x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Tari micute la propriu, dar mari la figurat

Tari micute la propriu, dar mari la figurat

25 Iun 2004   •   00:00

Europeo lusitan - CORNEL DINU

Ghilotina seriilor a cazut. In ultima, "D", merg mai departe Cehia, singura cu punctaj maxim, si Olanda. Pe buna dreptate. Germania, aparent marea trimisa acasa din trio, a fost un fel de Italia in seria "C". Adica a lasat impresia de comanda in doar vreo 60 si ceva de minute dintr-o singura disputa, aceea cu Olanda. Prea putin! Cu un singur jucator "fuoriclasse", Ballack, ca si suspendatul Totti la Azzurri nu puteau spera la mai mult. Sunt in criza evidenta de cativa ani si nu intamplator cei care stralucesc in campionatul lor sunt mai mult din afara granitelor proprii.

"Ulita ceha" s-a dovedit bine populata si acum. Mica tara, putini locuitori, dar uniti si seriosi, au scos la rampa inca sapte, opt jucatori, umilind Germania. Cei care anticipau doar un simplu galop de sanatate pentru echipierii lui Voller, si din motive oculte, s-au inselat amarnic. Asezati identic ca pana acum de acest "Friedrich cel Mare" al cehilor, antrenorul Bruckner, fabricantii de felurite "Skoda", recunoscuti de marile firme germane, au aruncat in lupta tot un fel de Nedved, Rosicky, Smicer sau Koller. Chiar daca se numeau Plasil, Tyce, Heinz, Vachousek sau Lokvenc. Desi dominati in repriza a doua, au stat bine pe picioare, acceptand si inlaturand pericolul doar al unor mingi inalte centrate de departe de benzile germane. Incapabile sa plonjeze prin… doar mijlocasii-metodisti Frings, Schneider sau Schweinsteiger, in spatele defensivei cehe. Pacat de simpaticul Rudi Voller, mare in teren, dar inca "tanar" pe banca supliciilor. Iar cand a mai si scapat Baros, singura data cei drept, Worns si Nowotny, "lipitani" doar proeminenti la vedere, n-au reusit sa opreasca "tunul de la Rovine si Marasesti", care a lovit necrutator.

Letonii nu puteau sa incurce "portocala mecanica". Care pare ca prinde iarasi contur placut cu Seedorf la mijloc, "regista" si Overmars si Robben, fotbalisti motorizati cu mingea la picior, sa loveasca coastele oricarei defensive. Dick Advocaat pare sa prinda in echipa conturul unei maree favorabile. Si cand te gandesti ce varfuri stau, deocamdata, pe margine: Van Hooijdonk, Kluivert si Makaay! sau cum se joaca cu ocaziile, marcand totusi cand trebuie Van Nisterlooij.

Este un echilibru interesant in lupta "sferturilor". Trei tari nordice: Suedia, Danemarca si Anglia contra a trei latine: Grecia (ei au inspirat romanitatea prin supapele colonizatoare Brindisi si Taranto), Portugalia si Franta. Arbitrate, parca, de doua tari micute la propriu, dar mari la figurat in fotbal, din centrul continentului, Olanda si Cehia. Pentru a intui in ce parte se va inclina balanta si mangaierea "zeitei victorie" (nici o legatura cu "infranta" sotie a… doar mignonului mazgalit Beckham) trebuie sa mai asteptam. Echilibrul este mare. Cu siguranta, vor invinge cei cu mintea si picioarele cat mai bine sincronizate si bine strunite.

×
Subiecte în articol: sport