x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Un roman la Cupa Mondiala

Un roman la Cupa Mondiala

16 Noi 2004   •   00:00

Un profesor din Sebes, Viorel Coman, va reprezenta Romania la Cupa Mondiala de golf pentru jucatori amatori, care se va desfasura la Sydney. Competitia va debuta maine in metropola australiana si aduna la start 110 sportivi din 40 de tari

LUCIAN DOBRATER

REUSITA. Pentru Viorel Coman, prezenta la Cupa Mondiala de Golf este o premiera
Dupa o pauza de 32 de ani, tara noastra va fi reprezentata la Cupa Mondiala de golf, ultima participare apartinandu-i regretatului Paul Tomita, fost profesor personal al regelui Mihai. Competitia se desfasoara in perioada 17-19 noiembrie. In materialul de mai jos, Viorel Cosma povesteste despre ce inseamna golful in Romania, de cine este practicat si cum a ajuns campion.

COINCIDENTA. Competitia, denumita "BMW - Gold Cup Internatonal - World Final 2004", va debuta maine la Sydney, concurentul din Romania fiind Viorel Coman, un profesor de fizica din Sebes. Manifestarea este sponsorizata de concernul BMW si vor fi 110 participanti din 40 de tari. Ca o coincidenta, in anul 1972, ultima participare romaneasca, Cupa Mondiala s-a desfasurat tot in Australia. Viorel Coman are 45 de ani si practica golful de 10 ani, debutand pe terenul de la Pianu de Jos. "Faptul ca l-am cunoscut pe Paul Tomita a fost o intamplare fericita. Nu mai spun cand am pus prima oara mana pe o crosa. Sunt copia fidela a dansului. Nu-mi doresc decat sa-i calc pe urme. Va fi greu in Australia, este prima mea competitie la acest nivel, insa sunt convins ca ma voi descurca", sustine Viorel Coman.

ANI GREI. Profesorul care in urmatoarele zile se va afla in disputa cu asii nobilului sport, considerat al oamenilor bogati, isi aminteste de inceputurile golfului in Romania: "Poate eram si acum profesor de fizica daca nu ma apucam de golf. Au fost ani grei si duri de antrenamente. Toti jucatorii erau si sunt oameni de afaceri. Ma bucur ca am reusit sa razbesc in aceasta lume a oamenilor bogati", a declarat, inaintea plecarii spre Australia, multiplul campion al tarii. In acest moment, dupa ce a renuntat la meseria de profesor de fizica, Viorel Coman a intrat in afaceri, devenind antreprenor in constructii.

CREMA. Cupa Mondiala de la Sydney reuneste "crema" jucatorilor din intreaga lume, fiecare participant fiind castigator al seriei de turnee de calificare din tara respectiva. Viorel Coman si-a adjudecat in ultimii doi ani cele mai importante sase turnee de golf din Romania, desfasurate pe singurele trei terenuri omologate: Lac-Verde, din Breaza, Clubul Diplomatilor, din Bucuresti, si "Paul Tomita", din Pianu de Jos. Acelasi sponsor al competitiei, BMW, a suportat si cheltuielile legate de deplasarea, cazarea si celelalte costuri ale turneului pentru Viorel Coman. "Este prima oara cand voi evolua in strainatate si sper sa obtin rezultate bune", a precizat Coman. Turneul propriu-zis se va desfasura timp de trei zile, intre 17 si 19 noiembrie, iar la finele acestei saptamani va avea loc festivitatea de premiere.

ROMANUL-BELGIAN.Exceptandu-l pe Viorel Coman, Romania va mai fi reprezentata la Sydney de un roman. De fapt, este vorba de Lander Hay, un om de afaceri belgian care locuieste in Bucuresti. Hay si-a castigat dreptul de participare dupa ce si-a adjudecat turneele de calificare la categoria amatori-incepatori. De asemenea, reprezentantul tarii noastre va fi sustinut de sotia sa. Revenind la concurs, tinuta trebuie sa fie ireprosabila. "Un golfer bun trebuie sa beneficieze in primul rand de doua tinute de gala. Un costum negru, cu papion, si un altul, cu cravata. Garderoba mai trebuie sa contina alte cateva costume de firma, patru-cinci perechi de pantaloni de golf si tricouri. Este un act de respect sa participi la concursuri intr-o tinuta corespunzatoare. De altfel, acest respect face parte din regulile de eticheta ale golfului", a prezentat Viorel Coman tinuta unul golfer.
FAMILIA
Campionul Romaniei la golf are doi copii care-i calca pe urme. La 12 ani, baiatul este deja campion national la grupa sa de varsta, la fel ca si fetita, cu doi ani mai mare. Dar cea mai apriga sustinatoare a golfului in familia Coman este sotia lui Viorel, Cristina. "Ea este inima golfului in familie. Fara ea nu am putea sa ne descurcam in pregatirea turneelor. E omul din umbra. A mostenit si calmul profesorului Paul Tomita, eleganta acestuia, iar de atunci ne-a incurajat pe toti", a marturisit campionul, care insa regreta ca nu si-a putut lua si copiii la Sydney, din motive scolare.
SPERANTE
Viorel Coman crede cu tarie in dezvoltarea golfului in tara noastra, golferul din Sebes avand o adevarata filozofie despre acest sport cu valente aristocratice: "Eu consider ca, in primul rand, se va crea o clasa de oameni de elita, atat intelectuala, cat si financiara. Abia apoi va veni si dezvoltarea golfului. Proiectele mari trebuie sa vina si sa se realizeze in zeci de ani, nu de azi pe maine. Important este ca golful s-a nascut si in tara noastra, iar eu am sperante ca va prinde. Din pacate, momentan insa totul este in asteptare, iar golful nu este decat o consecinta fireasca a dezvoltarii partii de sus a societatii".
×
Subiecte în articol: sport viorel cupa mondială coman