrahim Dossey (Ghana), Boris Keca (Bosnia - Hertegovina)

CEAHLaUL: Milos Bogdanovic (Serbia)

PETROLUL: Alexander Zbarach (Ucraina)

FC ARGES: Lukasz Kubik (Polonia), Nemania Jovanovic (Serbia)

FC ORADEA: Dusan Grojcin (Serbia), Jurica Silijanovski (Macedonia)
×
Subiecte în articol: sport