x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie A început şcoala: toamna se numără manualele şi latrinele

A început şcoala: toamna se numără manualele şi latrinele

de L. Budin    |    09 Sep 2019   •   07:42
A început şcoala: toamna se numără manualele şi latrinele

Într-un raport al Ministerului Educaţiei Naţionale, publicat recent, apar o serie de informaţii privind anul şcolar 2019-2020 - numărul total de elevi, cursuri şi vacanţe, situaţia manualelor etc. Multe din aceste date intră în contradicţie cu declaraţiile mai-marilor din minister.

 

O primă informaţie pe care o aflăm din raportul Ministerului Educaţiei este numărul total de elevi din învăţământul preuniversitar, care în anul acesta şcolar este de 2.824.594 (acesta era numărul de elevi înscrişi la data de 30 iunie 2019). Practic, este cel mai mic număr din ultimii 30 de ani, de când există statistică oficială în domeniu. Faţă de anul trecut, scăderea este de 6,27%.

 

Cursuri şi vacanţe

Anul şcolar care tocmai a început va avea o durată de 35 de săptămâni, structurate în două semestre: semestrul I (9 septembrie-20 decembrie 2019) şi semestru al II-ea (13 ianuarie-12 iunie 2020). Pe 29 mai 2020 se încheie cursurile pentru clasa a XII-a zi, iar pe 5 iunie 2020 se încheie cursurile pentru clasa a VIII-a. Vacanţele elevilor din toate ciclurile sunt următoarele: vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019-12 ianuarie 2020); vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020); vacanţa de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

 

Lipsesc iar cărţile şcolare

Aşa cum ne-am obişnuit, nu toţi copiii vor avea pe pupitru manualele necesare. Într-o declaraţie recentă, ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, afirma cu optimism că problema manualelor a fost rezolvată în proporţie de 99%, şi că ar mai fi o singură problemă, la clasele a VI-a şi a VII-a, unde 17 manuale nu au apucat să fie tipărite. Sunt însă valabile în format electronic, pe platforma manuale.edu.ro, urmând ca unităţile de învăţământ să le comande, ca să ajungă pe băncile elevilor până la data de 1 octombrie.

Ministrul aruncă pisica în curtea editurilor - cărţile nu ar fi fost tipărite din cauza contestaţiilor depuse de cei care au participat la licitaţiile pentru manuale. Realitatea arată însă că licitaţiile au fost demarate doar cu o jumătate de an înainte de începerea şcolii, astfel că, în luna iulie, contestaţiile erau în toi, şi încă erau manuale care nu primiseră oferte. Mai trebuie spus că Ministerul Educaţiei a aprobat şi publicat curriculumul şcolar pentru clasele I-VIII încă din 2017, iar licitaţiile pentru manuale puteau fi demarate de pe atunci.

 

WC-ul din curte şi războiul cifrelor

Anul acesta, după o hotărâre de guvern publicată în mai şi revizuită în iunie, Ministerul Educaţiei Naţionale nominaliza unităţile de învăţământ (858 la număr) care urmau să beneficieze de fonduri de la bugetul de stat (circa 65 de milioane de lei) pentru aducerea grupurilor sanitare la standardele în vigoare. Asta, pentru că şcolile cu WC-ul în curte au o lungă tradiţie la noi, după cum arată şi istoricul publicat de minister. Astfel, în 2017 se înregistrau 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare în curte, fără apă curentă și fără canalizare, în 2018 - 1.489 de şcoli fără grupuri sanitare conforme, iar în martie 2019 - 1.180 de școli cu grupuri sanitare necorespunzătoare

Ce declara ministrul interimar al Educaţiei acum două zile? „Din aproximativ 2.300 de şcoli (cu toaleta în curte, n.n.) aflate la nivel naţional, în momentul de faţă mai sunt, undeva, în jur de 300.” Deci, care sunt numerele corecte, până la urmă - 1.180 de şcoli fără WC sau 300? E drept, scăzând 858 de şcoli care au primit finanţare de la stat din 1.180, rezultă ceva peste 300 de şcoli rămase fără closet. Asta, presupunând că, din iunie şi până acum, s-au terminat lucrările pentru grupurile sanitare în toate cele 858 de şcoli.

 

Contestaţii şi BAC la chineză

La Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a se modifică modalitatea de soluţionare a contestaţiilor. „După încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații”, se spune în documentul oficial. Anterior, era luată în considerare o diferenţă de 1,5 puncte.

Elementul de noutate pentru sesiunea 2020 a examenului de Bacalaureat îl reprezintă aprobarea programei de examen pentru limba chineză, elevii putând susţine proba de evaluare a competențelor lingvistice la această disciplină.

 

Elevii protestează

O altă noutate se înregistrează la procesul de admitere în învățământul liceal de stat: conform ministerului, la admitere participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională și a căror medie de admitere este minimum 5.00. Fix asta a suscitat nemulţumirile Consiliului Naţional al Elevilor, care consideră că măsura ministerului „anulează toate eforturile depuse în ultimii ani pentru a creşte prestigiul învăţământului profesional”. Prin urmare, Consiliul iniţiază protestul „Doliu pentru educaţie”: toţi şcolarii sunt încurajaţi să poarte o banderolă neagră pe braţ, cu ocazia festivităţilor de deschidere a anului şcolar.

 

În anul şcolar care tocmai a început, numărul elevilor este cu circa două milioane mai mic decât cel înregistrat în 1990.

 

Pentru manualele neofertate, Ministerul Educației Naționale a înaintat o solicitare către Editura Didactică și Pedagogică pentru elaborarea acestora.

 

Avizul epidemiologic nu este necesar

Deşi în spaţiul public se vehiculează tot felul de informaţii cu privire la documentele medicale necesare copiilor la început de an şcolar, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) precizează că, la revenirea în colectivitate, la grădiniţă sau la şcoală, după vacanţă, nu este nevoie de aviz epidemiologic de la medicul de familie sau de la medicul şcolar.

Conform ASSMB, este nevoie de trei documente (adeverinţă medicală, aviz epidemiologic şi fişa de vaccinări), toate de la medicul de familie, doar la înscrierea copiilor la grădiniţă sau la şcoală şi în caz de transfer de la o unitate de învăţământ, la alta. La începutul anului şcolar, personalul medical din cabinetele şcolare va face triajul elevilor şi va solicita, punctual, acolo unde situaţia o impune, documentele necesare completării dosarelor medicale, mai spun reprezentanţii ASSMB.

×