Două staţiuni montane unde se practică sporturi de iarnă, în judeţul Vâlcea, se află în linie dreaptă pentru a primi finanţare guvernamentală. Conform lui Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, fondurile ar putea fi alocate la începutul lunii februarie.
Una dintre cele două staţiuni este Vidra, o rămăşiţă a ceea ce regimul lui Nicolae Ceauşescu visa să devină, în urmă cu trei decenii, portdrapelul României în tentativa de a obţine organizarea unei Olimpiade de Iarnă: "Este vorba de Horezu-Romani şi Voineasa -Vidra, două zone aflate la o altitudine destul de mare, unde zăpada se menţine mai bine de patru luni pe an. Dacă în cazul Horezu-Romani treburile sunt mai anevoioase, în sensul că mai trebuie executaţi 8 km de drum plus aducerea electricităţii, la Vidra suntem la final. Rămâne să se discute într-o şedinţă de guvern la începutul lunii februarie", a precizat Câlea, citat de Agerpres.
Oficialul vâlcean susţine că turismul în judeţ, în special cel de agrement, se află pe lista de priorităţi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pe 2010. Acesta pare să fie inclus în proiectul "Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa, judeţul Vâlcea". Acesta presupune construirea de pârtii de schi, utilităţi, transformarea lacului Vidra în lac de agrement. Deşi iniţial proiectul solicita o finanţare de 13 milioane, suma finală ar putea depăşi această valoare: "Trebuie să recunosc şi să apreciez că în acest important demers am primit şi sprijinul generos al prefectului Petre Ungureanu, care s-a dovedit un foarte activ apărător al proiectului şi s-a implicat cu autoritatea pe care i-o conferă legea pentru obţinerea suplimentării resurselor financiare şi pentru îmbunătăţirea documentaţiei prin includerea în proiect a unei telegondole care să completeze zestrea de echipamente si dotări turistice a staţiunii Voineasa". La fel de adevărată, chiar mai plauzibilă decât programele la zi, este şi varianta ca totul să rămână în stadiul actual, adică să nu se realizeze nimic. Din 1990, cel puţin la nivelul staţiunii Vidra, au fost tentative de privatizare sau de dezvoltare prin diferite proiecte - toate rămase fără finalitate. Motivul? Staţiunea se află sub patrimoniul UGSR (nr. actualul SIND România) şi, în acest moment, situaţia sa juridică, privind repartizarea procentuală a activelor per ramură sindicală, este una incertă.
În prezent în judeţul Vâlcea, deşi o treime din relief o reprezintă zona montană, cu înălţimi ce depăşesc 2000 de m, nu există pentru iubitorii sporturilor de iarnă locuri în care să se bucure de acestea. Vâlcenii visează ca la finalizarea celor două obiective să rivalizeze cu alte judeţe ca Braşov sau Prahova.
Citește pe Antena3.ro