x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri DREPT LA REPLICĂ

DREPT LA REPLICĂ

28 Mar 2025   •   01:00
DREPT LA REPLICĂ

Primăria Municipiului București, prin Direcția Guvernanță Corporativă, emite următorul drept la replică.

Referitor la informațiile apărute în articolul „Mascarada numirilor în CA-urile companiilor primăriei lui Nicușor Dan”, publicat pe 18 martie 2025, www.jurnalul.ro, Primăria Municipiului București, prin Direcția Guvernanță Corporativă, emite următorul

DREPT LA REPLICĂ:

Conform prevederilor art. 49 alin. (3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 109/2011, cu modificările și completările ulterioare, ”la autorităţile publice tutelare locale, comisia de selecţie şi nominalizare este numită prin hotărâre a autorităţii deliberative, la propunerea primarului sau preşedintelui consiliului judeţean, după caz, şi se compune din:

    a) 2 membri desemnaţi de conducătorul autorităţii publice tutelare;

    b) un expert independent, selectat de autoritatea publică tutelară”.

De asemenea, potrivit definiției date la art. 2 pct. 28 din O.U.G. nr. 109/2011, expertul independent este acea ”persoană fizică sau juridică, specializată şi autorizată în condiţiile legii pentru a-şi desfăşura activitatea în domeniul resurselor umane, selectată de către AMEPIP pentru autorităţile publice tutelare de la nivel central sau de către autoritatea publică tutelară în cazul întreprinderilor publice de interes local, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, care prezintă un portofoliu relevant de clienţi pentru selecţia administratorilor/directorilor de întreprinderi publice sau private, din care să rezulte că a prestat servicii de recrutare, care s-au concretizat cu ocuparea respectivelor poziţii”

Modalitatea în care se realizează contractarea expertului independent este reglementată la art. 6 din Normele Metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 639/2023, conform cărora ”contractarea serviciilor expertului independent se face de către AMEPIP sau de către autoritatea publică tutelară în cazul întreprinderilor publice de interes local, prin procedură de achiziţie publică, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu prevederile art. 2 pct. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011”.

Astfel, pentru derularea procedurilor de selecție la societățile la care Municipiul București, prin Consiliul General al Municipiului București, este acționar unic sau majoritar, și cu respectarea prevederilor legale incidente, Primăria Municipiului București, în calitate de autoritate publică tutelară, a procedat la achiziționarea serviciilor prestate de un expert independent, persoană fizică sau juridică, specializat în recrutarea resurselor umane în vederea participării la lucrările comisiilor de selecție înființate la nivelul Primăriei Municipiului București.

În raport cu afirmația potrivit căreia ”serviciile de reprezentare în comisia de selecție a noilor membri ai consiliilor de administrație  ale companiilor aflate în subordinea Primăriei Capitalei” au fost contractate ”direct, fără nicio procedură concurențială de selecție de oferte, arătăm următoarele:

1.     Procedurile de achiziție a serviciilor prestate de experți independenți au fost derulate la nivelul Primăriei Municipiului București, cu respectarea prevederilor legale incidente, respectiv Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, fiind inițiate astfel 8 proceduri distincte pentru fiecare societate la care se desfășoară procedura de selecție a membrilor consiliului de administrație, cu publicare în SEAP a anunțului de achiziție, fiecare dintre aceste proceduri de achiziție având o valoare estimată care permit achiziționarea directă a serviciilor respective.

2.     Selectarea ofertelor avansate de operatorii economici care au răspuns anunțurilor publicate în SEAP s-a realizat prin:

A)  verificarea modului în care acești operatori respectă condițiile prevăzute la art. 2 pct. 28 din O.U.G. nr. 109/2011, respectiv:

a)                 Prezentarea unui portofoliu de clienți din ultimii 3 ani pentru selecția administratorilor/directorilor de întreprinderi publice sau private , din care să rezulte că a prestat servicii de recrutare pentru minimum trei clienți, care s-au concretizat cu ocuparea respectivelor poziții;

b)                Echipa de proiect să fie formată din cel puțin 2 experți cu experiență în recrutarea administratorilor/directorilor de întreprinderi publice sau private, și care s-au concretizat cu ocuparea respectivelor poziții sau cu finalizarea obligațiilor contractuale din partea prestatorului.

B)   Respectarea criteriului prevăzut în cuprinsul caietelor de sarcini, respectiv criteriul prețului cel mai scăzut.

3.     Din cuprinsul articolului se insinuează ideea că cele ”două firme de resurse umane” realizează în mod efectiv selecția membrilor consiliilor de administrație din cadrul societăților aflate în portofoliul Municipiului București. Față de acest aspect, precizăm următoarele:

Selectarea membrilor consiliilor de administrație din cadrul societăților la care Municipiul București, prin Consiliul General al Municipiului București, este acționar majoritar sau unic se realizează de către comisii constituite la nivelul Primăriei Municipiului București, care sunt compuse din:

    a) 2 membri desemnaţi de conducătorul autorităţii publice tutelare;

    b) un expert independent, selectat de autoritatea publică tutelară.

Expertul independent, ale cărui servicii au fost contractate prin procedură de achiziție directă, nu realizează singur selecția membrilor consiliului de administrație, ci asistă și oferă suport pentru ceilalți membri ai comisiei în toate aspectele ce țin de domeniul resurselor umane.

Direcția de Presă

×