Cluburile din Liga 1 au visat frumos toamna trecută, când au curs valuri de promisiuni că din play-out va existat VAR (sistemul de arbitraj video). S-a spus atunci că Liga Profesionistă are un parteneriat cu deținătorul de drepturi TV pentru implementarea sistemului pe banii acestuia din urmă. După 3 luni de tăcere și nenumărate greșeli grave de arbitraj, s-a trezit Federația Română de Fotbal, prin vocea președintelui Burleanu, să atace virulent Liga că nu vrea VAR-ul. Ce uită să spună președintele Burleanu este că arbitrajul românesc este în ograda FRF și că este ilogic ca Liga să plătească un serviciu care nu este în jurisdicția ei. Au urmat acuze grave de ambele părți, despre deturnări de fonduri, de foloase nemeritate, despre bugete cheltuite aiurea. În concluzie, nu VAR-ul ar trebui adus în discuție, ci DNA-ul!
Arbitrii români au fost în ultimele luni în centrul atenției. Începând cu scandalul Colțescu-Webbo de la meciul PSG-Bașakșehir din Liga Campionilor, în care Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism, până la o avalanșă de greșeli grave la nivelul Ligii 1, când unele rezultate au fost viciate de mai multe decizii aberante ale arbitrilor.
În urma protestelor mai multor cluburi la adresa arbitrilor, rămase fără răspuns din partea FRF și a Comisiei Centrale a Arbitrilor, echipele din Liga 1 au cerut unanim VAR-ul. În cele din urmă, s-a trezit la viață și FRF, dar nu ca să rezolve situați, ci, mai degrabă, să întărâte spiritele. Liga nu s-a lăsat mai prejos și a venit și ea cu acuze care mai de care mai grave. Mai mult, după luni în care nimeni nu a știut de Gino Iorgulescu, șeful Ligii Profesioniste, acesta a sărit și el la gâtul lui Burleanu, acuzându-l de „hoție și deturnare de fonduri, care bani ar fi suficienți pentru aducerea VAR-ului în fotbalul nostru”. La astfel de acuze grave nici Burleanu nu a putut să tacă și a venit și el cu atacuri la persoană.
Ce vrea Răzvan Burleanu
Poziția Federației, prin vocea lui Burleanu este ca Liga Profesionistă să plătească cea mai mare parte din costuri, iar Federația să plătească doar pregătirea și salariile arbitrilor pentru noul sistem, promițând că ceva-ceva bani ar mai da, dar nu mulți. Pe sistemul: voi vreți VAR-ul, voi sunteți organizatorii competiției, voi trebuie să faceți tot ce trebuie ca să asigurați VAR-ul”. Ce nu spune Burleanu este că arbitrajul este parte a FRF, iar Liga nu are atribuții, din punctul de vedere al statutelor din fotbalul românesc, în domeniul arbitrajului. Mai mult, arbitrilor le este absolut interzis să ia legătura cu oficiali ai echipelor din Liga 1. Apoi, ca un exercițiu de forță, Burleanu a anunțat că va asigura VAR-ul în Cupa României, competiție organizată de Federație.
Ce vrea Gino Iorgulescu
Replica LPF nu s-a lăsat, desigur, așteptată. După mai multe dezvăluiri despre salariile de la Federație, Gino Iorgulescu a anunțat că Liga nu poate plăti pentru un serviciu al unei entități care nu aparține de ea. Mai mult, chiar dacă ar plăti, banii ar trebui să vină din drepturile TV, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, cluburile ar trebui să susțină VAR-ul, situație refuzată categoric de conducătorii din Liga 1. 800.000 de euro pe an ar „deranja” cluburile cu cel puțin 50.000 de euro, o sumă mare pentru multe echipe din Liga 1, gen Clinceni, Voluntari, Hermannstadt, Astra, Dinamo, Mediaș sau Poli Iași. Răspunsul Ligii: „Categoric, Liga nu va plăti niciun ban pentru VAR”.
Când vom avea VAR?
Cum promisiunea făcută în toamnă conform căreia din play-off vom avea arbitraj asistat video nu mai este de actualitate, rămâne de văzut dacă din sezonul viitor se va implementa. Cum cearta aceasta va continua fără nicio rezolvare, termenul optimist ar fi sezonul 2022-2023. Și atunci cu noroc sau, cine știe, poate ne obligă UEFA.
Liga Profesionistă nu vrea altceva decât subjugarea arbitrajului românesc și direcționarea titlului cu ajutorul arbitrilor către anumite cluburi care dau «șpaga» mai mare. Nu putem permite ca arbitrajul să încapă pe mâna unor oameni care nu au interese curate, ci doar interese meschine. Noi asigurăm independența arbitrajului, nu permitem nicio imixtiune. Dacă sunt greșeli de arbitraj, ele sunt doar greșeli. Nu este nimic comandat sau direcționat.
Răzvan Burleanu, președintele FRF
Burleanu să mai scadă salariile nesimțite de la Federație. Pe al lui în primul rând. Să acceseze banii de la UEFA și pentru alte scopuri decât pentru interesele proprii. Există un protocol între FRF și LPF prin care FRF ne dădea anual 800.000 de euro. De trei ani nu am mai primit acești bani. Deci, iată, 800.000 de euro care s-ar duce direct pentru VAR, dacă nouă nu ni se mai dau.
Gino Iorgulescu, președintele LPF