x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 5 semne că o persoană este foarte inteligentă

5 semne că o persoană este foarte inteligentă

de Anastasia Paul    |    04 Iun 2024   •   09:30
5 semne că o persoană este foarte inteligentă
Sursa foto: Unsplash.com

Evaluarea cu precizie a acuității mentale a unei persoane este importantă.

Există motive semnificative pentru a crește inteligența unei persoane. De exemplu, dacă lucrezi în domeniul recrutării de personal sau al comunicării te ajută să știi cu cine lucrezi. Mulți dintre cei mai buni manageri sunt excelenți în a-și citi angajații.

1. Umilința intelectuală
Interviul de angajare, de exemplu, este dificil pentru că toată lumea scoate în evidență tot ce are mai bun și încearcă să pară inteligent.

Însă există un truc: pune o întrebare la care candidatul nu va ști răspunsul. Apoi, observă cum acţionează. Un semn foarte bun este atunci când admite că nu știe, mai  degrabă decât să forțeze un răspuns. 

Această recunoaștere este un semn de umilință intelectuală, corelată cu o mai bună luare a deciziilor. Acest lucru este deosebit de util într-o lume afectată de aroganță. Oamenii umili din punct de vedere intelectual își contestă concluziile bazate pe dovezi și feedback de la alții.

Un exemplu simplu este atunci când vezi acest lucru atunci când oamenii spun: „Din ceea ce am văzut, ar putea fi adevărat”. Mai degrabă decât „Este cu siguranță adevărat”. Ei își încadrează observațiile ca fiind deschise criticii. 

2. Inteligența străzii
Conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Princeton, oamenii care au refuzat să se distanțeze social în timpul pandemiei au avut tendința de a fi mai puțin inteligenți. Oamenii care citesc în timpul liber sunt mai deștepți decât cei care nu o fac. 

A fi viclean, a demonstra inteligența străzii și a gândi rapid este corelat cu inteligența. De fapt, oamenii de știință de la Yale au descoperit că inteligența stradală este la fel de importantă pentru angajați ca și inteligența lor academică. Poți fi un student mediocru, cu o mare inteligență de stradă și poți continua să ai succes.

3. Meta
Există o frază populară, „Este atât de meta”. Meta înseamnă că ceva este auto-referențial. De exemplu, un joc video în care interpretezi un personaj jucând un joc video este meta. 

Oamenii inteligenți demonstrează adesea metacogniție. Ei vorbesc și analizează propriul proces de gândire. Sunt obiectivi și își critică părerile. Ei știu când și cum au rezultate mai bune. Un exemplu simplu de metacomportament este atunci când cineva spune: „Trebuie să pun asta în calendarul meu sau nu mă voi trage la răspundere”. Deloc surprinzător, oamenii cu metacogniție ridicată sunt adesea studenți și angajați grozavi. Ei își valorifică conștiința de sine în avantajul lor.

4. Curiozitate
Oamenii inteligenți tind să fie curioși. Vor să afle mai multe, să analizeze detalii, doar de dragul de a ști. La urma urmei, așa învățăm, nu?

Curiozitatea este un indicator al inteligenței și la alte animale. De exemplu, a existat un studiu care a implicat trei cimpanzei instruiți în limbaj. Treaba lor era să folosească o tastatură pentru a denumi ce mâncare se află într-un recipient inaccesibil. Premiul a fost mâncarea. Când mâncarea a fost vizibilă, au apăsat butonul corect și au primit mâncarea. Când mâncarea a fost ascunsă între diverse recipiente, cimpanzeii mai deștepți au căutat și au încercat să arunce o privire în interiorul recipientelor înainte de a da răspunsurile. Ei știau că șansele de câștig sunt mai mari dacă învață mai mult.

Acest studiu cu cimpanzeii este un exemplu de bază dar dezvăluie puterea căutării de informații (curiozitate). Și nu uita, împărtășim 98,8% din ADN-ul nostru cu cimpanzeii. Cei mai deștepți cimpanzei sunt măsurați prin capacitatea lor de a învăța cu răbdare și de a remedia problemele. 

5. Cel mai puternic indicator al inteligenței
Esența inteligenței este capacitatea de a simplifica probleme complexe și de a le rezolva. Adesea, această abilitate este genetică. Oamenii înșiși nu știu cum o fac. Dar ne putem dezvolta și abilitățile. Un profesor de fizică a spus odată că „O mare problemă este doar o grămadă de probleme mici combinate. Învață să le separi.” Totul este o chestiune de abordare, potrivit yahoo.com.

Concluzii
Societatea acordă prioritate ineligenței. Adesea simțim presiunea de a fi deștepți și de a aprecia pe cei care sunt. Nu uita însă niciodată valoarea bunătății și a respectului. Fiecare persoană are propria sa combinație de aptitudini și daruri, și ar trebui respectată ca atare.

În afara unui test oferit de psiholog, nu există o modalitate reală de a măsura inteligența. Dar dacă fac aceste cinci lucruri, există șanse foarte mari să fie destul de deștepți.

- demonstrează curiozitatea de a afla mai multe informații.
- pot admite deschis când nu știu ceva. Ei cunosc și operează în limitele lor.
- pot descompune probleme complexe și pot trece direct la o soluție.
- au o conștientizare pregnantă a propriului proces de gândire. Ei îl critică și îl înțeleg. Ei folosesc aceste cunoștințe în avantajul lor.
- prezintă semne evidente de inteligență. Gândesc rapid și au conștientizare situațională. 
 

×
Subiecte în articol: inteligenta