UPDATE Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis, joi seară, că 24 de școli din București vor începe cursurile exclusiv online, conform scenariului roșu. La nivelul întregii țări vor fi peste 100 de școli din 43 de localități care vor face cursuri online, potrivit scenariului roșu.
Cinci dintre aceste școli din Capitală nu se deschid din cauză că s-au înregistrat cel puțin trei cazuri de infectare cu noul coronavirus: Şcoala gimnazială specială pentru deficienți de vedere, Şcoala profesională specială nr. 3, Şcoala gimnazială specială nr. 3, Şcoala gimnazială „I. G. DUCA” și Şcoala gimnazială nr. 156
Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) anunță că în 17 unități de învățământ din Capitală școala va începe în scenariul 3, care presupune participarea la activități exclusiv online. Printre acestea se numără două unități de nivel preşcolar, 8 școli gimnaziale, două de nivel liceal, una de nivel postliceal, 3 de învăţământ special și una de învăţământ particular.
„7 unităţi de învăţământ îşi vor desfăşura activitatea în scenarii mixte (2 şi 3). Varianta aceasta s-a aprobat avându-se în vedere situaţiile specifice din fiecare unitate. Unele dintre unităţi se află în curs de reabilitare şi altele au cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât impun învăţarea online”, a mai transmis ISMB.
Stire initiala12 școli din Capitală vor fi în scenariul roșu și vor incepe pe 14 septembrie cursurile exclusiv online. Aceste școli au avut profesori sau personal auxiliar infectați coronavirus sau sunt alte unități care nu pot asigura distanțarea fizică în clase, anunță Antena 3.
Şcoala Gimnazială ''I. G. Duca'' a fost prima școală din Capitală despre care s-a anunțat că va adopta scenariul roşu (toţi elevii vor învăţa online), pentru că trei cadre didactice sunt infectate cu coronavirus.
Monica Anisie, Minitrul Educației, a anunțat cum se vor redeschide școlile, în funcție de scenariile stabilite la nivel național.
"Este un raport preliminar... În 6116 de unităţi de învăţământ se aplică scenariul verde, 2711 scenariul galben şi 101 unităţi de învățământ cu scenariul roşu, la acest moment. Fără acele judeţe pe care vi le-am comunicat şi în care nu s-a luat decizia la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă", a spus Monica Anisie.
Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.
Scenariul verde
Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.
„Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii", a afirmat Anisie.
Scenariul galben
Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.
Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roşu
Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.
Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.