x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Campionul citirii rapide

Campionul citirii rapide

09 Mar 2005   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN
ULUITOR - Un tanar din Iasi citeste o carte in cinci minute Stefan Alexandrescu, un iesean de 19 ani, a ajuns la performanta de a citi de 60 de ori mai repede decat o persoana obisnuita. "Parcurge" o carte de circa 150 de pagini in numai 5 minute. Si-a propus sa absolve sapte institutii de invatamant superior in acelasi timp.
CRISTINEL C. POPA

PLANURI. Pentru ca ar putea citi intr-o zi cat 60 de studenti la un loc, Stefan vrea sa absolve sapte institutii de invatamant superior in acelasi timp
Isi doreste sa predea candva, la Universitate, un curs de citire rapida - materia care a devenit pentru el o specialitate; si asta, bineinteles, inainte de terminarea uneia dintre cele trei institutii de invatamant superior de stat la care este inscris deocamdata - Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, cea de Psihologie si cea de Comunicare, Relatii Sociale si Publice.

STEFAN CEL "MARE CITITOR". "Vreau sa «parcurg» mai multi ani in acelasi timp", spune Stefan. Implicat in zeci de proiecte, tanarul aproape ca a uitat unde studiaza in acest moment, pentru ca, anul trecut, pe cand se afla in clasa a XII-a la Liceul de Informatica, era deja absolvent si obtinuse prima diploma universitara, a Universitatii Virtuale de Afaceri.

Stefan sustine ca ar putea ajunge in scurt timp sa citeasca 8.000 de cuvinte pe minut, adica de cel putin 80 de ori mai repede decat o persoana neantrenata. Conf. dr. ing. Radu Budei, cel care l-a initiat in citirea rapida prin cursurile speciale, garanteaza ca la ultima verificare, facuta in urma cu un an, Alexandrescu a citit 2.336 de cuvinte pe minut, marirea vitezei sale pana la 6.000 de cuvinte pe minut facandu-se prin exersari repetate.

Uneori, tanarul Stefan isi da seama cu tristete ca stie mai multe decat profesorii. "De exemplu, la Comunicare Sociala si Relatii Publice il intrerupeam pe profesor, dadeam anumite exemple, il completam, iar el devenea stresat ca nu mai apuca sa termine ce are de spus. Le dau profesorilor sugestii de unde sa-si completeze cursurile, cu toate ca uneori consider inacceptabil acest lucru", precizeaza el.

DEMONSTRATIE. Intr-o librarie din Iasi, Stefan a citit opt carti in mai putin de o ora

DEMONSTRATIA. Am asistat la o demonstratie de citire rapida facuta de tanar la "Casa Cartii" din Iasi. Stefan Alexandrescu a citit in circa 50 de minute 8 carti. Fiecare volum avea, in medie, 150 de pagini, fiecare pagina numarand, la randu-i, cam 300 de cuvinte. Arunca privirea pe cate unul-doua paragrafe din prima parte a paginii, o cobora apoi, urma o alta, si tot asa, cu o viteza naucitoare, viteza ce parea si este de fapt incredibila. Verificat prin sondare, el a recunoscut textele parcurse, oferind apoi informatii exacte despre continutul cartilor.

Pentru a elimina orice urma de indoiala - faptul ca Stefan ar fi putut citi unele carti parcurse ulterior - , am ales cateva al caror continut il cunosteam - "Sfartecare", de Emil Cioran, "Tropicul capricornului", de Henry Miller, si "Sfarsitul unui roman de familie", de Peter Nadas. Despre toate acestea, Alexandrescu a oferit detalii amanuntite.

VITEZA S-A MARIT DE 61 DE ORI. Profesorul Budei a afirmat, referindu-se la capacitatile lui Alexandrescu: "In privinta citirii rapide, pot spune ca Stefan este performer la nivel national, cred ca citeste cel mai rapid, dar, e drept, mai oscileaza, inca destul de puternic. A plecat de la o viteza de 38 de cuvinte pe minut la primul test si a avut deodata o crestere de 61 de ori a vitezei, ajungand in scurt timp la 2.336 de cuvinte pe minut".

In mare, secretul imbunatatirii vitezei de citire consta in invatarea ochilor sa cuprinda o parte cat mai mare de text, un grup de cuvinte, un rand sau chiar un intreg paragraf, prin expunerea sa intr-o fanta special construita la aparatul de citire rapida, fanta din care textul dispare foarte repede tras de un dispozitiv prevazut cu un arc. "Prin folosirea dispozitivului se stabileste un nou traseu al informatiei de la ochi la creier si se mareste foarte mult viteza de citire a mai multor cuvinte la o singura fixare a ochilor, tendinta fiind spre o citire printr-un soi de fotografiere a textului", sustine Budei. Profesorul a trecut de la citirea cuvant cu cuvant la citirea a 3-4 cuvinte. Cum inainte de a folosi tehnica privea individual cate un cuvant, ochii oboseau, pentru ca privirea se oprea pe fiecare. "De exemplu, pentru un singur rand cu 30 de cuvinte am avut 30 de miscari ale ochilor. E obositor si de aceea copiii nu rezista. Folosind tehnica speciala, se ajunge la cititul unui rand de doua coloane dintr-o singura privire."

Profesorul vorbeste despre formarea unei deprinderi prin care se elimina o anumita etapa: "S-au facut masuratori foarte serioase in acest sens si specialistii din Franta au constatat o vibrare a corzilor vocale in timpul cititului, lucru care duce la o incetinire a vitezei de lecturare".

PRIMA FACULTATE - INAINTE DE TERMINAREA LICEULUI. De cand a putut sa parcurga mai repede orice text expus privirii, Stefan a devenit mai intai un elev eminent si apoi un student stralucit. In semestrul al II-lea al clasei a XII-a a urmat cursurile Universitatii Virtuale de Afaceri. "Am dat 13 examene in 3 saptamani si le-am luat cu brio pe toate. In timpul respectiv am invatat si pentru Bacalaureat, m-am pregatit pentru salonul de inventica, am facut cursurile de citire rapida si tehnici de memorare si creativitate, am scris un scenariu de teatru, am jucat intr-o piesa de teatru, am participat la cateva olimpiade si concursuri scolare si chiar am reusit sa iau niste premii, unul la o competitie nationala de literatura... Am citit vreo 10-15 carti in vreo doua saptamani si am facut si multe, multe alte lucruri", povesteste Stefan Alexandrescu. El precizeaza ca a reusit la un moment dat sa se uite la 4 filme odata, doua la cate un televizor si alte doua pe monitorul calculatorului. "O data am invatat un curs in tramvai in drum spre facultate si, ajuns acolo, a trebuit sa raspund pentru examen chiar din el. Citesc si la rand, dar si atunci cand trebuie sa pierd timpul pe undeva."

Stefan spune ca stapanirea tehnicii de citire rapida ii este extrem de necesara. "Cand am nevoie de o documentatie de pe Internet, deschid vreo 20 de linkuri, citesc tot, imi notez ceea ce ma intereseaza si toata aceasta treaba nu-mi ia mai mult de o ora."

Tanarul considera ca "ar trebui introdusa citirea rapida peste tot unde exista hartogaraie, unde sunt multe documente, la parchete, in primarii, chiar si la Guvern. Treburile ar merge mult mai bine in tara asta daca s-ar citi rapid", incheie el, pe un ton usor ironic. S-ar parea ca lui Stefan Alexandrescu viitorul ii surade. Tanarul alearga dupa el cu doua picioare si doua maini. Si cu o minte stralucita antrenata pentru citirea rapida. Care face cat mii.

IDEE

"Ar trebui introdusa citirea rapida peste tot unde exista hartogaraie, unde sunt multe documente, la parchete, in primarii, chiar si la Guvern. Treburile ar merge mult mai bine in tara asta daca s-ar citi rapid" - Stefan Alexandrescu

FULGER
Indrumat la inceput de profesorul iesean Radu Budei, Stefan Alexandrescu a fost inca de la inceput un elev iesit din comun. El exerseaza si astazi de unul singur cu aparatul de citire rapida. Dispozitivul este prevazut cu o fanta in care este expus ceea ce trebuie citit; cu ajutorul unui arc montat in aparat, acel cuvant sau text se retrage. La prima lectie se foloseste un cuvant alcatuit dintr-o singura silaba, vizibil doar pentru o fractiune de secunda, ce trebuie retinut. Apoi se trece la un cuvant de doua silabe, de trei silabe, la doua cuvinte, la trei cuvinte, iar la lectia cinci se retin, tot intr-o fractiune de secunda, cinci cuvinte. Educandu-se, treptat, Stefan a ajuns la performanta sa citeasca cu viteza de 5.000 de cuvinte insa viteza poate creste atunci cand vrea. Marele istoric Nicolae Iorga putea privi circa 1.000 de cuvinte pe minut, mai mult insa decat alti oameni celebri cu posibilitati asemanatoare - ca Dimitrie Cantemir, B.P. Hasdeu sau J.F. Kennedy, care citea presa in cinci minute.

NECESAR
Astazi, informatia se asimileaza in proportie de 80% prin lectura. Citirea, fata de sistemele audiovizuale, are un impact de opt ori mai mare la un cititor normal, de 20 de ori la unul rapid si de vreo 70 de ori la unul superrapid. "In SUA se fac antrenamente cu copiii care nu cunosc literele, pe baza de memorie fotografica. Un impact asemanator are si cursul meu de citire rapida, intrucat reprezinta un alt mod de a privi sistemul de invatamant. Invatamantul global are patru laturi care toate trebuie atinse: educatia teoretica, fizica, nutritionala si cea care vizeaza integrarea in societate. La noi sunt neglijate complet ultimele trei, punandu-se baza doar pe cea teoretica, invechita", spune prof. Budei
×