Trei cicliști în două zile au fost nevoiți să se retragă din cursă după ce au fost infectați cu virusul și au prezentat simptome, ceea ce ridică temeri că plutonul ar putea fi decimat atunci când toți cicliștii vor fi testați în ziua de odihnă de luni, la Morzine.
La Turul Elveției de luna trecută, doar jumătate dintre cicliști au terminat cursa, deoarece virusul s-a răspândit, iar cicliștii și organizatorii se tem acum că s-ar putea întâmpla același lucru și la cel mai mare eveniment ciclistic din lume.
„Este o mare spaimă", a declarat liderul general Pogacar, al cărui coechipier din echipa UAE Emirates, Vegard Stake Laengen, s-a retras după ce a fost depistat pozitiv sâmbătă.
„Cicliștii trebuie să fie protejați. În această dimineață a trebuit să trecem prin mulțime, oamenii îi atingeau pe cicliști. Este insuportabil", a declarat sâmbătă managerul Total Energies, Jean-Rene Bernaudeau.
Anul trecut, dacă doi membri ai unei echipe erau depistați pozitiv la COVID-19, întreaga formație era eliminată din competiție, ceea ce nu este cazul la această ediție.
Dacă un ciclist depistat pozitiv poate rămâne în cursă va fi decis în urma unei întâlniri între medicul de cursă, medicul Uniunii Cicliste Internaționale (UCI) și medicul echipei, în funcție de încărcătura virală a ciclistului.
În timp ce anul trecut, toți cicliștii și membrii staff-urilor Turului au trebuit să fie testați negativ pentru a lua startul în cadrul unei bule stricte, ediția 2022 a Turului a pornit din Danemarca fără nicio măsură specifică anti-COVID-19.
„Ar fi trebuit să fie mai stricți la start și să testeze pe toată lumea", a declarat duminică pentru Reuters un director sportiv din cadrul Turului, care a refuzat să fie numit.
„Ne aflăm într-o situație mai delicată decât în ultimii doi ani", a declarat reporterilor Marc Madiot, managerul Groupama-FDJ.
„În ultimele două ediții, a existat o oarecare incertitudine și toată lumea a fost super precaută. În prezent, nu există nicio obligație, pentru populație, de a fi prudentă, ceea ce este normal.
Dar pentru noi pot exista consecințe mari. Este ca și cum ar fi cangrena. Când este aici, se răspândește rapid".
Ciclistul francez de la AG2R-Citroen, Mikael Cherel a avut o abordare fatalistă.
„Acesta este jocul. COVID nu este atât de mult o problemă de sănătate pentru noi, ci mai mult faptul că suntem în afara jocului, în afara cursei și pierdem un obiectiv important pentru echipă și pentru noi înșine, asta este partea dăunătoare. Până la urmă nu este atât de rău"
„Am pus lucrurile în perspectivă, nu trebuie să ne supărăm din cauza asta, nu putem face nimic. Judecătorul de pace va fi mâine cu testele, dar când un rider nu prezintă niciun simptom, nu există niciun motiv să se oprească."
(sursa: Mediafax)